torsdag 26 januari 2023

Billiga bostäder

Billiga bostäder och ”social housing” behövs

Det är hög tid att kommuners politiker demonstrerar utanför Sveriges riksdag och kräver att:

1) Boverket kraftigt förändrar sina regler om vilken bostadsstandard som socialtjänsten ska förhålla sig till och öppnar för billiga delningsbostäder 

2) Boverket sätter ramarna för ”social housing” i Sverige 

3) Att Riksgälden tillsammans med Allmännyttan finansierar byggen av dessa former av boenden. Det är både ekonomiskt vansinne, och orättvist mot lågavlönade heltidsarbetande som inte har råd, att de som inte jobbar får bostadsbidrag till nya lägenheter. 

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/groteskt-att-socialtjansten-betalar-hyra-till-kriminella/

Hur kan någon vara förvånad över att inkomstklyftorna kraftigt ökar i Sverige? Hur kan man tro något annat om vi länge bedriver en migrationspolitik som inte är hållbar? Som man sår får man skörda. I den bästa av världar är detta ett övergående faktum.  Den svenska EU kommissionären, Ylva Johansson (S), säger idag att alla som fått avslag på sina asylärenden måste utvisas. Det är sjukt att så få utvisningar inom EU verkställs! Det driver på brottslighet och annat negativt som fattigdom skapar. Och eftersom dessa tusentals gör något på ”arbetsmarknaden”, laglig verksamhet eller kriminell, för att överleva påverkar de också möjligheterna för andra att bli lagligt självförsörjande.

https://sverigesradio.se/artikel/bara-var-femte-avvisad-asylsokande-lamnar-eu

När vi mycket bättre än hittills lyckats integrera invandrare, med rätt att vara här, kan åter Sverige bli ett folk som har råd att på ett bra sätt ta hand om de få som inte har självförsörjningsförmåga. SCBs rapport nedan är mycket läsvärd.

"Efter några år med en förhållandevis svag utveckling ökade hushållens ekonomiska standard mer än på flera år under 2021, visar ny statistik från SCB. Samtidigt ökade inkomstskillnaderna, som nu är större än på flera decennier."

"Men inkomstutvecklingen skiljer sig mellan olika grupper. – Den tiondel av befolkningen som har högst inkomster fick se sina inkomster öka betydligt mer än den övriga befolkningen under 2021. Den tiondelen hade drygt 28 procent av befolkningens totala disponibla inkomster. Samtidigt hade den halva av befolkningen som tjänade minst knappt 29 procent av inkomsterna. Mätt med gini-koefficienten (se faktaruta för förklaring) ökade inkomstskillnaderna kraftigt 2021 och landade på 0,333, vilket är den högsta nivån sedan mätningarna startade år 1975.

– Det betyder att inkomsterna i Sverige inte varit så här ojämnt fördelade sedan åtminstone 1975, säger Johan Lindberg."

https://scb.se/pressmeddelande/inkomstskillnaderna-okar-i-sverige/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar