fredag 17 juli 2015

Inspiration och fokus

Kreativitet och mångfald

Den 20 januari 1921 förklarade sig Turkiet självständigt från det Osmanska riket. Landet är en sekulär stat med republikanskt statsskick. Valspråket är "suveränitet hör ovillkorligen till nationen". Så landet med 75 miljoner invånare kommer sannolikt inte försätta sig i grekernas situation. 20% av befolkningen är kurder. Trots att de är en sekulär stat är många av befolkningen muslimer. Och historien är full med maktkamper mellan olika befolkningsgrupper. Särskilt kurderna har setts som en farlig politisk kraft av övriga befolkningen vilket också lett till blodiga kamper. I Sverige har vi idag en hel del invånare som tidigare varit kurder i Turkiet. 

Turkiet var länge Europas port mot öster och Östers port mot Europa. Det har gjort landet till en intressant och stundtals väldigt stark politisk kraft. Istanbul är på många sätt som Rom, fullt av liv och en plats där 1000-årig historik lever sida vid sida med dagens senaste arkitektur och teknologi. 


Jag har haft förmånen att se och uppleva många platser på jorden. Turkiet är en av mina "blinda fläckar". Med tanke på det, deras imponerande historik, alla konflikter i deras absoluta närområde och spännande framtidsmöjligheter kändes det rätt att åka till Turkiet för att fortare komma längre med mitt bokprojekt. Visst kan man väl skriva 126 sidor under en vecka? Det är ju faktiskt bara 18 sidor per dag. De stekheta turkiska vindarna och havets svalka kommer nog att hjälpa mig att lyckas.... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar