lördag 21 januari 2023

Rex

Sverigebilden 2023

"Du gamla du fria", Sverige, befriat av Gustav Vasa och hans anhängare, är en geografisk plats med starka individuella frihetsideal. Det gillar jag. Länge under min livstid var det med rörande stolthet man träffade människor från andra delar av världen som imponerades av det folk i Sverige som byggt ett beundransvärt generellt välfärdssamhälle. Ett generellt välfärdssamhälle som presterade många mycket globalt framgångsrika företag, många ansedda vetenskapsmän, många fantastiska idrottspersoner och väldigt många musikaliska genier. Inte dålig "mjölk" som byggt dess få invånare att per capita prestera så imponerande. Det var länge bilden av Sverige. Den bilden har fått sig en ordentlig törn. Och det handlar inte om annat än att vi faktiskt har fått allvarliga samhällsproblem samt en skola som tyvärr kraftigt underpresterar. 

Det är intressant att ta del av turerna runt regeringens spellista "Songs from Sweden" som togs fram inför att Sverige axlade ordförandeuppdraget inom EU. Tråkigt nog exemplifierar borttagandet av Sabatons låt "Carolus Rex" en räddhågsen nutida del av svensk kultur. Varför togs den bort efter PK-tryck? Lyssna gärna på den mäktiga låten av Sabaton nedan. Inte uttryck för dagens demokratiska värden men en hyfsad tolkning av hur säkert knugen de sjunger om såg på sig själv. Och sannolikt hur Putin ser på sig själv. Den är mycket bra att träna till.

https://www.youtube.com/watch?v=nxwv8-oAasI 

Läs gärna Johan Gärdebos underbara krönika i GP om att Sabatons låt plockades bort ifrån regeringens spellista. Personligen tycker jag att Sveriges roll i världen är att i modernare form visa att ett demokratiskt och generellt välfärdssamhälle med höga bildningsideal, stark företagsamhet och stark individuell frihet leder till den bästa samhällsmiljö människor tillsammans kan skapa. Då blir också Sverigebilden så vacker som den faktiskt varit runt om i vår värld fram tills nu när skjutningar och bombningar istället får vår omvärld att tvivla. Tänk om resten av världen kunde följa det tidigare så framgångsrika svenska och övriga nordiska samhällsbyggena! Vi kan återskapa det i modernare form. Vi ska återskapa det i modern form. Utvecklingspartiet demokraterna är en modern politisk kraft som kommer att hjälpa till så att vi lyckas. 

"Frågan om Sverigebilden är inte oviktig. Under pågående krishantering av elbrist, ekonomi och kriminalitet, en haltande NATO-ansökan, och växande insatser för Ukraina, söker nu Regeringen staka ut en ny roll för vad som tidigare var ett neutralt, fungerande, välfärdsland. Vilken är vår roll i världen? Vår identitet?"

"Efter mediala påtryckningar valde dock Regeringen den 4 januari att plocka bort Sabatons ”Carolus Rex” (2012) från spellistan. Sabaton är en av Sveriges största artister, men genom sin konsert på Krim 2015 och ett påstått uttalande efteråt anses de ha stöttat Rysslands annektering av halvön och får därför inte representera oss utåt. Att sången sen handlar om kung Karl XII, och tiden när Sverige hotade rysk hegemoni, är en ironi förlorad på merparten mediala kommentatorer."

"Låt oss börja med folkbildandet, där syftet är att bilda och att vända sig till folk. Ordet är i det närmaste en markör för det moderna Sveriges framväxt. Folkskolor, bildningscirklar, och musikföreningar allmänbildade samhällets folkflertal och bidrog till deras politiska mobilisering under 1900-talet. Folkbildningens särställning som “fri och frivillig“ betonades i takt med att formell utbildning blev allmänt tillgänglig i Sverige."

"Det som verkar provocera kritikerna är inte bristen på korrekt historieskrivning, utan att Sabaton synliggör skillnader i historiesyn. Alltså själva syftet med historia. Sabaton återger romantiserade berättelser om nationella kamper, vilket många inom mediavärlden upplever som obehagligt. Samtidigt har bandet en kritisk distans och kan förmedla konflikterna ur motsatta perspektiv."

"Sabatons “Carolus Rex” är nämligen berättelsen om vår egen stats stormaktsambitioner, om strävan, hybris och fall. Och om karolinen (maken och vännen, fadern och sonen) som aldrig kom hem. Sabatons texter gör det enklare att förstå hur svenska regeringar än idag svältfött söker erkännande och prestige från omvärlden. Så det vore egentligen logiskt att låta deras folkbildande musik kröna spellistan ”Songs from Sweden”." 

https://www.gp.se/ledare/sabaton-f%C3%B6rtj%C3%A4nar-folkbildningspriset-1.90120778

P.S Du kanske vet att den mäktigaste svenska regenten någonsin kopplat till geografisk dominans var Gustaf II Adolf. Du kanske också vet att han var barnbarn till frihetskungen Gustaf Vasa? Det finns många skäl att ha koll på människans historia. Av naturliga skäl har vi bäst koll på vår närliggande historia. För att förstå varför vi är där vi är har historiska kunskaper stor betydelse. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar