söndag 8 januari 2023

Toppstyrning

Kompetent, snabb och hållbar

Hur skapas organisationer som är kompetenta för sina uppgifter, snabba på att anpassa sig och som därigenom blir långvarigt hållbara? Det är inte genom att tro att chefer som kommer och går är det helt avgörande. Värdegrunden, kulturen och handlingskraften närmast kunderna avgör om det blir framgång eller fiasko.

Toppstyrning som ledningsfilosofi för allt är alltid en dålig idé. Enskilda ledare som beskriver sig, och beter sig, som bäst på allt, kommer att lämna en svag verksamhet efter att ledarens tid är ute. De mest framgångsrika organisationerna är på allvar decentraliserade. De tillämpar minimal men ändå tydlig toppstyrning kopplad till just värdegrund och några få nyckeltal. Tänk att det ska vara så svårt att förstå. Särskilt irriterande att inte en majoritet inom EU vill fatta detta. 

Ett av problemen för partier i dagens digitala och mediala värld är att de blivit för toppstyrda. I organisationer, partier, som konceptuellt ska fungera tvärt om. Om vi bortser från enskilda människors, och interna grupperingars, makthunger bär nog PR-konsulter och lobbyister på svaren om varför. PR konsulterna säger att partier måste tala ”med en tunga” och lobbyisterna vill effektivt kunna koncentrera sig enbart på partiledare och journalister. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trots-aratal-av-atgarder-polisens-flaskhals-fortsatter-forsena-utredningar

Nu är en tid där EU och USA behöver samarbeta mycket bättre än tidigare. Det är allvarligt att det samarbetet inte verkar stärkas. Ett problem är sannolikt EUs och NATOs konstitution där ett enskilt medlemsland kan obstruera önskade vägval. I en värld full av maktspel blir det för sårbart. Inte minst Ryssland anstränger sig för att skapa splittring inom EU. Mer och mer indikatorer pekar t ex att Ungern vill lämna EU. Turkiet är med i NATO och vill vara med och utvidga BRICS. Balkan är återigen en krutdurk. Och att det finns gott om korrupta kulturer och individer även inom EU gör inte läget enklare. Jag säger som Jan Carlzon, ”Riv pyramiderna” så har EU och USA en chans mot ett allt mäktigare motblock. EU ska bara ägna sig åt säkerhetspolitik, utbildningspolitik och frihandel. I övrigt ska geograferna ha mycket egen makt. 

https://www.bbc.com/news/world-europe-63941509.amp

https://www.bbc.com/news/world-europe-63806254.amp

https://tfiglobalnews.com/2022/09/17/hungary-is-stepping-out-of-the-eu-orban-makes-it-clear/amp/

Vad tror du, klarar EU bättre av att undvika sönderfall om samarbetet blir mer fokuserat enbart på det som är geopolitiskt smart? Det lilla, flexibla och värdegrundsbaserade kan lätt slå större stora, trögrörliga och centralstyrda inom ramen för ett smart ramverk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar