måndag 16 januari 2023

Söliga lagstiftare

Är söt skatt bra?

”Bara” drygt tio år efter min uppmaning till hög punktskatt på socker, och sockertillsatser, i livsmedel, särskilt läsk och godis, kanske till och med en majoritet av Sveriges lagstiftare inser att problemen med övervikt och fetma måste tas på allvar. Vi får väl se. Folkhälsomyndigheten bjuder nedan inte på någon munter läsning.

"Av befolkningen 16–84 år var det enligt 2021 års undersökning 52 procent som uppgav ett längd-viktförhållande som indikerar övervikt eller fetma."

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/ 

Hög punktskatt på socker och sockertillsatser räcker inte nu. Tidigare stora problem har passivt tillåtits bli ännu större de senaste tio åren. Nu säger jag också att vi måste införa läxa i våra skolor i fysiska aktiviteter! Dåliga kostvanor och på tok för mycket stillasittande är förödande för många människors hälsa. Alla svenskar som så gärna vill se sig som godhjärtade kan börja göra lite ordentlig godhjärtad nytta på hemmaplan och kräva en folkhälsouppryckning som får understöd av punktskatt på socker och ordentlig uppryckning med fysiska aktiviteter.

Bland andra Sveriges Radio bjuder idag på budskapet att Livsmedelsverket vågar säga att det nu räcker med passivitet från Sveriges riksdag. Allt fler svenskar far illa av all onyttig mat. Onyttig mat som får allvarliga hälsoeffekter. 

"Allt fler får sämre hälsa på grund av vad de äter och dricker, enligt Livsmedelsverket. Nu kräver myndigheten att något görs – exempelvis att skatten höjs på läsk och andra sötade drycker. Livsmedelsverket har studerat vad andra länder har gjort. Vanligast är skatt på sötade drycker, som tillämpas av 85 länder, vilket tycks leda till minskad försäljning. ”Vi kan inte lägga allt ansvar på individerna utan det måste bli lättare att äta hälsosamt”, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket."

https://sverigesradio.se/artikel/livsmedelsverket-kraver-atgarder-mot-daliga-matvanor

Gång efter gång påminns vi om att Sveriges lagstiftare inte längre klarar av att leda ansvarsfullt. 85 länder har redan visat att de har klokare företrädare än Sverige kopplat till ett ansvarsfullt folkhälsoarbete. Ett ”litet” ytterligare exempel på statens oförmåga att ta sitt ansvar är alla ordningsvakter som kommuner känner sig tvingade att finansiera trots att ordningsmakten är statens. Hur tycker du att staten lyckats upprätthålla lag och ordning i landet de senaste åren...? 

Den moderna centraliseringen av makt till EU och Sveriges riksdag är destruktiv! Det är hög tid att vända trenden och ge invånarna och kommunerna mer makt. I en mer decentraliserad värld skulle Uppsala snabbare kunna införa krav som leder vårt samhälle i en bättre riktning. Mer hälsosamma invånare är inte bara bättre för oss invånare, det är bättre för vårt gemensamma samhällsbygge. Du som bryr dig kan lära dig mycket av hur vi i till exempel Uppsala gick från ett fyllerisamhälle på 1800-talet till ett kunskapssamhälle i vår tid. Personligen gillar jag skarpt USAs upplägg där till och med olika delar av en stad kan tillämpa olika regler. Det är att gå väl långt men i Sverige skulle det kommunala självstyret med fördel kunna stärkas. länge leve demokratin och ansvarsfullt ledarskap!

https://www.faktoider.nu/alkohol.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar