tisdag 3 januari 2023

Knarklobbyn

Från dåligt till sämre

Vi lever i en tid där rika särintressen kan påverka politiken för mycket genom välbetalda lobbyister. Lobbyister som ofta är tidigare politiker. Vi lever också i en tid där många ledande politiker är yrkespolitiker och saknar ordentlig arbetslivserfarenhet. Det bidrar till naiva tankar om hur problem ska lösas. Och de är lätta att påverka av ”vänner”. Uppenbarligen finns även en stark lobbyrörelse kopplat till legalisering av narkotika.

Anna Dahlberg, Expressen, skriver klokt om varför inga lagliga öppningar för knark ska tillåtas. Det är jakten på olagliga pengar som ska förbättras. Inga stora pengar mycket mindre knarkbaroende. Klart att de som förespråkar legalisering av cannabis är köpta av knarkhandelns lobbyister eller bara är extremt naiva.

I höstas granskade Los Angeles Times effekterna av legaliseringen av cannabis i Kalifornien 2016. Resultatet var minst sagt uppseendeväckande. Den svarta marknaden har fullständigt exploderat och är ”många gånger större” än den legala. Satellitbilder som LA Times studerade visade att det går tio olagliga anläggningar på en licensierad i de mest odlingstäta delarna av delstaten.”

”Krisens omfattning är enorm, konstaterar tidningen, och beskriver hur de kriminella har etablerat tungt beväpnade läger. Polisen står i det närmaste maktlös. Så här summerar tidningen sin granskning i en tweet: ”Kaliforniens cannabis-inititativ såldes in till väljarna med löftet att den legala marknaden skulle lamslå den illegala. I stället visar LA Times granskning att lagen orsakade en våg av illegal cannabis av en storlek som Kalifornien aldrig tidigare har bevittnat”.”

”Även i New York har man tappat kontrollen över utvecklingen efter att man legaliserade vuxenbruk av marijuana för ett år sedan. Den svarta marknaden blomstrar och illegal cannabis säljs numera mer eller mindre öppet på gatan och i restauranger och butiker.”

”Det visar hur svårt det är att utrota den svarta cannabismarknaden. När man lyssnar på legaliseringsaktivister i den svenska debatten låter det ibland som att det bara skulle vara att knäppa med fingrarna. Vips, så skulle de gängkriminella berövas sina inkomster efter en legalisering. Men så enkelt är det inte. Gängen skulle inte bara ha kvar makten över hela den övriga narkotikamarknaden, utan också behålla en betydande del av cannabis-marknaden som dessutom har fått en stor tillväxtpotential. Det som händer efter en legalisering är i stället att det uppstår två konkurrerande marknader. Om den statligt godkända försäljningen har ett för högt pris, en för låg halt av substansen THC eller är för svårtillgänglig kan den svarta marknaden flytta fram sina positioner.”

Nyligen gick KD-politikern Sara Skyttedal ut på DN Debatt och förordade en legalisering av cannabis i Sverige. Ingen fråga mår bra av att omgärdas av tankeförbud, och om argumenten för att behålla dagens kriminalisering av cannabis är goda klarar de förstås att prövas i en öppen debatt.”

”Kärnfrågan skulle kunna formuleras så här: Är de potentiella fördelarna med en legalisering – minskad svart marknad och ökad personlig frihet – värt de potentiella nackdelarna i form av ökade skador?”

Cannabisanvändning påverkar framför allt kognitiva funktioner som minne och inlärning. En ny studie från Karolinska institutet ser även en koppling till psykiatriska diagnoser. Daglig användning av högpotent cannabis innebär en femfaldig ökning av risken för psykosutveckling. Det finns även studier som visar på en sänkning av intelligenskvoten bland personer som röker cannabis dagligen under lång tid liksom uppkomsten av demensliknande skador på hjärnan.”

Sverige har haft tillräckligt med storskaliga och överilade samhällsexperiment. Denna reform behöver vi inte gå i bräschen för.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nej-sverige-ska-inte-legalisera-cannabis/

Nedan artikel i Aftonbladet om starkt beroendeframkallande drogers effekt på människors liv är mycket läsvärd. Den exemplifierar väl den resa bland droger allt för många beroende gör, från ”lätta” till ”tunga” droger. Att enbart tro att legalisering av cannabis tar bort stora delar av knarkhandeln är naivt eller korkat. Alternativt lobbybetalt tyckande. Jaga pengarna och inför digital övervakning som del av ett straff.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Q7rnoQ/herman-nilica-23-skots-till-dods-efter-ar-av-missbruk



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar