söndag 16 juli 2023

En Golfström på glid

Väderförändringar

Oavsett vad man tror är orsakerna till allt större väderförändringar på vår jord är det ett statistiskt säkerställt faktum. Både jämfört med korta och längre mätperioder. På vissa av jordens platser kommer det få stor påverkan för allt liv där. Och folkvandringarna därifrån handlar om många miljoner människor. Det är inget alarmistiskt i det, bara fakta och höga sannolikheter att förhålla sig till. 

För oss i Sverige är det inget problem om det blir lite varmare och skönare. Det kanske det blir. Ingen är helt säker på hur det utvecklas. Naturen bestämmer själv vad som händer. Och några grader upp eller ner påverkar till exempel vårt jordbruk. Ett faktum vi väl känner till är att Golfströmmen har en stor påverkan på vädret i Norden. Det vi nu vet är att Golfströmmen på kort tid tappat i styrka, det får väderbetydelse. Om Golfströmmens styrka fortsätter att avta, eller att den helt ändrar riktning, får det dramatisk betydelse för oss som lever i Norden. Var ska vi fly? Till Ryssland? 😱 Tänk vad värdelösa alla svenska sommarställen blir om Golfströmmen ändrar riktning. Det vore väl trist? 

Det varma vattnet som strömmar tvärs över Atlanten för med sig mycket värme och energi till Europa. Utan Golfströmmen skulle klimatet i Europa vara betydligt kallare. För Sveriges del skulle klimatet vara mer likt det i Alaska och generellt så skulle Europa vara kallare och mer regnigt.”

Golfströmmen är en del av ett system som är viktigt för temperaturen och vädersystemen i stora delar av världen. Nu visar ny forskning att strömmen blivit allt mindre stabil. En kollaps kan få katastrofala konsekvenser.”

Är då den svenska politiken, inkluderar Uppsala kommun, klok kopplat till det som kallas ”klimatpolitik”? Nej. Varför inte? Den fördelar begränsade resurser fel. Även om det är sant att den svenska befolkningen per capita är bland dem som, ur ett klimatpåverkande perspektiv, kraftigt negativt påverkar klimatet är vi väldigt få. Sveriges invånare utgör bara 0,13% av jordens befolkning. Vi är bara 10,4 miljoner invånare på en jord med 8,1 miljarder människor.

Forskning och praktisk metodutveckling samt produkt- och metodexport är viktigare att prioritera än att i nuläget ha ambitionen att vara världsbäst på att snabbt ”klimatanpassa” Uppsalaborna. Mycket ska vi fortsätta att förbättra. Det är viktigt. Och jag har hela tiden varit en stark förespråkare för ”Uppsala klimatprotokoll”. Ett lokalt samarbete av många, bland annat de största, lokala arbetsgivarna. Vi ska vara jätteduktiga men måste fokusera begränsade resurser på att ge största möjliga önskade effekt. Den effekten måste främst ske i andra länder än Sverige.

Att tänka större än Uppsala och Sverige är viktigt om vi bland annat ska försöka bromsa att Golfströmmarna helt ”spårar ur”. Jag upprepar: Den svenska befolkningen utgör bara 0,13% av jordens befolkning. Vi är bara 10,4 miljoner invånare på en jord med 8,1 miljarder människor, som bara blir allt fler. Uppsala kommuns befolkning utgör ynka 0,003% av jordens befolkning. De svenskar som på allvar vill bidra till att människan minskar sin negativa naturpåverkan stöttar prioritering av relevant forskning, utveckling, global produkt- och metodförsäljning och kraftiga exportkrediter av dessa produkter och tjänster till folkrika fattiga länder. Och till USA, Kina och Indien. Som jag allt för ofta tvingas konstatera, ”Gör om! Gör rätt”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar