fredag 7 juli 2023

Populistisk strategi

Enfrågeparti eller helhetsparti

När Utvecklingspartiet demokraterna (UP) skapades fanns en lokal analys av förutsättningarna, och en studie av framgångsrika lokala partier, innan UP valde väg. Analysen var tydlig, alla lokala partier var enfrågefokuserade, negativa och hade minst en lokal ”kändis” med i partiet. Varför? Enkel kommunikation och ”kändisar” lockar alltid några. Det är framförallt  lättare att fånga många röster kopplade till sakfrågor som inte enkelt berör ideologiska ställningstaganden. Då kan man vinna röster från alla ideologiska varianter.  UP valde inte den enkla enfrågevägen. 

UP bestämde att antingen arbetar vi fram ett Uppsalafokuserat socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart partiprogram eller så ger vi inte Uppsalaborna en chans att rösta på ett 100 procent lokalt och regionalt parti utan nationell styrning. En nationell styrning med urvattnad politik för kommuner och regioner med helt olika förutsättningar. Det var också viktigt att UP byggs som ett positivt parti med en stark framtidstro. Och med en övertygelse om att vi kan utveckla Uppsala attraktivt och framgångsrikt. Hur kan man inte vilja rösta på ett 100 procent lokalanpassat och positivt parti? Det är ju oklokt att inte göra. I Uppsala 2022 fanns nästan 4000 kloka Uppsalabor.  

P J Anders Linder skriver mycket läsvärt om populismens långsiktiga bärighet i nedan GP artikel. 

Politiker anklagas ofta för att välja den breda vägen och bara försöka att ställa sig in. Fast tittar man närmare på folkopinion och stämningsläge upptäcker man att detta emellanåt är lättare sagt än gjort. En populist måste vara fingerfärdig som en konsertpianist om han ska lyckas smeka väljarna medhårs i några av de klassiska höger-vänster-frågorna. Där är den allmänna meningen inte bara delad utan ofta direkt motsägelsefull.”

För den som gillar marknadsekonomi och företagsamhet finns inte mycket glädjande att hämta. Liberalare arbetsrätt, marknadshyror och vinstdrivande verksamhet i vård, skola och omsorg tycks inte stå högt i kurs. Å andra sidan har det inte ställts några frågor om annat företagande än välfärdsföretagande och ingenting om valfrihet, så alldeles säker kan man inte vara.”

https://www.gp.se/ledare/att-vara-populist-är-svårare-än-man-kan-tro-1.103581691

Vad tycker du om att svenskt välstånd försämras på grund av hur dåligt det demokratiska systemet fungerar idag? Röran inom politiken där partier som har stora meningsskiljaktigheter samregerar är en verklighet. Bland annat innebär det svårigheter för väljarna att kräva ansvar från partier. Tro inte det är enbart ett svenskt demokratiskt problem, det är så runt om i hela EU. Och röran inom Europaparlamentet är än värre. Inom EU finns till och med lager av grupperingar mellan partier. Och att ministerrådet inom EU är nog bara tack vare Covid-19 och Ukrainakriget. De ideologiska skillnaderna mellan de som styr EU-länderna är mycket stora. Mycket större än vad många förstår.

Inte bara Sverige behöver en ny demokratisk modell.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar