onsdag 29 juli 2015

Tankars kraft

Tankars kraft
Vad påverkar människans utveckling mest? Är inte svaret självklart? Vår egen förmåga att tänka tankar och utifrån det komma på idéer och lösa problem så klart. Vad annars? Teknisk utveckling är ju produkter av den utvecklingsprocessen. Och språkets roll i sammanhanget kan inte underskattas. Utan ord på allt kan inte tankarna struktureras.

Våra fantastiska styrsystem, våra hjärnor, är som livet på jorden i övrigt väldigt komplexa. Det är väl därför vi, trots vår enorma förmåga, fortfarande vet rätt lite om hur vår hjärna fungerar. Eller är det skaparens säkerhetssystem som gör att vi inte lyckas knäcka en hel del funderingar om hjärnan? Om vi knäcker koderna för hur hjärnan fungerar så kan ju artificiell intelligens snart helt ersätta oss människor bl a pga en maskins exceptionella minnesförmåga.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hjärna
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Artificiell_intelligens
http://mobil.dn.se/ekonomi/apples-grundare-varnar-for-artificiell-intelligens/

Tänk dig själv sekvenserna i maskinens "hjärna";
1) bostadsbrist samtidigt som ungdomar, lågavlönade, människor med försörjningsstöd och garantipensionärer inte har råd med dagens bostadsutbud = problemformulering
2) hur ser verkligheten ut? IT-systemet (inklusive den artificiella hjärnan) börjar t ex gå igenom lagstiftning, andra relevanta regler, exempel från andra platser i världen, byggherrekonkurrensen, relevant teknisk utveckling, politiska partiers förslag osv. Utifrån all denna faktainsamling (någon timme kanske...)
3) förslag presenteras
4) så länge människor bestämmer dags för beslutsfattande....

Forskningen runt hjärnan och dess förmåga bara ökar och ökar. Huvudstriden om att knäcka dess koder är säkert mellan USA och Kina. Tyvärr är nog inte Europa på banan. Som vanligt är det militären som driver utvecklingen. Avatarer, Drönare och Robotmilitärer kommer bara bli farligare och farligare i takt med att den artificiella intelligensförmågan ökar. Och dom som är först att knäcka koder får som vanligt stora militära fördelar.
http://www.svtplay.se/video/2858002/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-avsnitt-13
http://www.csail.mit.edu
http://cognet.mit.edu

I en allt komplexare värld klarar allt färre människor att rimligt klokt förhålla sig till de större saker som ständigt händer runt oss. Det är sannolikt därför som många flyr mot allt fler förenklingar av sin tillvaro.
https://sv.m.wiktionary.org/wiki/komplexitet
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Komplexitetsteori


Håll med om att den tekniska utvecklingen är fantastisk! Och visst är det en paradox att maskiners ökade förmåga att ersätta oss människor kraftigt ökar samtidigt som vi bara blir fler och fler människor på jorden... Och vad innebär det när jordens 1% enormt rika kan skydda sig och kontrollera oss andra med hjälp av Avatarer, Robotmilitärer, Drönare och massiv nätövervakning? Kan det bli så? Självklart. Om våra demokratier faller. Men det kan också bli så att robotarna allt mer ersätter oss människor inom handeln, ärendehanteringsjobb på kontor samt omsorgs och vårdpersonal. I Japan har robottekniken kommit långt. Till sist kanske vi människor inte "behövs"..... Jag älskar människor förmåga att tänka och lösa problem! Och jag älskar möjligheterna som ny teknik skapar. Gör du?
http://mobil.dn.se/debatt/automatiseringen-har-tagit-bort-450-000-jobb-pa-fem-ar/
http://www.stratresearch.se/Documents/Folder.pdfInga kommentarer:

Skicka en kommentar