torsdag 19 januari 2023

Politikens kraft nära dig

Vem samarbetar med vem i våra kommuner?

Den kloke invånaren har lärt sig att röstberättigade har fyra röster i allmänna val. En i kommunvalet, en i regionvalet, en i riksdagsvalet och en i valet till Europaparlamentet, EP. Den kloke invånaren har förstått att det är viktigt att förstå vad som skiljer dessa valplattformars ansvarsområden och sätter sig in i vilka partierna erbjuder som politiska företrädare i varje val. Varje val är kopplat till olika ansvarsfrågor och sakfrågor. Tyvärr blandas detta bort när riksdagspartierna valkampanjar eftersom vi har otyget att lokalval och riksdagsval ligger samtidigt. Så är det inte i många andra demokratier. Klokast hade det varit om kommun och regionval låg för sig och riksdagsval och EP val låg för sig.  

När vi röstar i EP och riksdagsvalet är det viktigt att ha koll på två saker. Vilka lagstiftningsförslag (nya eller förändrade) föreslår de olika partierna och som du tycker är viktiga? Hur utser de ledningar till myndigheter och statliga bolag? Om du tycker att de utser tillräckligt kompetenta eller tillämpar partibok när de väljer kan vara av stor betydelse.

När vi röstar i lokala val, kommuner och regioner, är det praktiska sakfrågor och vilka kandidater som partierna erbjuder som borde vara avgörande. Att bara rösta lokalt som man röstar nationellt är inte särskilt klokt om man inte på allvar övervägt sina alternativ. En gång vart fjärde år kan man tycka att alla som vill använda sina viktiga röster ordentligt överväger sina alternativ. Att valresultaten efter val kan bli samarbeten i alla möjliga kombinationer är inte konstigt. De partier som blivit invalda i en demokratisk församling måste "bara" förhålla sig till hur invånarna valt att rösta. Hur kan man tycka att det är konstigt? I nedan SVT artikel kan du lätt se att det finns en massa varianter av partisammarbeten i till exempel Region Stockholms kommuner. 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-ar-partierna-som-styr-i-din-kommun-efter-valet-2022

https://www.dagenssamhalle.se/om/lokala-styren-efter-valet-2022/

Ett intressant exempel på partisammarbeten i kommunerna är i nedan kommun där SD och C samarbetar. Även i Tierp, nära Uppsala, tog C stöd av SD för att få styra kommunen.

https://www.tv4.se/artikel/1sPQWT5Vgvh0qaUwCxWJs6/haer-styr-c-och-sd-tillsammans-har-en-hel-del-politik-gemensamt

I Uppsala har vi ett minoritetsstyre som genom ett "Hållbarhetsavtal" med Utvecklingspartiet demokraterna fått en chans att styra kommunen. Det är ett sätt för att kunna styra en kommun om parterna anstränger sig för att leva upp till den inriktning som en överenskommelse har. Glöm inte att lokal politik handlar om praktisk politik. Hur förbättrar vi skolan? Hur förbättrar vi äldreomsorgen? Hur bygger vi ut vårt lokalsamhälle klokare? Det handlar inte om lagstiftning! Det handlar inte om "brott och straff"! Det handlar inte om Försvaret. Men det handlar också om till exempel de lokala parkernas och vägarnas kvalité. 

Det är gott om möjligheter för styrande politiker att påverka till det bättre i våra kommuner. Även till det sämre beroende av vad man själv tycker. Rösta på de personer och det parti du tror bäst kan driva fram det du önskar som resultat. För att pricka rätt måste du ta reda på vad partierna driver för sakpolitik och vilka människor de erbjuder som förtroendevalda.

I dagens UNT ledare skriver Karl Rydå att kommunstyrelsens ordförande i Uppsala borde köra över Utvecklingspartiet demokraterna,UP, och lägga ner planerna på folkomröstning. Det finns många som inte tycks förstå allvaret med att glappet idag är för stort mellan politiken och dem politikerna ska företräda. Folkomröstningar är ett utmärkt förankringsverktyg. För UP är det ett förankringsverktyg som med fördel ska användas ofta kopplat till stora frågor. Lär av ett av världens mest framgångsrika länder, Schweiz! I Uppsala finns ett bra Hållbarhetsavtal. Det är fullt av kloka överenskommelser. Bland annat om att en folkomröstning ska genomföras. 

https://unt.se/ledare/kronika/artikel/erik-pelling-borde-kasta-loftet-om-folkomrostning-om-sparvag-i-papperskorgen/r5oqwvwl



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar