Anonyma politiska företrädare
I Sverige får vi bara rösta vart fjärde år. I Sverige har vi representativ demokrati. Vi röstar på partier och de personer partierna satt upp på sina vallistor. Hur många av oss som röstar vet ordentligt hur sakpolitiken i kommuner och regioner skiljer sig? Och de flesta väljare har ingen aning om vilka personer som ska företräda oss. Är inte det sjukt att många kan rösta på partier utan att förstå vilka erfarenheter och meriter deras företrädare har med sig i sina viktiga uppdrag.
https://www.expressen.se/ledare/hanif-bali/-sverige-behover-fler-starka-man/
Anonymiteten är ett kvalitetsproblem. Så länge vi har public service borde de vara tvingade att under valrörelser tydligt göra granskande personporträtt av till exempel partiernas tre främsta kandidater i kommun, region och riksdagen.
Istället för att företrädas av anonyma personer, som ofta saknar relevanta erfarenheter och meriter för sina uppdrag, blir det allt intressantare att kämpa för mer direktdemokrati. I allt större utsträckning är det praktiskt enkelt att genomföra och vi har gott om matematiker, statistiker och samhällsvetare som kan vrida och vända på utfall i till exempel folkomröstningar. En sak är säker och det är att det inte är självklart att en folkomröstning speglar folkviljan ens i närheten av korrekt. Om till exempel enbart 40 procent av röstberättigade uppsalabor skulle rösta och de som vill ha spårväg vinner med en ynka procent, är det tillräckligt för att se det som att en majoritet av Uppsalaborna har talat? De som är för spårväg tycker säkert det. De tycker säkert också att de som inte röstar får skylla sig själva.
Min ambition är att våra samhällen ska utvecklas så hållbart och klokt som möjligt. Ovan utfall i en folkomröstning skulle inte ses som uttryck för folkviljan. Det vill säga att det med stor sannolikhet är minst 50 procent av invånarna som står bakom resultatet. UP säger nej till spårväg. UP erbjuder hopp om en klokare politisk väg framåt. Lokalt i Uppsala är UP ensam vågmästare. Vi har därför stora möjligheter att neutralisera politiska förslag som partiets medlemmar inte stöttar. Vi har därför framförallt möjlighet att få genomslag för våra tydligaste vallöften. Om UP hade släppt fram "Alliansen" hade partiets möjligheter att påverka det löpande politiska arbetet varit dåliga.
"Alliansen" i Uppsala tycker än en gång till om att de skulle ha varit det bättre lokala regeringsalternativet. Inom UP har vi många gånger gått igenom detta och denna gång stämmer det absolut inte. Av de två alternativen som fanns valde UP det minst dåliga för Uppsalaborna. Vad det innebär får framtiden utvisa.
"Det finns många frågetecken som vi och Uppsalaborna väntar svar på – exempelvis när det gäller folkomröstningen. Vad vi förstår kommer den enbart att handla om teknikvalet – spårväg eller BRT (långa bussar) och frågan blir ännu mer dimmig av att UP själva meddelar att de ännu inte bestämt sig för om de kommer följa folkomröstningsresultatet eller inte (UNT 14/12)."
"Uppsala behöver nytt hopp, ett företagsvänligt och serviceinriktat styre som söker breda lösningar. Vi behöver prioritera skola och äldreomsorg, ta ansvar för klimatet, miljön och kommunens framtida ekonomi. Alliansen kan erbjuda detta och välkomnar alla partier som vill delta i arbetet för Uppsalas utveckling."
https://unt.se/debatt/replik/artikel/vagen-lag-oppen-for-alliansstyre/l67z089j
En sakupplysning är att Moderater, Liberaler och Centerpartister ingår i alla möjliga politiska grupperingar runt om i landets 290 kommuner. I många kommuner samarbetar Moderaterna med Socialdemokraterna. Liberalerna släppte fram S och MP 2018. UP släppte fram S 2022. Vem vet, M kanske släpper fram S 2026. Du som röstar lokalt gör klokt i att rösta på individer du tror på och på sakpolitik som är viktig för dig. Valresultaten sätter alltid förutsättningarna för hur de valda partierna har möjlighet att gruppera sig.
I dagens UNT bjuds vi åter på lite klagande om att Utvecklingspartiet demokraterna, UP, valt att kraftigt påverka Uppsalas politik. Insändaren har uppenbarligen inte förstått vad UP är för ett parti. Ett 100 procent lokalt, sakorienterat och pragmatiskt parti. Dessutom utan åldersdiskriminering. Bra att UNT väljer dåliga bilder på mig så fler kan glädjas av att tycka illa om den där hemska Stefan Hanna. Nej, UP levererar på sina vallöften, inget annat. Stefan Hanna är inte anonym. Över tolv års dagliga blogginlägg ger en mycket bra uppfattning om vem jag är. "What you see is what you get!"
https://unt.se/insandare/artikel/valjarna-forda-bakom-ljuset-/l7vd4p1l
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar