Ansvarsfull och balanserad tillväxt
I Uppsala fortsätter en hel del politiker, och delar av näringslivet, att trycka på för att Uppsala kommun kraftigt och snabbt ska byggas ut. Det är lätt att tycka som politiker i en kommun. Politiker som ofta bara blir kvar i kommunen under några mandatperioder. Eller företagare som inte behöver ta alla samhällsinvesteringar som en större företagsetablering kräver. Skol-kapacitet, vård-kapacitet och infrastruktur i gaturum, kollektivtrafik och Vatten och avfallssystem är inte gratis. I en eller annan form får en kommuns invånare betala för det som det offentligt skatte- eller avgiftsfinansierade ska säkerställa. Och den som är satt i skuld är inte fri och den som är bidragstagare är nästan alltid väldigt sårbara. Nedan länkar är värdefulla för dig att ta del av om du vill förstå varför en kommun måste växa klokt. ”Allt är inte guld som glimmar”.
”En kommun kan inte finansiera investeringar med nya medborgares skattekraft som säkerhet.”, säger Peter Larsson. Larsson är inte vilken Larsson som helst. Han är regeringens samordnare kopplat till den nya industrialiseringen av norra Sverige.
https://sverigesradio.se/artikel/han-ska-se-till-att-fler-flyttar-till-norr-nar-industrierna-vaxer
För dig som inte kan kommunal ekonomi kan jag informera om att det statliga kommunala skatteutjämningssystemet inte alls gynnar befolkningstillväxt av skattebetalare. Ja, du läste rätt. Det kommunala skatteutjämningssystemet uppmuntrar inte heller lokal näringslivstillväxt. För mig är det obegripligt att Sveriges riksdag skapat ett så dåligt ”Robinhood-system”. Jag anser att alla system alltid ska uppmuntra klokt beteende. Ett skatteutjämningssystem som leder till att en kommun som Malmö kan finansieras kraftigt av bidrag, från många andra kommuner, gillar inte jag. En kommun ska alltid eftersträva en hög självfinansieringsgrad bland sina invånare och ett starkt lokalt företagande. EU och Sveriges riksdag borde alltid uppmuntra förmågan att uppnå det, inte uppmuntra bidragsberoende. Hela en av fyra intäktskronor i Malmö kommun är bidrag från andra kommuners invånare.
https://malmo.se/Om-Malmo-stad/Malmo-stads-budget/Malmo-och-utjamningssystemet.html
Många kommuner i Sverige har idag omfattande utanförskapsproblem. Inte minst Uppsala. För mig är det viktigt att Uppsalas befolkning nu växer med självförsörjande människor. Barn som föds in i familjer som jobbar och betalar sina egna räkningar. Inflyttade som har ett jobb, en lånefinansierad utbildningsplats eller en ”säck pengar” som innebär självfinansiering. Ett välmående samhälle ska inte tolerera fler än runt max 5 procent av den vuxna befolkningen som inte är självförsörjande. Självförsörjande genom arbete, inarbetad pension eller studielån.
Att en befolkning växer i antal är inget positivt om det inte handlar om tillskott som bidrar till närsamhällets utveckling. Bidrar till att stärka konkurrenskraften. Kvantitet, volym, är inte det viktigaste. Kvalité är det viktigaste. Bidragsberoende samhällen kommer aldrig att utvecklas långsiktigt hållbart och attraktivt. Ett starkt lokalsamhälle som tydligt bygger på principen ”gör din plikt, kräv din rätt” kommer också väl kunna stötta de invånare som är i behov av övriga invånares generösa hjälp.
Kloka kommuner satsar trots skattesystemet på att skapa ett starkt lokalt företagsklimat och en ständig nybyggaranda. En kommun som Uppsala har alla förutsättningar för att utveckla en sådan framgångskultur. Det tjänar alla invånare på. Även de i behov av andras stöd. God tillgång till dricksvatten och energi skapar basförutsättningarna för fortsatt expansion. Uppsala kan mycket bättre än nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar