måndag 13 juli 2015

Självläkning

Hjälp till självhjälp
Civilisationer kommer och går. Företag kommer och går. Människor kommer och går. De ständiga förändringar vi har förändrar människors verkligheter och maktförhållanden mellan olika intressegrupper. Bara de människor, företag och civilisationer som ständigt kan anpassa sig till förändringarna på ett framgångsrikt sätt kan säkra ett långt och gott liv. Känner du till någon av de civilisationer som var mäktiga för över 800 år sedan som är mäktig idag? Hur många av dagens framgångsrika företag är äldre än 150 år? Darwins lärdomar gäller givetvis även människor, eller anser du att Naturhistoriska muséets utställning "djuret människan" inte är sanningsenlig?
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Undergång_-_Civilisationernas_uppgång_eller_fall

Men vilka människor, företag eller civilisationer är duktiga på att anpassa sig och överleva? Helt klart är det inte de som vägrar att inse hur verkligheten förändras eller som inte tar till sig ny teknologi som verktyg för att utvecklas ännu bättre än förr. För att försvara det man har och för att stärka sin position måste man ständigt anpassa sig till en ständigt förändrad verklighet. Och de bästa påverkar mot den verklighet man vill komma till. En verklighet som aldrig kan beskrivas vetenskapligt i realtid. Dagens verklighet kan bara uppfattas av människan själv och av det vi gemensamt genom insamling av fakta, egna kunskaper, egna erfarenheter, gemensamma kunskaper, gemensamma erfarenheter och genom datasimuleringar kan uppfatta. Och oavsett vilken verklighet man tycker sig se kan jag garantera att alla människor gör sina helt egna bilder av "verkligheten". Det är bl a därför politik och politiska processer visat sig vara en bra metod för att samlat föra ett samhälle framåt.

Men hur kan man hitta rätt igen om man gått vilse i hur man uppfattar den verklighet man befinner sig i? Tror du att Tsipras och andra greker nu är mottagliga för att andra länders ledare slår dom i huvudet och indirekt säger "ni är dumma i huvudet", "ni klarar inte av att lösa era egna problem", "ni har satt er i denna situation själva och därför får ni också bita i gräset och reda upp soppan själva" o s v. Det är mycket osannolikt. Stressnivån hos de grekiska ledarna är självklart enorm. Tsipras leende har slocknat. Hur kan man i denna pressade situation få grekerna att själva inse sin situation, sin verklighet, där dom satt sig själva i ett läge där dom helt är i händerna på långivarnas krav? Går det? Eller är det för mycket begärt? Personligen tror jag alltid att man måste få en civilisation, ett företag och en människa att själv inse läget, och ordinera den förändring som krävs för att inte gå under. Bara så finns kraften att förändra till det bättre. Hur kan man tro att åtgärdsprogram som ordinerats av andra och som saknar stöd bland t ex grekernas ledare ska implementeras framgångsrikt? Det kan möjligen liknas med att en styrelse anställer en ny VD som har en helt annan uppfattning än styrelsen om vad som ska göras för att bolaget ska utvecklas som man vill. Blir det en framgångsrik väg framåt? Grekland har gått vilse. Grekerna själva behöver kämpa sig igenom det kaos som uppstått och hjälpa sig själva för att sedan bli ett fungerande samhälle. Självklart ska vi andra stötta dem men inte med ständiga intensivvårdsinsatser när patienten inte vill inse hur dåligt den mår. Grekerna kommer tillbaka inom en generation. Personligen tror jag Grexit är oundviklig. Och hur väl har det visat sig att EU fungerar? Den nuvarande regeringen avgår nog snart. Är det möjligen den kinesiska modellen med en enpartistat och Kinas variant av marknadsekonomi som nu tar över världsherraväldet? Trots börskrascherna i Kina. Verkligheten förändras ständigt. Det är klokt att inse och acceptera det. Och klokast är hen som ser förändring som något spännande och fullt med möjligheter. Och det kanske är en bra idé att låna ut hela den svenska skattemyndigheten till Grekland, som ett krisbidrag, under två år! Vad tror du om det?
http://mobil.dn.se/ekonomi/krisen-i-grekland-dn-rapporterar-direkt/
http://mobil.dn.se/ekonomi/chefsekonom-inte-saker-pa-att-grekland-kommer-att-klara-det-har/
2 kommentarer:

  1. Ditt inlägg fick mig att tänka på det här klippet med Ingvar Kamprad.

    https://www.youtube.com/watch?v=CIx9BlPX0Qo

    SvaraRadera