Ensam bland över 8 miljarder människor
Ensamhet, och känslan av ensamhet, dödar oss onödigt snabbt. I en allt mer tätbefolkad och digital värld med massor av ”arenor” för möten, med mer eller mindre likasinnade, eller helt annorlunda, plågar ändå ensamheten och dess känslor väldigt många. Sannolikt har det historiskt alltid varit så för delar av befolkningen.
Ensamheten finns överallt. Ibland hos mobbade människor. Ibland hos människor som känner att de inte ”är i rätt sammanhang”. Ibland hos människor som saknar vänner eller andra människor som bryr sig om just deras välbefinnande.
Det är viktigt att försöka bidra till att bryta människors ofrivilliga ensamhet. Det är dock inte lätt att hitta ”lösningarna” då vi alla är unika. Det är dock ett mänskligt att de allra flesta av oss vill bli sedda och få bekräftelser. Hur vi vill få dem varierar stort.
Inte minst många av våra äldsta invånare känner sig ensamma. Särskilt lätt att förstå att människor som haft ett stort socialt sammanhang efter avslutat arbetsliv, och kompisar som dör runt en, känner sig ensamma. Finns nya metoder som kan hjälpa fler ifrån ofrivillig ensamhet. Självklart finns nya sätt att bryta känslan av ensamhet på.
"Enligt SCB är omkring 300 000 svenskar socialt isolerade: ”Ensammast är de äldre. Minst var tionde över 75 år träffar inte anhöriga, vänner eller bekanta mer än ett par gånger i månaden.”
"Vad kan man göra åt detta? I fjol krävde medlemmar av den så kallade Ensamhetskommissionen – bland dem Amelia Adamo och S-politikern Lars Stjernkvist – ”krafttag” mot äldres ensamhet. Bland annat efterlystes en ny socialtjänstlag där personalens kamp mot ensamhet skulle upphöjas till ”kärnverksamhet” inom den kommunala äldreomsorgen. Det var utmärkt att de lyfte frågan. Men tyvärr räcker det inte med formuleringar i socialtjänstlagen, så länge äldreomsorgen är underbemannad och stressad. Det praktiska – tvätt och dusch, påklädning, måltider, mediciner – kan inte förbigås. Ingen mår bättre av oreda, och pandemin lärde oss på ett tragiskt vis att hygienrutiner är livsviktiga även på äldreboenden."
"Vi behöver veta mer, men det är inget skäl att förbli passiva. Ofrivillig ensamhet är farligt, lika farligt som alkoholism eller att röka 15 cigaretter om dagen. Risken att dö i förtid är 50 procent högre för ensamma än för dem som har ett socialt nätverk runt sig."
Otyget med riktade statsbidrag fortsätter. Det är dyra politiska reklampengar.
"Därför är det bra att Sverige har fått en socialminister, Jakob Forssmed (KD), som sedan många år är engagerad i denna fråga. Han har utlovat 300 miljoner kronor årligen som ska gå till en ”gemenskapssatsning” för att motverka ofrivillig ensamhet. Det är inte mycket pengar, men ändå en början."
https://www.expressen.se/ledare/ofrivillig-ensamhet-ar-lika-farligt-som-rokning-och-alkoholism/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar