måndag 30 januari 2023

Värderingar och kultur

Uppväxten sätter djupa spår

Ingen människa föds med en särskild religiös övertygelse. Människor växer upp i olika miljöer och fostras på olika sätt. På mer eller mindre unika sätt. Tänk att de flesta i Thailand får någon form av buddistisk tro… Tänk att de flesta i Iran får någon form av muslimsk tro… Tänk att de flesta i dagens Israel har någon form av judisk tro och så vidare. Själv växte jag upp i ett hem fritt från religiös uppfostran men jag gick i söndagsskola och är konfirmerad. Det senare av eget val och av nyfikenhet. Personligen föredrar jag lagar tydligt skapade av kloka människor före föreställningar om gudar som på ett eller annat sätt skulle ha sagt till oss vad som är rätt eller fel. Tydligt på vår jord är att religionerna och dess företrädare har starka grepp om flera miljarder människor. I den världen måste det svenska samhället stå upp för det sekulära samhället och den enskilda människans frihet att inom lagens ramar kryssa sig fram i livet. Där samhället bäst måste ”stå upp” för detta är i skolan. 

https://www.gp.se/ledare/kanonmotståndarna-sviker-de-svaga-eleverna-1.89635880

Bra att det gjorts en studie av hur invandrare i Uppsala ser på olika frågor. Det är inte särskilt förvånande att det vetenskapliga resultatet visar att det skiljer sig på individnivå och att de som definierar sig som religiösa har svårast för mycket som liberalismen representerar. I vart fall de som bland annat definierar sig som kristna, muslimer eller judar.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/ny-uppsalastudie-kartlagger-nyanlandas-syn-pa-jamlikhet-porr-vald-forskaren-har-aldrig-gjorts-forut/ly3w88zr

En sak är säker, Erdogan representerar en helt annan kultur än den svenska. Lite intressant att ett land som bär på så mycket modern utveckling kopplad till homosapiens sapiens inte lärt sig värdet av ett rättssamhälle. Personligen tycker jag de med fördel kan uteslutas ur NATO om de fortsätter att djävlas med Finland och Sverige. Att Sverige har på tok för många våldsamma personer bland sin befolkning har vi tyvärr lärt oss de senaste åren. Att hela 130 av dem skulle vara invandrare från Turkiet är väl ändå överdrivet? Samtidigt är det lätt att förstå att man blir förbannad om man utsätts för staters terrorism bara för att man tillhör en viss folkgrupp eller en viss förening. Jag ogillar starkt när människor betraktas som lika bara för att de till exempel är kristna. Det finns gott om varianter av kristendom och alla kristna är enskilda individer. Nedan ett SVT reportage om Erdogan och hans gäng.

"Under ett möte i staden Mugla i sydvästra Turkiet i helgen, ska presidenten ha uttalat sig kring ansökan. – Först och främst, de måste utlämna nästan 130 terrorister för att deras ansökningar ska gå igenom parlamentet. Tyvärr har de ännu inte gjort det, sade Erdogan på ett möte i staden Mugla i sydvästra Turkiet i helgen."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/blir-ingen-forundersokning-kring-erdogan-dockan

NATO-processen är värdefull för Sverige. I den bästa av världar lär sig nu fler förtroendevalda att det är viktigt att ta kulturella skillnader på stort allvar. Den som inte gör det gör ett stort misstag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar