fredag 17 juli 2015

Vädret

Självmord
Hur beroende av vädret är du för ditt välbefinnande? Säkerligen rätt mycket. Inte minst här uppe i mörka Norden märks vädrets betydelse för vårt välbefinnande tydligt. Människor som är inne mycket i kombination med sex årliga mörka månader påverkar många mycket och allt fler äter extra D-vitamin och går på solterapi. Jag vill minnas att vi har flest självmord under våren. Jag kan dock inte minnas varför men tror det är kopplat till att efter en lång och mörk tid när solen åter börjar värma och grönskan bryter ut kan många känna sig mer ensamma än annars. Och hur många vill leva i ensamhet? Allt fler av våra äldre äldre lever väldigt ensamt och beskriver också det som ett stort problem. Av dem som tar livet av sig är den största gruppen äldre män. Ensamheten och kroppslig plåga är sannolikt de största skälen till varför de väljer den vägen att avsluta sina liv på. Vädret har säkert betydelse för när besluten om att avsluta sitt liv fattas.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-sjalvmord-var-och-sommar/

Vädret har stor betydelse för oss och det märks inte minst nu när många är besvikna över att sommaren hittills inte bjudit på tillräckligt många soliga och varma dagar. Vi behöver verkligen några veckors härligt sommarväder för att ladda batterierna inför en mörk och grå senhöst och vinter. På gårdagens 40-årskalas blev det mycket prat om vädret. Med få uppehåll stod regnet som spö i backen. Alla suktade efter att lättklädd kunna vara under en klarblå himmel, bada och avsluta kvällarna med goda sallader och grillning. Jag är ju mest politiker idag. Då måste man väl vara tomte ibland, eller? Sommaren kommer ordentligt den 27 juli : ). Bättre sent än aldrig, eller hur?
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/vadret-och-halsan

Visste du att vikingarna tog hänsyn till vädret när rätt skulle skipas? Brott under en dålig väderdag var förmildrande. Det kanske är något för lagstiftarna att fundera på idag.... "Under vikingatiden och tidig medeltid var begreppet ”vädervärk” inskrivet i en del lagar. En gärningsman som åsamkat sitt offer sår som medförde vädervärk, skulle straffas hårdare. Samtidigt sade lagen att om ett brott begåtts under påverkan av ogynnsam väderlek, så skulle detta anföras som en förmildrande omständighet för den åtalade."
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/vadret-och-halsan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar