söndag 29 januari 2023

Generationskonflikt

Strukturell orättvisa

Det egna ansvaret måste alltid vara stort. Att rätta mun efter matsäck borde inte vara möjligt att låta bli. I synnerhet inte för konsumtion. För dyrt boende ser jag som överkonsumtion av bostadsyta. ”För” handlar självklart alltid om egen betalningsförmåga och ansvarskänsla för hur vi påverkar vår miljö och vårt gemensamma klimat. Jämfört med många tidigare generationer svenskar är det nu mycket svårare för dagens unga att flytta hemifrån. Det är en stor skillnad jämfört med rimligt nära förr.

”Han har haft tre jobb samtidigt, arbetat dygnet runt och vill nu flytta ut från mammas lya. Men tanken på att köpa en bostad har Adam Falkenström från Uppsala redan övergett. "Jag har inte råd", säger han.”


Skuldbergen bland många invånare i landet Sverige bara växer och växer. Sedan länge har inte minst Världsbanken varnat för det. Samtidigt som skulderna bland hushållen är farligt höga är statens skattkista full. Bland de fullaste av världens länder. Samtidigt har också många av landets kommuner och regioner svaga ekonomier. Eftersom den ekonomiska tillväxten per invånare i Sverige sjunker borde staten nu investera klokt för att bidra bättre till svensk framtida konkurrenskraft. Investera i skolan. Investera i naturvetenskaplig forskning. Investera mer i innovationssystemet. Och investera i att bygga bort alla kollektivtrafikens kvalitetsproblem. Och säkra ”fyrspåret” mellan Uppsala och Stockholm skyndsamt. Det är att satsa för att våra barn ska få en positiv framtid.


Att yngre kvinnor har mer psykisk ohälsa än yngre män vet vi sedan mycket länge. Hur stor del av den ohälsan kan kopplas till dåliga konsumtionsvanor som leder till allvarliga skuldfällor? Sannolikt en stor del. Föreställ dig själv att du som 21 åring skapat en image uppbyggd på lånefinansierad konsumtion och plötsligt säger även ockerutlånarna stopp. Vi måste få stopp på vansinnig konsumtionsutlåning.


Andreas Cervenka fortsätter att leverera samhällskritiska berättelser i Aftonbladet. Den som förstår vad han skriver kan konstatera tre saker. Staten klarar inte av att med kvalité sköta sina huvuduppdrag. Staten borde utan att rikta pengar skicka många miljarder av våra nationella skatteintäkter tillbaka till invånarna i kommunerna. Statens skattetryck är för högt och kan med fördel viktas klokare. 

Det är fritt fram för stora offensiva framtidsprojekt, att skapa en ”ny berättelse om Sverige” som en pr-konsult skulle säga. Något som kan ena en nation som försjunkit i alltför mycket tjafs och dystopier. Det är nästan bara fantasin som sätter gränser: Sverige har råd med det mesta. Istället lyckas inte staten leverera det allra mest grundläggande.”

Gunnar Wetterberg skriver också klokt om pensionssystemet i nedan Expressenkrönika. Det är få invånare som är tillräckligt duktiga för att placera sina pengar mer rätt än fel. Trots att jag är ekonom och började med aktier som nioåring har jag inte presterat bättre än i genomsnitt drygt 8 procent per år. Skatt på det och ständiga uttag kopplat till främst resor, fastighetsaffärer, företagsprojekt och en skilsmässa har väl finansierats av tillgångssidan. Jag vet att superliberaler tycker att allt ska vara fritt och att alla i princip ska få göra som de vill. Eftersom jag tillhör dem som anser att jag vill leva i ett samhälle där den lägsta levnadsnivån är anständig så fungerar inte den 100% liberala nirvanadrömmen för mig.

PPM var en genuint politisk uppfinning, som hästhandlades fram när den parlamentariska pensionsgruppen knådade till systemet.”

Det klokaste vore att frysa systemet, och låta alla framtida insättningar gå in i en gemensam fond. Då får de som hittills sparat behålla sina PPM-fonder (och placera om dem bäst de gitter), medan alla pensionärer i det framtida systemet kommer att dra nytta av världens tillväxt utan att utsättas för politiskt hemsnickrade risker. Dessutom skulle en gemensam fond kunna räknas in i hela systemet, vilket efterhand skulle minska risken för att bromsen slår till.”

Sverige behöver en generationsrättvisare politik. Inte bara barn som haft turen att födas in i köpstarka familjer ska ha råd att flytta hemifrån. Det måste byggas många fler små prisvärda delningslägenheter.  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar