tisdag 17 januari 2023

Gurra Vasa och friheten

Frihetskungen begravd i Uppsala

Uppsala är inte vilken kommun som helst i Sverige. Det är Sveriges mest intressanta kommun. Den kommun som har den mest intressanta berättelsen om vår geografiska del av världen. Från bronsålder, Vikingatiden (Valhallatiden), Vasatiden, forskningstiden och in i den digitala unicorntiden. Jag brukar beskriva kommunen som ”lilla Sverige”. Det gör den intressant och mycket lämplig som nationell förebild. Jag vill att Uppsalas invånare på många sätt ska visa vägen för hur moderna framgångsrika samhällen skapas i vår tid. Det går trots riksdagens oförmåga att i tid ta i allvarliga problem och trots EUs klåfingrighet i frågor de inte ska lägga sig i. Sverige behöver en framgångsrik lokal förebild kopplat till klok samhällsutveckling. Än en gång kan Uppsala visa vägen för samhällsbyggen i Europas norra delar. 

I år, 2023, firar Sverige 500 år av frihet. Året var 1523 när Gustav Vasa kröntes till kung av Sverige och förklarade oss självständiga. Det var fyra år efter att den hårdföre kungen valdes till kung. Han kröntes i Uppsala domkyrka. Nedan lite nedslag i Uppsalas intressanta historia.

Under bronsåldern (1800 - 500 före kristus)

Skandinaviens viktigaste plats under bronsåldern var Uppsala. "Hågahögen" är ingen "hög". Det är en gravplats för en av dåtidens mäktigaste människor. Hågadalen är fullt av fornminnen från den tid som kan beskrivas som Vikingatidens första epok. Uppsala spelade en central roll.

https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=11326&typ=

https://destinationuppsala.se/activities/hagahogen/

https://www.uu.se/press/pressmeddelande/?id=702&typ=pm

I början av 1000-talet.

Uppsala var vikingarnas heligaste plats. Redan då samlades många årligen i Uppsala och festade hårt under flera dagar. 

https://www.fotevikensmuseum.se/sweden/uppland/uppsala/uppsala.htm

http://www.meruppsala.se/upplev-uppsala/sevardheter/uppsalas-historia/

Det var i samband med att asatron (Vikingarnas naturtro) upphörde som Uppsalas heliga plats istället togs över av kristendomen. Den första domkyrkan låg där Vikingarna hade sin heliga plats, i Gamla Uppsala. År 1273 flyttades domkyrkan till dagens centrala Uppsala. Med sig från Gamla Uppsala tog man "Erik den heliges" kvarlevor. Du som besöker Gamla Uppsala gör klokt i att även besöka Sockenmuséet där. Jag törst garantera att du tycker några berättelser om dem som ligger begravda där är förvånande och intressanta. Inte minst en präst som också uppfann ett vapen. Trist att inte dessa berättelser görs mer modernt tillgängliga.

https://www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/historia/arkestiftets-uppkomst-och-indelning

https://sv.wikipedia.org/wiki/Uppsalas_historia

År 1477 skapades Nordens första universitet i Uppsala. Sedan dess har forskning i världsklass bedrivits i staden. Och inte minst idag tillhör dess elever eliter inom många grenar. Du vet väl att två av världens högst betalda studerat samma universitetsprogram som jag?

https://www.so-rummet.se/kategorier/uppsala-universitet

Året var 1523 då Gustav Vasa kröntes till Sveriges kung och Sverige anses ha blivit självständigt, fritt från danskarnas förtryck. Han kröntes den 6 juni, dagen då Sveriges nationaldag firas. Sveriges frihetsdag. Och självklart ville frihetskungen begravas på Nordens heligaste plats, Uppsala. I 500 år har Sverige varit fritt. Det går dock att diskutera hur fritt det idag är kopplat till landets koppling till EU samt önskade inträde i NATO. Gustav Vasas frihetskamp innebar att man bröt sig ur Kalmarunionen. Det var en union liknande dagens EU men mer geografiskt begränsat. Personligen strävar jag efter ett starkare nordiskt samarbete i en ny tid.

https://www.svenskakyrkan.se/uppsaladomkyrka/nyheter/gustav-vasas-gravvalv-i-uppsala-domkyrka-oppnas

https://www.so-rummet.se/kategorier/kalmarunionen

Under 2000-talet har Uppsala varit grogrunden för många av vår tids mest framgångsrika företagsbyggen. Många som utnyttjat digitaliseringens möjligheter. Och stadens innovationssystem är imponerande. Hur många känner till det? Uppsala har en stark och intressant berättelse att berätta. Det är hög tid att göra det på ett modernt och fängslande sätt. Det bidrar till Sveriges framtida framgångar. 

https://www.facebook.com/events/donners-hotell/uppsala-sweden-where-unicorns-are-born/1690803154558349/

Glöm inte att den som är satt i allt för stor skuld icke är fri. Gustav Vasa löste sina skuldproblem genom att ta den katolska kyrkans tillgångar och göra Sverige protestantiskt. Idag är förvisso den svenska staten inte så skuldsatt men däremot allt för många av dess invånare. Särskilt våra yngsta invånare som köpt bostäder i storstäder.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar