måndag 31 juli 2023

Erfarenhet och meriter

En bättre morgondag

Din framtid i din kommun, din region och ditt Sverige, påverkas kraftigt av vilka personer som du röstar fram genom de partier du röstar på. Du får bara rösta vart fjärde år. Bara en gång vart fjärde år får du tre chanser att rösta på vilka som ska företräda dig. Det är dåligt. De lokala och nationella valen ska vara separerade. Hur mycket vet du om de företrädare partierna erbjuder på sina valsedlar? Känner du till deras erfarenheter och meriter? Det borde du vart fjärde år bry dig mycket om! 

Att bli svensk behörig ledande politiker borde formaliseras bättre. Det är mycket rimligt med tanke på det svaga tjänstemannaansvaret och då ledande politiker har mycket makt. Ingen borde få bli ledande politisk företrädare som saknar en miniminivå av erfarenheter och meriter. Varför inte sätta den lågt med krav på minst avslutad gymnasieutbildning, tre års icke politiskt kopplad arbetslivserfarenhet och ett ordförandeuppdrag i en ideell förening? 

Carolin Dahlman, Expressen, skriver om att vi svenskar tycker att experter ska få mer inflytande. Jag tycker hon både går rätt och fel i sitt resonemang. Rätt i att tjänstemannaansvaret är för svagt och att vad som inom forskningen anses rätt idag kan anses fel imorgon. Fel i hur man ska tolka svenskarnas svar i SOM-undersökningen. Jag tolkar det som att svenskarna efterlyser bättre kvalité på våra ledande politiker. För att klara av att: Politikernas jobb ska vara att studera vad experter tycker. De ska med klarvaken källkritisk blick väga det ena mot det andra.”, krävs relevanta erfarenheter och meriter. 

”Sex av tio svenskar menar att det är experter som alltid ska fatta beslut i viktiga frågor. Har vi glömt bort vad demokrati är?”

Mot den bakgrunden är det oroande att svenska folket i SOM-institutets senaste stora mätning gav uttryck för ett ohälsosamt stort förtroende för experter. Hela 58 procent svarade att det var mycket eller ganska bra att ”alltid överlåta beslut i viktiga frågor till experter”. Bara tretton procent var negativa.”

Observera att formuleringen ALLTID är kraftfull. Det är konstigt att inte fler är osäkra, utan så väldigt tvärsäkra. Menar svenska folket verkligen att deras egen röst i val ska betyda mindre än vad enskilda pålästa tyckare anser? Det tyder på dålig självkänsla.”

Jag anar att viljan att lämna makten i händerna på experter drivs fram ur en dröm om att det finns ett perfekt svar på livets frågor. På samma sätt som en del tyr sig till religioner, eller finner sig i diktatorers styren, flyttas ansvaret för vardagens prövningar och besvärligheter till någon annan någon annanstans. Det finns en tjusning i att själv slippa beslutsångesten. En trygghet i att slussas fram.”

Statsvetaren Jenny Madestam har också lyft att de som icke folkvalda inte kan ställas till svars. Det finns en fara i det.”

Politikernas jobb ska vara att studera vad experter tycker. De ska med klarvaken källkritisk blick väga det ena mot det andra. Ta in vittnesmål från berörda, grafer från institut, inspel från tankesmedjor. Och sedan pussla ihop det med ideologi. Gott så. Över världen lever en majoritet i länder där andra än folket bestämmer. Låt oss sträcka på ryggen och hålla i vår rösträtt.”

https://www.expressen.se/ledare/carolin-dahlman/byt-inte-folkstyre-mot-expertstyre-tack/

Dahlmans citat nedan är intressant. Det ligger mycket i det men fokuset ska ligga på vilken erfarenhet och vilka meriter ledande partiföreträdare har. Det har stor betydelse. Väljarna kan inte påverka vilka som gör akademisk karriär. Väljarna kan påverka vilka politiker vi röstar fram.

Den som önskar sig att professorer eller folk med tjusiga titlar är orakel blir besviken. De är visserligen högt kvalificerade, men likväl gissare. Inga facit.”

I sammanhanget tycker jag du ska lyssna på Claes Erikssons sommarprat i SR/P1. En mycket klok komiker har talat och han avslutar med en kraftig kritik av hur Sverige tillåtits att bli ”infantilt”, naivt och barnsligt. Programmet ”utstrålar” både komik, medmänsklighet och klokhet. Han kvalar lätt in som folkets företrädare inom Utvecklingspartiet demokraterna.

https://sverigesradio.se/avsnitt/claes-eriksson-sommarpratare-2023

Jan Scherman, tidigare grävande journalist och tidigare VD för TV4, har också tröttnat på naivismen och de infantila samt dåligt meriterade ledande politikerna. Han har rätt, det krävs allmän politisk mobilisering och Utvecklingspartiet demokraterna erbjuder en tydlig idéplattform med stadgar som kräver minst 3 års riktig arbetslivserfarenhet innan ett ledande förtroendeuppdrag är möjligt. 

”På frågan om lämplig ålder på en statsminister svarade 81% att maxåldern är 65 år och det ideala åldersspannet för detta högsta politiska uppdrag i vårt land ligger mellan 46 – 65 år. Ingenting tyder på att ålderismen minskat, snarare tvärtom. Det krävs en mobilisering där var och en av oss deltar aktivt! Ålderismen berör oss alla.”

”I Sverige var liberalen Barbro Westerholm unik med sina 88 år när hon 2022 lämnade riksdagen. När hon gick bort i mars i år lämnade hon efter sig ett stort tomrum i den svenska politiken, som tycks lida av svårartad åldersfobi. Det finns nu ingen riksdagsledamot över 80 år. Bara fyra över 70, vilket är 1 % av riksdagens ledamöter. I den svenska befolkningen utgör 70-plussarna 16 %. Snacka om att riksdagen är snedrekryterad i förhållande till vårt lands ålderssammansättning. Spelar det någon roll? Svar ja!”

”Riksdagen av idag saknar en stor del av den kunskap och erfarenhet som finns hos dem som levt länge. Och landets högsta politiska församling som borde föregå med gott exempel agerar varnande exempel. Folket röstar förvisso, och folkets fördomar reflekteras i riksdagen. Men de politiska partierna lägger själva grunden då de nominerar kandidaterna till kommuner, regioner och riksdag.”

Till den mest grundläggande formen av visdom borde höra att årsrika människor normalt sett besitter omistlig livserfarenhet att brukas, inte minst i arbetslivet. Men den enkla visdomen tycks ha svårt att slå igenom.”

https://news55.se/erfarna-tankar/artiklar/jan-scherman-darfor-maste-vi-mobilisera-oss/







söndag 30 juli 2023

Effektiv klimatpolitik

Näringslivsutveckling och fattigdomsbekämpning hör ihop

Bra av den nuvarande regeringen att mycket tydligare koppla svenskt biståndsarbete till näringslivsutveckling både i mottagarländer och Sverige. Många folkrika länder är naturligt också platser som mest påverkar jordens natur. Det är uppenbart för den som gör hemläxan att det är i världens folkrikaste länder som de i särklass största miljöproblemen finns. Flera av dem är fattiga. Med fördel villkoras bistånden till hos dem viktiga miljöförbättrande åtgärder där svenska metoder och produkter kan göra stor positiv nytta. Och bistånd till länder med regimer som beter sig som iraks ska stoppas. Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt om Sveriges nya biståndspolitik nedan.

När en viss politisk modell varit en del av tingens tillstånd tillräckligt länge finns det en tendens att den slutar ifrågasättas, att den ses som något av Gud givet. Så har även varit fallet med den svenska biståndspolitiken. Inte minst på grund av det stora svenska biståndsindustriella komplex som har vuxit fram, där såväl myndigheter som organisationer ingår. De vill givetvis fortsätta att få skattemedel för att bedriva sin verksamhet.” 

Därför är det inte konstigt att så fort minsta förändring har anats i biståndspolitiken har det framförts högljudda protester i medierna. Kritiken har inte sällan gått ut på att den regering som skär i biståndet är osolidarisk, överger fattiga människor i utvecklingsländer och duckar sitt globala ansvar. Det är kritik som svider, särskilt eftersom det så länge har hört ihop med den svenska självbilden att se sig som ett världssamvete och en humanitär stormakt – oavsett vad olika utvärderingar har visat om svenskt bistånds effektivitet och resultat.”

Men handel och fattigdomsbekämpning, som ju är målet snarare än att ge biståndsorganisationernas anställda sysselsättning, går hand i hand. Det är handel som kommer att lyfta länder ur fattigdom på sikt, inte ett outsinligt pengaflöde från länder i väst som allt för ofta hamnar i fickan på en korrumperad elit snarare än att gå till verkligt behövande.”

Även Riksrevisionen har haft synpunkter på biståndspolitiken. I en utvärdering från 2021 påpekade Riksrevisionen att det saknas dokumenterad uppföljning av det svenska stödet till internationella organisationer som FN och Världsbanken. I en rapport från förra året fick biståndsmyndigheten Sida kritik för att deras val av samarbetspartners inte varit tillräckligt väl underbyggda, och att det är svårt att förstå dess prioriteringar. Det finns med andra ord gott om förbättringspotential för svensk biståndspolitik.”

https://www.gp.se/ledare/rätt-av-regeringen-att-lägga-om-sveriges-biståndspolitik-1.105133910

För oss i Norden är det viktigt att prioritera våra begränsade resurser klokt kopplat till att hindra människans negativa miljöpåverkan. Varje år vi slipper uppleva en kollapsad Golfström är mycket värdefullt. För att minska de riskerna är det viktigare att satsa mer på forskning, utveckling och försäljning av produkter och tjänster till de folkrika länder som verkligen behöver ställa om. Nedan artikel belyser som ett tidigare av mina blogginlägg problemen med en Golfström som förändras snabbt. Expressen publicerade en enkel artikel om Golfströmmen som jag bifogar nedan.

Havsströmmarna i norra Atlanten, inklusive Golfströmmen, kan komma att kollapsa redan inom två år, år 2025, enligt en ny studie. Mest troligt sker det dock runt år 2057, tror forskarna. Effekten på klimatet skulle kunna bli mycket stor, inte minst i norra Europa.”

https://www.expressen.se/nyheter/golfstrommen-kan-kollapsa-inom-tva-ar/

Ett av flera problem med Miljöpartiets aktivistiska miljöpolitik är att den leder begränsade resurser fel om syftet är att göra största positiva nytta. Miljöfrågor är lokala och regionala. Klimatfrågor är globala. Det är illavarslande när partier som Centerpartiet och Liberalerna vill vara mer aktivistiska kopplat till miljö- och klimatpolitik bara för att de tror att det lockar unga väljare. Det är infantilt (typ barnsligt) Det är att dumförklara de flesta av våra unga. Så dumma är få av dem. Utbilda dem bättre istället i mängd- och sambandslära. Mer resurser till relevant forskning och offensivare försäljning av grön teknologi till världens stora ”miljö- och klimatbovar” är den kloka vägen att gå för personer som genomtänkt vill att människans miljö- och klimatpåverkan kraftigt ska minska fram till år 2050. Glöm inte att jorden är påväg mot minst 10 miljarder människor som tär på begränsade resurser. Vi är drygt 8 miljarder idag. För bara 400 år sedan uppskattas vi ha varit max 600 miljoner människor. För 200 år sedan cirka 1,1 miljarder. Du som bryr dig om att försöka tänka mer rätt än fel ”gräv” gärna lite i informationen genom nedan bifogade länkar.

Det tog 12 år för jordens befolkning att växa från sju till åtta miljarder. Det uppskattas att denna siffra kommer att nå en topp på 10,4 miljarder under 2080-talet och stanna på den nivån fram till 2100.”

https://www.worldometers.info/world-population/

https://unric.org/sv/varldens-befolkning-2/



lördag 29 juli 2023

Missbruksträsk

Föräldraansvaret

Tyvärr är långt ifrån alla som skaffar barn lämpliga att axla ett långt föräldraansvar för barn. Ändå har alla som kan fritt fram att fylla på med nya människor på vår jord. Och alla de stackare som har eller får föräldrar som under hela barnens uppväxttid kraftigt brister i sitt föräldraskap får sällan positiva liv. De få som får det kallas ”maskrosbarn”. 

Självklart finns även barn till ansvarsfulla och kärleksfulla föräldrar snett i livet. Ofta går de barnen snett på grund av psykisk ohälsa eller att de hamnar i helt fel ”vänskspskretsar” eller ”kärleksförhållanden”. Föräldraansvaret är, och ska vara, stort. I det ingår bland annat att lära sina barn hur farligt det är med droger. I det ingår också att fostra dem i beteendet att regelbundet utföra fysiska aktiviteter och att inte dricka för mycket läsk och äta för mycket onyttig mat. Det är framförallt en del av föräldraansvaret att hjälpa sina barn att inse värdet av ett sådant beteende. 

UNT hade nyligen några viktiga reportage kopplade till att allt fler unga använder narkotika. Vi måste prata mycket mer om att nyttjandet av dessa droger breder ut sig bland allt yngre. Det finns inget positivt med det.

Det är fortfarande stora problem med drogen kristall i Uppsala län. Det bekräftar polisen som under senare tid har arbetat mycket med nykterhetskontroller och andra narkotikabrott i trafiken. Ny kryper droganvändandet allt längre ner i åldrarna.”

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/polisens-larm-droganvandningen-kryper-ner-i-aldrarna/jn984wnr

Antalet anmälda drograttfyllor har ökat i regionen. För den som blir av med körkortet är det svårt att få tillbaka det. "Många unga som åker fast blir chockade när de märker hur dyrt det är att få tillbaka körkortet", säger Lena Sandström och Marie Kirsebom, som jobbar med drogtester.”

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/fler-unga-aker-dit-for-drograttfylla-kostnaden-kan-bli-en-chock/r188ww3l

Den fantastiska Carolina Klüft arbetar nu efter sin imponerande idrottskarriär för att barn fysiskt ska hålla igång och bland annat undvika övervikt och fetma. Det viktiga Initiativet går under namnet ”Generation pep”. Den som bryr sig om sina medmänniskor måste ta denna fråga med övervikt och fetma på stort allvar. Att tycka det handlar inte om att ”peka finger”, det handlar om medmänsklighet och att man bryr sig om folkhälsan. Tänk vad mycket skit jag fick runt årsskiftet 2010/2011 för att jag i två blogginlägg resonerat om hur kampen mot ohälsosam övervikt och fetma kunde växlas upp. Tyvärr ökar bara problemen i styrka eftersom få folkvalda vågar ta i känsliga men mycket viktiga frågor. Nu skriver äntligen två väl insatta personer en läsvärd debattartikel, i UNT, om att det krävs ett betydligt bättre folkhälsoarbete än nu! 

Det är viktigt för samhället och individen att minska övervikten i Uppsala, skriver en patient med obesitas och en överläkare.”

https://unt.se/debatt/artikel/varje-overviktigt-kilo-som-forsvinner-i-uppsala-gynnar-varden/jopm2p7r

Artikeln för dig som är intresserad nedan:

”Allt fler blir överviktiga i Uppsala län. I dag har drygt 15 procent av boende i länet ett BMI över 30, vilket är gränsen för sjuklig övervikt/obesitas och över var tredje Uppsalabo ligger på gränsen (25-29,9 i BMI). Lägg därtill att det gjordes 182 fetmaoperationer i länet under förra året och att det finns över 14 400 personer med diabetes typ 2 i Uppsala län. En klar majoritet av patienter som drabbats av typ 2 diabetes har övervikt eller obesitas.”

”Att minska övervikt och fetma i Uppsala är viktigt både för individen men även för samhället i form av de kostnader som kommer med följdsjukdomar och vård för de med övervikt. Ju fler som går ner och behåller en hälsosam vikt desto mer kapacitet och medel blir kvar i den offentliga vården. En viktminskning med 10 procent innebär 80 procents minskad risk för att drabbas av diabetes typ 2. Det minskar även risken för följdsjukdomar och därmed sparas resurser som annars går till de som insjuknar i diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, lungsjukdomar och många andra sjukdomar som beror på övervikt.”

”Därför är det olyckligt att ställa olika patienter med olika sjukdomar mot varandra. Just nu debatteras det mycket kring bristen på bland annat substansen semaglutid, vilket finns i den omtalade medicinen ozempic som används av diabetiker. Det som är nytt är att semaglutid är godkänt för att behandla övervikt och fetma av Europeiska och svenska Läkemedelsverket och rekommenderas i alla nya internationella riktlinjer som ett av flera preparat för behandling för fetma.”

”Vi som är patienter och vi som jobbar med att behandla överviktiga patienter är förvånade över den hårda ton som förs i debatten. Att det råder läkemedelsbrist är ingen nyhet, över 600 preparat är restnoterade hos apotek och det drabbar många olika patientgrupper. Diabetiker och överviktiga är några av dem.”

”För diabetiker finns det flera olika alternativ, men för patienter med obesitas finns det väldigt få effektiva alternativ för att få en effektiv viktminskning för att kunna förebygga, bota eller lindra alla de sjukdomar som sjukdomen obesitas medför.”

”Varje överviktigt kilo som försvinner i Uppsala gynnar vården och dess kostnader i regionen. Låt oss tillsammans se den nyttan för både samhället och individen.”




fredag 28 juli 2023

Det egna ansvaret

Kvalité inom kärnuppdragen

Att politiken i Sverige spårat ur märks tydligt i vad partiledningar verkar sysselsätta sig med. Istället för att driva en enkel och ”tråkig” politik som handlar om kvalité inom kärnverksamheterna ägnar de sig istället åt att ständigt stöka med skolan och ständigt vifta med PR-skapande och illa omtyckta riktade stadsbidrag. De riktade statsbidragen kan tydligt beskrivas som riksdagspartiernas dyra ”reklampengar” som du är med och betalar. De tillfälliga, och per kommun ofta meningslösa, statsbidragen ogillas skarpt av politiker i verkligheten. I våra allt för många kommuner. Ett statsbidrag på 300 miljoner kronor kan låta bra när en minister säger det, men utsmetad på 290 kommuner blir det mest administration! 

Kristdemokraterna kämpar nu återigen runt 4 procent spärren i Sveriges riksdag. Då måste de tydligen växla upp med väljarfläsk som de tror ska göra dem lite säkrare inför riksdagsvalet 2026…. Samtidigt som tillgängligheten och kvalitén inom sjukvården är dålig, och kostnaderna skenar, vill kristdemokraternas partiledning lägga skattepengar på skogsvandringar och gymkort. Det vittnar tydligt om att de inte är liberalt sinnade. Vilken typ av konservatism denna politik vittnar om är för mig obegriplig. Det egna ansvaret måste alltid vara starkt. Om människor inte väljer att för egna pengar prioriterar att promenera i naturen eller gå på gym så ska inte dessa aktiviteter belasta skattekollektivet. Malin Siwe, Expressen, skriver nedan klokt om hur idiotiskt det är med dessa partipolitiska utspel. Och KDs Uppsalaledare undrar varför inte UP stöttade ett svagt och rörigt politiskt alternativ som KD skulle ingå i… Beroende av ett parti som kraftigt skadar Sverige. 

Hur vore det om Vårdsverige fokuserade på sjukvården? Alla dessa projekt där något annat än mediciner och psykologiska behandlingar är boten. Kultur på recept. Grön rehabilitering genom trädgårdsodling. Ridterapi. Och nu skogen.”

Nu och nu förresten. SLU körde ut utbrända i skogen för över tio år sedan. Två timmar, två gånger i veckan under tre månader. Deltagarna blev varken friskare eller mindre stressade. Men Ann Dolling, som gjorde studien, hoppades ändå att läkarna i framtiden ska skriva ut ”skogsvistelse på recept” efter som de medverkande ”fick ett annat tänk”.”

Men alla väger inte in bristande forskningsstöd i sitt beslutsfattande. Svenska regeringar har pippi på FaR, fysisk aktivitet på recept. Det ska exporteras till övriga EU. Socialminister Jakob Forssmed (KD) skryter med att öka bidraget till regionerna för FaR till 100 miljoner kronor om året, med tiden. Han, och finansminister Elisabeth Svantesson (M), borde läsa en debattartikel i Läkartidningen från två skeptiska allmänläkare som varnar för undanträngningseffekter. Alla vet att motion är bra. Men i dagens Sverige är läkarens ord inte lag. Att skriva recept på yoga, styrketräning, simning, skog eller akvarellmålning är slöseri med tid och pengar.”

https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/naturliv-pa-recept-ar-helt-skogstokigt/

Och de som fortfarande undrar vilka partier Utvecklingspartiet demokraterna kan tänkas stötta finns många svar på den frågan. Vi kommer aldrig stötta partier som driver en skolpolitik som inte gynnar elevernas och svensk konkurrenskrafts bästa. Naomi Abramowicz, GP, skriver klokt om ”borglighetens” urspårade skolpolitik nedan. Skolan är den viktigaste kärnverksamheten i ett framgångsrikt samhällsbygge.

De så kallade glädjebetygen, som har blivit allt vanligare i svensk skola, förstör för alla. De förstör för eleverna som får alldeles för höga betyg och får falska förhoppningar om att de kan klara sig genom en högre utbildning trots bristfälliga kunskaper. De förstör för lärarna som tvingas kompromissa med sitt samvete för att uppfylla ledningens krav på goda betyg och därmed god PR för skolan. Och de förstör för högskolor och universitet som inte längre vet om studenterna som de antagit trängt undan andra som förtjänar platserna bättre.”

Den entusiasm som stora delar av borgerligheten, understödd av näringslivet och lobbyister från skolkoncernerna, har visat för marknadsskolan har inte delats av det svenska folket. Tvärtom har det funnits ett betydande glapp mellan högerpartierna och opinionen, ett glapp som bara har vuxit med tiden. Under de senaste åren har högerväljare blivit alltmer skeptiska till vinster i välfärden, säger Johan Martinsson, docent och föreståndare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet (SvD 3/4 2022).”

https://www.gp.se/ledare/borgerligheten-ska-bry-sig-om-elevernas-framtid-inte-skolkoncernernas-1.105284115

För näringslivets konkurrenskraft behövs en väl fungerande skola. Att säkerställa det är av avgörande näringspolitiskt intresse. För näringslivets konkurrenskraft är det också viktigt att svensk kultur starkt präglas av att vi invånare har ett stort personligt ansvar för våra egna val av livsstilar. Och att vi får ta det ansvaret.




torsdag 27 juli 2023

Vilken lösning vill de ha

Islam ogillas av många i av jordens 8 miljarder människor

Makt- och kulturkonflikter

Historiskt har stora maktkamper utkämpats mellan maktintressen som flaggat sig som kristna och muslimer. De som kan en del om människans historia vet också att blodiga maktkamper tidigare var väldigt vanliga mellan olika falanger som också klassat sig som någon form av kristen. I modern tid har vi även kunnat följa blodiga rivaliserande strider mellan olika muslimska maktgrupper i Mellanöstern och i Afrika.

De senaste 20 åren tycker jag att vi ser tydliga och växande konflikter mellan maktintressen som kan paketeras i några kulturgrupper. USA, med en liberal och kristen kultur, som vill fortsätta att vara ”solen” runt vilken övriga världen av människor måste förhålla sig. Kina, med sin konfucianska kultur, som homogent och mäktigt åter rest sig ur askan med ambitionen att bli en ny ”sol”. EU, med en liberal och kristen kultur, som kämpar med att hitta en folkligt förankrad identitet och bättre samarbetsformer efter att Europas tidigare världsdominans bröts sönder av två förödande krig. Ryssarna, med sin kristna matchokultur, som hopplöst kämpar för att försvara sin självbild som en av USA och Kinas ”jämlikar”. Indien, som domineras av hindukultur, kliver snabbt fram som en global kraft att räkna med bland annat på grund av deras framgångsrika diaspora. Och arabstaterna, med islaminfluerade kulturer, som främst genom sin handelsbakgrund och oljetillgångar sitter på mycket ekonomiskt globalt inflytande. 

Sverige har nu genom en mycket liberal inställning till yttrandefriheten, och ordningsregler, låtit särskilt två personer, med starka utländska kopplingar kraftigt försvaga Sveriges relationer med muslimska länder. Och höga företrädare för Sverigedemokraterna, SD, har uttryckt starkt stöd för koranbränningar. Och vi har en regering som står eller faller kopplat till stöd från SD. 

Säkerhetshoten mot svenskar i allmänhet och våra mycket viktiga globalt aktiva företag har kraftigt ökat. Viktiga affärsförbindelser för svenska företag stängs ner. Räntekostnaderna kan påverkas ännu mer negativt för oss svenskar när rika arabstater flyttar ut sina lättrörliga tillgångar från Sverige. Och så vidare. Inte bra jobbat av de ansvariga, och det är Sveriges regering. 

https://www.expressen.se/nyheter/imam-om-korankrisen-det-ar-helt-tyst/

https://www.expressen.se/nyheter/sapo-sakerhetslaget-har-forsamrats-i-sverige/

Hur lyckas man bygga ett fredligt sekulärt samhälle?

Islam ogillas i Kina, i Indien, i Japan, i Ryssland och i många andra folkrika länder. I USA är den kristna Guden starkt politiskt förankrad i många förpackningar. I Europa dominerar kristna kulturer. Att det finns en klassisk konflikt om våra själar mellan kristendomen och islam är ett faktum. Sverige har på många sätt en kristen kultur. Det kristna ”kärleksbudskapet” har format mycket av de liberala idéerna i västvärlden. Vad jag vet är det enbart kristna och muslimer som på olika sätt vill missionera och övertyga andra om den egna trons överlägsenhet. 

När muslimska föreningar i Sverige säger att ”det är helt tyst från regeringen” kopplat till ”Korankriserna” undrar jag vad SD egentligen vill göra som ”Sverigevänner” med till exempel alla muslimer som är födda i Sverige, som blivit svenska medborgare eller har uppehållstillstånd i Sverige? Göra som amerikanerna med japanerna under 2:a världskriget, sätta dem i interneringsläger? Försöka tvångsdeportera dem till Xinjiang för att där kunna kämpa för någon form av islamsk tro? Vad tror de då händer?

Det är ett faktum att det i dagens Sverige bor människor med en muslimsk identitet. De är över 300.000 stycken. Och vissa tycker sig kunna uppskatta de troende av dessa till runt 120.000 stycken. Om vi säger att de är 300.000 är det färre än 3 procent av Sveriges befolkning men i absoluta tal ändå många. Om SDs ambition inte är att skapa stora nationella konflikter mellan grupper som bor här måste de fatta att integrationspolitiken är central. Det förvånar mig inte om de återigen helt plötsligt ”drar ner byxorna” på de andra riksdagspartierna och kommer med vettiga integrationsförslag. Det är rimlig integrationspolitik som kan vända den allvarliga negativa samhällstrenden i Sverige. Där är respekten för det sekulära och gemensamma lagar centralt.

https://www.migrationsinfo.se/migration/sverige/historiskt/

https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/befolkning/befolkningsframskrivningar/befolkningsframskrivningar/pong/tabell-och-diagram/invandring-och-utvandring-efter-kon-och-fodelseland-samt-framskrivning/

Att inte Sveriges nationella företrädare bättre hanterat offentligt sanktionerade demonstrationer är ett stort misslyckande. Ett dyrt misslyckande när många länder som starkt kopplat sig till islam bojkottar svenska produkter och bidrar till att utsätta svenskar i allmänhet för hälsofara. 

https://www.expressen.se/nyheter/57-muslimska-lander-ska-diskutera-korankrisen/

Ett sekulärt samhälle där lagarna gäller oss alla jämlikt utan undantag

Jag vill leva i ett sekulärt samhälle där invånarna fritt får välja att tro på vad de vill. I ett samhälle där lagar styr våra rättigheter och skyldigheter och inte enskilda diktatorer och deras ”klan”. Väldigt många av jordens befolkning lever inte i liberala sekulära länder. Och i västvärlden har liberala ideal drivits så långt att det som tidigare gjorde stor positiv nytta nu hotas av att totalitära politiska rörelser även i USA och Europa vinner terräng. Att ”woke” åt vänster och höger får USA och Europa att försvagas i det nya geopolitiska landskap som växt fram är sorgligt. Oklokhet, idealism och naivitet styr i en värld där de riktiga segrarna vinns av kunniga pragmatiker.

Det är som förr, maktkamperna handlar krasst om tillgång till viktiga naturtillgångar (rikedom och nödvändigheter för att hålla 90% av befolkningen lugn), till att stärka den egna kulturen, till att få känna sig mäktig. Och de stunder som t ex Gustav II Adolf, Hitler, Mussolini, Starlin, Franco, Mao, Trump med flera satt och styrde över många andras liv trivdes de.

Att stärka den egna kulturen är kanske den viktigaste och tydligaste geopolitiska konkurrenssituationen. Sedan 1950-talet har främst USA och Storbritannien som klassat liberala samhällen inte entydigt backat upp nya demokratier. Bara om de varit ”en god lierad”. Ryssar, kineser, indier och araber gillar som maktsystem inte många av liberalismens ideal. Och kinesiska, arabiska, persiska och indiska civilisationer har betydligt längre historik än i USA och Europa. Allt tyder på att den globala ekonomins storhetstid är över och att ”Geoeconomic fragmantarion” blir en konsekvens av dagens tilltagande geopolitiska konflikter. Kanske är det tur för svensk ekonomi i huvudsak är beroende av export och import från andra Europeiska länder och USA.

https://www.imf.org/-/media/Files/News/Seminars/2023/fragmentation-conference/session-1-geoeconomic-fragmentation-and-future-of-multilateralism.ashx

Expressens ledare nedan är läsvärd i sammanhanget. Jag tycker dock de är fel ute om att vi typ ger upp våra värderingar för att vi säkrar ”konsensus” om tillämpning av befintliga lagar och regler. Inte minst det tidigare justitierådet Lamberts är tydlig med att det går att förhålla sig annorlunda än hittills till liknande begäran om demonstration. Då backar vi inte men tillämpar lagar och regler klokare. Vi ska inte backa! 

Det är betydligt troligare att vi skulle uppfattas som en mjuk motståndare som det lönar sig att attackera.”

https://www.expressen.se/ledare/en-del-alskar-att-hata-symbolen-sverige/

Bra att statsminister Ulf Kristersson ändå gått ut och klargjort att han förstår allvaret i den situation Sverige hamnat i. 

https://www.svt.se/nyheter/reaktioner-pa-koranbranningar?inlagg=5a678a0dc9b14b8156c549319ff798ad



onsdag 26 juli 2023

Politiska tokigheter

Radikalisering är alltid dåligt

Alla former av radikalisering leder fel. Oavsett om de är religiösa eller politiska. Människans historia är full av sådana lärande exempel. Ändå återkommer dessa dumheter gång efter gång som en del av olika maktkamper mellan samhällsgrupper. I sina värsta exempel leder dumheterna till blodiga krig eller samhällen som kraftigt stagnerar eller helt faller samman. Att svenska politiker importerar mycket av USAs radikaliseringsdumheter både från ”vänstern” och ”högern” är korkat av många skäl. Inte minst på grund av att det svenska samhället är mycket annorlunda än de som finns i USA. Istället för att svenska politiker har slut på nya politiska idéer, och därför tar till sig mycket från politiken i USA, borde svenska politiker istället konkurrera om att vara bäst på att få ordning på allt som ”gått sönder” i landet Sverige. Att inte det är en självklarhet beskriver väl tydligt hur dåligt det svenska politiska klimatet blivit. 

Naomi Abramowicz, GP, skriver en mycket viktig artikel som jag bifogar nedan. 

Problemet med den svenska USA-rapporteringen är att den är ofullständig. Vi får oftast bara höra den ena sidan av berättelsen. Den som handlar om Republikanernas radikalisering, de nya striderna i det amerikanska kulturkriget och inskränkningar mot abortlagstiftning eller hbtq-rättigheter. Men att bara beskriva den amerikanska högerns framfart räcker inte för att förstå de senaste decenniernas utveckling i USA. Den sortens polarisering som utspelar sig i USA uppstår inte ur tomma intet, utan den kräver en lika aktiv motståndare som försöker påverka utvecklingen i en annan riktning.”

I sin nya reportagebok ”Skymning i Amerika” (Volante förlag 2023) ger journalisten Malin Ekman oss den andra sidan av berättelsen. Ekman, till vardags USA-korrespondent i Svenska Dagbladet, fördjupar sig i den amerikanska vänsterns radikalisering i stället för högerns.”

Hon besöker bland annat den amerikanska västkusten: Portland, San Fransisco och Seattle. De är så kallade progressiva städer och har tillhört USA:s starkaste vänsterfästen. Alla dessa platser dras numera med allvarliga sociala problem, som utbrett missbruk, hemlöshet och kriminalitet. De har även det gemensamt att de har tjänat som experimentverkstad för den amerikanska vänstern.”

Det bästa man kan säga om privatskolornas antirasistiska agenda är att den åtminstone förbereder ungdomarna på vad som väntar dem på de amerikanska elituniversiteten. Där lever och frodas den tankeströmning som ofta beskrivs som ”woke”, den rörelse som säger sig kämpa för social rättvisa. Men i stället för att stå upp för ett fritt intellektuellt klimat, något som brukade känneteckna den högre utbildningen, har USA:s prestigeuniversitet blivit hem till cancelkulturen. På amerikanska universitet så har så många som 200 föreläsningar och seminarier stoppats på grund av protester från lärare eller studenter, eller både och.”

”Den vars åsikter kan bedömas som misshagliga eller provocerande kommer med största sannolikhet att tvingas bort, avbokas eller sparkas. Den som inte uppfattas som tillräckligt tolerant, rasmedveten eller vänster ska bort. Det är ett av wokerörelsens mest totalitära inslag. Den tillåter inte oliktänkande eller kritiker. Den som inte är med dem är emot dem. Det finns bara en sanning, något som gör att den amerikanska vänsterns radikaler har mycket mer gemensamt med sina motståndare än vad de själva tror.”

Hur gärna man än skulle vilja så stannar inte den amerikanska diskursen i USA. Sverige har en förmåga att anamma det allra sämsta som amerikansk kultur har att erbjuda. I vårt trendkänsliga land är det viktigt att hänga med, och definitionen av att hänga med är att hålla koll på vad som sker i USA.”

De amerikanska idéernas intåg i Sverige märks inte minst på de ord som numera återfinns i det svenska språket, som minoritetsstress, rasifiering och vithetsnorm. Det här är inte ord och begrepp som bara används på vänsterlutande kultursidor eller av aktivister i sociala medier, utan de har tagit sig in i allt ifrån myndigheters informationsmaterial till universitetens kurskataloger. Svenska skattebetalare finansierar alltså verksamhet som reproducerar bilden av att det finns inbyggda motsättningar mellan människor av olika hudfärg.”

Dessutom tar de amerikanska modetermerna inte överhuvudtaget hänsyn till den svenska kontexten, vilket visar varför det är nästan omöjligt att klippa och klistra idéer från ett land till ett annat utan att ta hänsyn till sammanhang.”

Sverige skulle göra bättre i att snegla mindre på amerikansk samhällsdebatt och dess polariserande politik och språkbruk. Det är en av många lärdomar som går att dra från Ekmans bok.”

https://www.gp.se/ledare/den-amerikanska-wokekulturen-är-inte-bara-ett-amerikanskt-problem-1.105394580

Nedan artikel beskriver väl vad ”Woke” innebär. För den som bryr sig. 

https://www.varldenidag.se/ledare/forblindad-woke-kultur-trasar-sonder-kultur/reptfo!cTOFN5eRbOUCVRdvq@ZN2g/



tisdag 25 juli 2023

En egen valdag

Stärk vår svenska demokrati

Kampen för ett stärkt invånarinflytande över skola, vård, omsorg och byggplaner är en huvudfråga för Utvecklingspartiet demokraterna, UP. Istället för att de övriga partierna i Uppsalas kommunfullmäktige erkänner att de gång efter gång röstat för en stadsbyggnadspolitik som är socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt ohållbar försöker de lägga skuld för att en tillnyktring fått en chans tack vare UP. Sjukt men en beskrivning av hur dåligt det politiska systemet i dagens Sverige fungerar. UP erbjuder Uppsalaborna ett nytt seriöst politiskt alternativ, med en konkret politik och erfarna samt meriterade företrädare. Uppsala och Sverige i övrigt är i desperat behov av ett nytt seriöst och starkt demokratiskt orienterat politiskt parti. Widar Andersson, Folkbladet, uttrycker behovet tydligt nedan: ”Den svenska staten utstrålar ett slags manifest oförmåga att komma tillrätta med de allvarliga problemen.”

Gunnar Wetterberg är som Widar Andersson en erfaren, kunnig, allmänbildad och klok man. I Expressen ger han UP rätt om att Sverige åter borde införa separata kommunala val. 

Skolan, vården och omsorgen är de centrala offentliga institutionerna i människors vardag. Skolan sprider livschanser och tar oss in i samhället. Vården och omsorgen behövs när vi inte klarar oss själva. Ju mer tekniken ökar undervisningens och medicinens möjligheter, desto viktigare blir de.”

Allt fler kan bygga upp egna buffertar om man inte är nöjd med pensioner och andra socialförsäkringar, men bara några få skulle ha råd att betala vad 12‒15 års utbildning och ett års slutenvård skulle kosta. Därför blir skolan, vården och omsorgen den offentliga sektorns kärnåtaganden. Då ska de också fungera – och det gör de inte alltid. Visserligen är de flesta nöjda med sina barns skola eller en vård de själva eller deras nära fått, men misslyckandena finns – och borde inte finnas. Därför har skolan, vården och omsorgen spelat allt större roll i valrörelserna – men där går det alldeles snett. Valdebatten förs på den rikspolitiska arenan – men misslyckandena är lokala och konkreta.”

Men just gömma sig är den springande punkten. Om skiten blir uppgrävd och byken uthängd, då ska det väl gå att ställa de skyldiga till svars och piska dem till bot och bättring?

”I valet 2018 blev jag alldeles häpen när allianspartierna kunde behålla makten i Stockholms läns landsting, trots allt sjukvårdselände som varit. Det har blivit vanligare med åren att människor splittrar sina röster mellan olika val, men alldeles för många lokala koryféer åker snålskjuts på rikspolitiken. Därför fungerar inte ansvarsutkrävandet. Och roten till det onda sitter inte i vem som är huvudman, utan att de gemensamma valdagarna blandar samman alldeles för mycket ansvar – och därför blir alldeles för lite utkrävt. Den mest angelägna reformen för att hålla tummen i ögat på de ansvariga vore att skilja valdagarna åt. Argumenten emot är inte så övertygande.”

I dag varnar den gemensamma valdagens vänner för att valdeltagandet i kommuner och landsting skulle sjunka. Ja, det är möjligt. Men vinsten vore att kommuner och regioner skulle granskas så mycket mer intensivt när valrörelserna skulle handla just om dem. Och det skulle i sin tur skärpa hur de styrdes och förvaltades. Därmed skulle hela det demokratiska systemet fungera bättre. Vad väntar vi på?”

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/infor-en-sarskild-valdag-for-skola-vard-omsorg/

Den kloke sossen Widar Andersson skriver nedan en läsvärd krönika i Folkbladet. 

”"Förvåning" är nog en väl fångad sinnesstämning av SOM-institutet. Den tidigare statsministern Stefan Löfvens bevingade ord om att "vi såg det inte komma" när han 2019 intervjuades i SVT: s Agenda om invandringens problem är ett klockrent exempel på just förvåning inför samhällsutvecklingen. I Löfvens fall ska det väl i ärlighetens namn sägas att det nog mest handlade om retorisk förvåning. Regeringspartierna S och MP hade redan i slutet av 2015 tvärvänt om invandringen därför att den inte längre gick att hantera på ett samhällsförnuftigt sätt. Den dåvarande socialdemokratiska utrikesministern och auktoriteten Margot Wallström hade tidigare under hösten 2015 offentligt varnat för att"systemet skulle braka ihop" i delar av samhället om inget gjordes för att bromsa invandringen. Den politiska förvåningen övergick hur som helst i en lång period av ovisshet. Och precis som SOM-institutet konstaterar så är det ungefär där vi står nu.”

Medborgarnas förvåning har sannerligen inte varit mindre än inom politiken. Plötsligt vimlade det av tiggare i Sverige; hur gick det till? Plötsligt skjuts och sprängs och mördas det på öppen gata i Sverige som aldrig förr; hur gick det till? Plötsligt eldas det koraner i parti och minut; hur gick det till? Plötsligt attackerar tusentals människor runt om i Sverige poliser och brandmän; hur gick det till? Plötsligt ska vi gå med i Nato; hur gick det till? Plötsligt ska det byggas kärnkraft igen; hur gick det till? Plötsligt är SD en (stor) del av regeringsunderlaget; hur gick det till?  Och ovissheten finns självklart där. Vart ska allt sluta?”

Medborgarnas visshet är den svenska färdriktningen är dock tvärtydlig: Den svenska staten utstrålar ett slags manifest oförmåga att komma tillrätta med de allvarliga problemen.  Enligt SOM-institutets mätningar anser hela 67 procent av oss som bor i Sverige att utvecklingen går åt fel håll.”

https://folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/uppdraget-skapa-mindre-forvaning-i-samhallet/lz7e301r?fbclid=IwAR1qiSmSU5Rf1x8owTRE_OYuiGvELAvy41kzYYwPYTOeYbRU_aa8aJ6gRs8_aem_AV42dtqwirBy3qLb8wZMg2mz-l1XpBwxRXLuWJRfZPDEUGzgn8YhFVMOB3OyVFlsEug




måndag 24 juli 2023

Sjukvård med svaga prioriteringar

Vad får vi för skattepengarna?

Man kan inte få allt! Inte ens miljardärer kan få en tillräckligt säker ubåtsfärd som ett exempel. Det gäller även sjukvården. Vi kan inte få allt som kan vara möjligt eftersom resurserna inte finns som matchar alla behov. Trots att vi betalar höga skatter. Och trots att sjukvårdens kostnader som andel av BNP dubblerats sedan 1970-talet. Resurser handlar om kompetens, tillgänglig personal, tillgänglig teknologi, tillgängliga mediciner, tillgängliga lokaler och pengar. Precis som direktören inom sjukhuset nedan skriver görs ständigt stora framsteg inom medicinens och sjukvårdens område. Problemet är att alla varianter av hälsoproblem och skador kräver sina unika insatser. Och när allt mer kan behandlas blir det också kostnadsdrivande i ett samhälle där allt fler blir allt äldre.

När allt mer blir möjligt att försöka lösa krävs mer och tydligare prioriteringar än tidigare. Och det är politiker som ska prioritera. Att prioritera blir än viktigare i takt med att allt fler av oss blir mycket gamla, och av naturliga skäl inträffar mer och fler sjukdomar och skador ”på ålderns höst”. När en lokal underhållare i Uppsala, Jacke Sjödin, skrev en tillspetsad krönika om hur dåligt sjukvården idag fungerar kände berörd hälso- och sjukvårdsdirektör sig manad att replikera. Vi är många som inte uppskattar repliker, vi vill ”bara” att sjukvården ska fungera mycket bättre än nu! Bättre tillgänglighet och ständigt hög kvalité i den vård som ges. 

"Ja, det är brist på vårdpersonal, och det gör att det ibland blir hög arbetsbelastning, och att man kan få vänta lite på att få träffa en läkare. Men om du är akut och allvarligt sjuk kommer du att få hjälp. Framtiden då? När man ser vilka otroliga framsteg som görs varje dag inom medicinen, inte minst här i Uppsala, där vi har ett universitetssjukhus i världsklass, så kan man inte bli annat än hoppfull. Vi botar och lindrar idag sjukdomar och tillstånd som för tjugo år sedan hade klassats som ”hopplösa fall”."

https://unt.se/insandare/artikel/var-inte-radd-att-soka-vard-/jop8yn7r

Bioarctic har gått som en raket på aktiebörsen det senaste åren. Kul för dem som har aktier. Och som säljer i tid. Behandlingarna de erbjuder sägs skjuta fram alzeimersförloppet några månader och varje behandling är extremt dyr. Prioriterar ansvariga politiker detta före till exempel dyra insatser som kan ge barn en större chans till ett vuxenliv? Om sjukvården ska ha någon chans att driva verksamheten inom givna ekonomiska ramar måste tydliga prioriteringar fastställas av just politiker. Det är mycket känsliga frågor, fulla av starka känslor. Därför görs inte dessa viktiga prioriteringar som i sin tur leder till en bättre sjukvård inom det som är prioriterat. Eller att vissa behandlingar får finansieras via privata sjukvårdsförsäkringar.

https://www.hjarnfonden.se/2023/01/nytt-lakemedel-mot-alzheimers-sjukdom-har-godkants-i-usa/

Sjukvården är usel på att prioritera. Läkare ska inte prioritera, de ska göra allt de kan för att hjälpa människor att bli hela och friska. Det är ”hemska” politiker och verksamhetschefer som måste prioritera bland begränsade resurser. Det är de dåliga på, mycket dåliga! Nedan en bra debattartikel i GP om den växande övervikten och fetman.

”Kan vi förhindra följdsjukdomar av obesitas idag kan vi skapa ökad hälsa för den enskilde och mervärde för hela samhället framöver.”

https://www.gp.se/debatt/ducka-inte-för-att-fetma-är-en-sjukdom-1.105042830

Länge har jag försökt få in mängdläran i den politiska debatten. Den undviks gärna av flera av dagens riksdagspartier. Volym har alltid betydelse. Att riksdagens partier och riksdagsledamöter länge misskött Sverige är ett faktum. Sjukt att det bara fortsätter. Utanförskapets resultat kan enkelt mätas i antal skjutningar och allvarliga knivskärningar. Volymproblemen och statusproblemen syns tydligt inom rättssystemet, skolan och sjukvården. Och vad gör regering efter regering åt det…. Nedan exemplifierar väl riksdagspartiernas oförmåga att stärka rättssystemet, skolsystemet och sjukvårdssystemet. 

Det är de viktigaste offentliga systemen som måste fungera. Jag inkluderar Försvaret i rättssystemet. Sluta med korta fängelsestraff. Betala rättssystemets nyckelpersoner mycket bättre. Hyr fängelseplatser utomlands för dem som ska utvisas. Sätt stopp för bemanningsföretag inom sjukvården och tillåt det enbart kopplat till huvudmän med operativ sjukvårdsverksamhet. Avgränsa vissa behandlingar till att man utifrån några parametrar måste betala en privat tilläggsförsäkring. Sluta med riktade statsbidrag till skolan. Stärk förmågan till anpassade skolor och höj antagningskraven för att bli lärare. 

https://www.expressen.se/ledare/hd-domarnas-sidosysslor-gagnar-rattsvasendet-/

https://www.tn.se/arbetsmarknad/29086/darfor-rasar-svenska-skolan-i-rankning-ett-jatteproblem/

https://ihe.se/publicering/halso-och-sjukvardsutgifternas-utveckling/

Och återkommande måste man påtala att mer pengar inte är lösningen när man redan öser ut pengar på en verksamhet men får sämre resultat än jämförbara samhällen.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Utbildning-och-forskning/Investeringar-i-utbildning-och-forskning/utbildningskostnader-per-elev-internationellt/

Expressen bjuder nedan på relevant kritik mot populistisk regeringspolitik utan effekt! Riksdagen borde istället omgående lägga ner regionerna som egna politiska arenor och göra sjukvården och psykiatrin till ett nationellt ansvar. Då kommer de säkert också låta bli att införa nya okloka lagar.

Och det enda som är dummare än en ohållbar vårdgaranti är en lagstadgad ohållbar vårdgaranti.”

https://www.expressen.se/ledare/regeringen-har-helt-fel-om-koerna-till-bup/



söndag 23 juli 2023

Altruistisk samhällsnytta

Allt sköts inte bättre för att vinstintresset finns 

Min starka övertygelse är att marknadsekonomin är den bästa samhällsmodellen som bidrar till ett samhälles positiva utveckling. Det innebär dock inte att all verksamhet med fördel ska drivas med vinstintresse. Att marknadsekonomin är den bästa modellen för att bygga ett högt generellt välstånd har väl de flesta trots allt lärt sig av de senaste extrema ekonomiska framgångar som till exempel tidigare kommunistiska länder som Kina och Vietnam exemplifierar. Från värdelösa planekonomier, där allt styrdes av politrucker och politiskt styrda tjänstemän, till mycket av marknadsekonomins individualiserade och fria kraft att skapa lösningar på olika delar av de behov som människor och verksamheter har. Som sagt, resultaten i dessa två mycket befolkningsrika länder talar för sig själv. Att dessa exempel på länder politiskt är uppbyggda på sätt som inte matchar västerländskt liberalt tänkande är något annat. 

https://www.so-rummet.se/kategorier/ekonomiska-system

Grundläggande för att fri konkurrens i en marknadsekonomi ska vara samhällsnyttig är att det finns en bra konkurrens mellan alternativa leverantörer. I en konkurrensutsatt miljö frodas ständig utveckling och samhällsnyttan av det som produceras blir garanterat bättre än om ett offentligt monopol har uppdraget att möta uppgiften att lösa olika uppgifter. När inte rimlig konkurrens kan säkerställas är det dock klokt att inte låta organisationer med vinstintresse få monopol, ensamrätt, att möta ett behov. Samhällsnyttan av det blir bara sämre jämfört med ett bra styrt offentligt monopol. 

Till exempel dricksvattenförsörjningen i ett samhälle lämpar sig av många skäl dåligt att skötas av ett privat monopol. Bland annat för att basinfrastrukturen är väldigt investeringstung och alla monopol blir tröga oavsett huvudman. Ett annat område som jag anser lämpar sig dåligt för den fria marknaden är organiseringen av arbeten för människor som står långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden. Vissa verksamheter lämpar sig tveklöst bättre att drivas av altruistiska ideal än av vinstintressen. Men även sådana verksamheter måste styras med mätbara effektivitetsmål.

https://www.synonymer.se/sv-syn/altruism

Konceptet Samhall är mycket viktigt för att människor som inte har en chans på den reguljära arbetsmarknaden ska få möjligheten att jobba. Också för att samhället ska kunna kräva arbetsprestationer i stället för livslånga bidragsstöd. Detta koncept behöver nutidsanpassas och byggas ut. 

Expressens ledare adresserar något väldigt viktigt i nedan artikel. Att Johan Pehrson adresseras i sammanhanget är relevant då det i Liberalernas partistyrelse finns minst en av de få personer som propagerar för att Samhalls uppgifter bör läggas ut på näringslivet. Det är en dålig idé. Att driva på för att en verksamhet som Samhall och Arbetsförmedlingen måste lösa sina uppdrag bättre är något helt annat.

"Det finns enstaka röster som vill lägga ner Samhall, och i stället ge bidrag till privata företag som anställer dem som inte kan jobba 100 procent. Sådana lönebidrag finns redan. Och det fuskas rejält. Så det är inte ett bättre alternativ."

"Att få lön och känna att man gör nytta, det är vad man kan begära på varje arbetsplats."  

https://www.expressen.se/ledare/samhall-behover-fler-chefer-johan-pehrson/ 

Att politiker och ledande tjänstemän hittills gjort ett dåligt arbete kopplat till Samhall innebär inte att det inte går att göra bättre. Förbättra Samhalls regleringsbrev! Byt ut de politiskt tillsatta styrelsemedlemmarna! Byt ut den verkställande ledningen! Jag delar inte alls nedan debattörers syn på hur människor långt ifrån den reguljära arbetsmarknaden bättre ska kunna göra arbetsinsatser än nu. 

Av rapporten (Arbetsförmedlingen 2023) framgår Samhalls oförmåga att erbjuda anpassade arbetstillfällen för en bred målgrupp. I stället styrs ­arbetsuppgifterna av bolagets befintliga kunduppdrag. Rapporten slår även fast att Samhall måste erbjuda fler och mer varierande uppdrag för de ­anställda, vilket även Samhall har tillstått och Riksrevisionen nu bekräftar.”

https://www.dn.se/debatt/samhall-har-spelat-ut-sin-roll-pa-arbetsmarknaden/

Jag anser att det offentliga betydligt bättre än nu måste växla upp inkluderingskraften som Samhall representerar. Samhall behöver stärkas. Sannolikt behövs fler liknande offentliga initiativ för att bidra till att det växande utanförskapet bryts. Det går. Det är viktigt. Det är konkret. Det kan ge snabba positiva effekter. Självklart kan Samhallsliknande uppdrag kompletteras med insatser från andra mer välgörenhetsorienterade verksamheter.

Aktörer som arbetar med individuella lösningar, särskilda stödpersoner och anpassade anställningar lyckas alltså bättre med att få ut personer till ”vanliga” arbetsplatser.”

Nedan är helt oacceptabelt och kommunerna borde tvingas att ge alla dessa personer arbetsuppgifter och därtill nödvändig arbetsledning. Den arbetsledningen bör staten finansiera. 

Sverige tampas med allt fler långtidsarbetslösa som saknar insatser och stöttning.”

P.S Härligt att våra konkurrensutsatta fotbollskvinnor vann premiärmatchen i VM. Jag hoppas Gerhardsson får avsluta med att ta hem ett VM guld med sin VM-trupp 2023 ✊🏆



lördag 22 juli 2023

Inte elakt

Fel prioriteringar

Är det elakt att vilja att begränsade resurser ska prioriteras till kärnverksamheters uppdrag? Det tycker de som känner sig ”jagade” av önskemål om nödvändiga prioriteringar. Problemet med att man känner sig ”jagad” är att man i så fall inte klarar av att sätta sitt egointresse efter allmänintresset. Då och då ska man ”ta en för laget”. Politikers uppdrag är att se till allmänintresset och att varje skattekrona ger maximal positiv effekt inom det offentligas kärnuppdrag. Så verkar Utvecklingspartiet demokraterna, UP, som Uppsala kommuns enda 100% lokala och nationellt politiskt oberoende parti. Det finns för UP ingen nationell ”partipiska som viner”. Vi bestämmer helt själva vilken politik vi anser vara bäst för Uppsalaborna. 

Kommunikatörer, ekonomer, HR-stöd, IT-personal, sekreterare, strateger i olika förpackningar och chefer är exempel på stödfunktioner till olika verksamheters kärnuppgifter. Ibland undrar man om till exempel sjukvårdspersonalen inom sjukvården är till för att skapa jobb för alla administratörer… Det är inte så! Sjukvårdspersonalen är till för att med kvalité snabbt vara tillgänglig för dem med vårdbehov och hjälpa dem att bli så hela och friska så fort som möjligt. All överbyggnad runt huvuduppdragen har blivit allvarliga problem då de både kostar dyra begränsade resurser men också skapar merarbeten för personalen med kärnuppdragen. Är det svårt att förstå? 

Daniel Åkerman, GP, skriver läsvärt om detta vansinniga prioriteringsfel som landets politiker tillåter. Och i alla mina samtal med berörda tjänstemän i Uppsala kommun kan jag konstatera att de har rätt, om inte politiker bara hittar på fler och fler extra uppgifter för verksamheterna så kan de också dra sitt strå till kloka nedskärningar av over-head.

Exempelvis ökade antalet anställda inom administrationen i Västra Götalandsregionen med 50 procent mellan åren 2001 och 2021, medan befolkningen i länet bara ökade med 16 procent under samma period. Pengarna som gick till fler administratörer kunde i stället ha gått till sjuksköterskor eller undersköterskor.”

När HR-avdelningarna inte anordnar gruppaktiviteter är de vanligen upptagna med att ta fram strategier, policies, värdegrunder och jämställdhetsplaner. Alvesson påtalar i Expressen att detta är vad övriga i arbetslivet, såväl ledning som personal, helst vill att HR inte ska syssla med. I stället vill man ha stöd och få service med sådant som sjukledighet och pensionsplanering.

”Det senare vardagliga arbetet har dock låg status, medan strategiutveckling öppnar en väg in till ledningsfunktionerna och ger HR-avdelningen större inflytande i verksamheten. Det är fullt rationellt för HR-personalen att vilja förbättras sin egen situation och stärka sin ställning. Men det gör det inte rätt.”

”Ska HR-sjukan kunna motverkas måste staten dra sitt strå till stacken. De flesta verksamheter har inte haft något annat val än att expandera personaladministrationen i takt med att lagstiftningen har skärpts. Inte minst på arbetsmiljöområdet är nu regelverken så byråkratiska och snåriga att chefer sällan klarar sig utan hjälp. Därför bör regeringen inleda en översyn och lätta regelbördan.”

https://www.gp.se/ledare/staten-måste-lätta-på-regelverken-för-att-bekämpa-hr-sjukan-1.105068792

Idrotts- och kulturlivet är viktigt för väldigt många människor. Samtidigt är det verksamheter som i huvudsak ska finansieras genom ideella föreningar, medlemsavgifter, donationer och sponsorer. Det offentliga ska dock stötta idrotts- och kulturlivet genom snabb relevant handläggning av till exempel bygglov, markupplåtelser, miljötillstånd och kostnadseffektivt nyttjande av kommunens stora fastighetsbestånd. Precis som i till exempel Halmstad kan kommunens ekonomiskt framgångsrika göra mer privat finansierade idrotts- och kultursatsningar. Det märks inte särskilt mycket att Uppsalas ”mylla” faktiskt skapat många av Sveriges nyrikaste de senaste 30 åren. De kanske kan få sitt namn på ett konstmuséum eller en idrottsarena…