torsdag 30 juli 2015

Härlig solkraft

Andras pengar
Visst blir man arg på människor som slösar med våra gemensamma pengar? Det blir jag. I Uppsala är det frustrerande att återigen konstatera att vissa partier styrs av naivitet och extremt enfaldiga låsningar. Att i nuläget köpa två egna vindkraftverk är att slösa med våra kommunala skattepengar. Om man vill lära av vår historia kan man studera Vattenfall och se hur dyrt det kan bli att göra dumma investeringar. Och även i Vattenfall är det andras pengar, skattebetalarnas. Och nyinvesteringar i vindkraft är i nuläget ett oklokt vägval för att ställa om mot fossilfria energislag. De mycket låga priserna på olja och el har helt förändrat den investeringskalkyl som MP försöker tvinga på Uppsalaborna. Den minsta anpassning som krävs är att inte bygga nytt utan att, om majoriteten i Uppsala inte är kloka och backar, köpa in sig i befintliga anläggningar. Men jag och Centerpartiet tror att det är mycket smartare att satsa på en solenergipark inom kommunen. För 100 miljoner kronor kan vi bygga en första solenergipark samtidigt som vi formar ett starkt samarbete mellan kommunen, Ångströms laboratoriet (Uppsala universitet) och några företag runt utveckling av solenergi! Det är min absoluta övertygelse att en sådan investering ger mångfalt tillbaka till Uppsalas skattebetalare. Och kom ihåg att trots somrar som nu så har solenergisystem cirka 50%-effekt även när det är mulet.
http://solensenergi.se/solensenergi/faq/
http://www.solelprogrammet.se/projekteringsverktyg/ekonomiskafragor/

Det är positivt att Uppsalas näringsliv är klokt och satsar på solenergi! Att Uppsala taxi satsar på solen som en energikraftkälla är värdefullt för oss som lever i Uppsala kommun. Bra!
http://www.unt.se/start/taxibolag-tar-hjalp-av-solen-3822698.aspx

Även om vi idag har väldigt billig energi så tror väl inte du att dagens fördelaktiga prisbild kommer att bestå? Just nu har vi svenskar mycket att tacka de låga olje och elpriserna för. Svenska regeringar har inte haft någon del i att priserna blivit så låga som nu. Däremot har de svenska regeringarna fattat beslut, eller avstått ifrån att fatta beslut, som skapat enorma förluster inom Vattenfall.

Svensk ekonomi hade varit i väldigt mycket mer i akuta problem om vi inte haft tur med låga energipriser och en extremt billig lånemarknad. Och dessutom har vi återigen minskat värdet på vår valuta vilket gör att våra exportföretag tjänar mer än tidigare men samtidigt tappar vi svenskar igen och igen och igen köpkraft utanför Sverige. Om du bara skruvar upp räntorna lite och höjer energipriserna med 30% så ser Sveriges situation väldigt mycket sämre ut. Och, återigen, har Sveriges riksdag marginell påverkan på dessa viktiga välståndsfaktorer. Tur är dumt att räkna med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar