måndag 7 september 2015

Tomhylsor

Reformöverenskommelser?
Har du hört mig undra över när vi får reella reformer som med brett stöd implementeras i Sverige kopplat till en misslyckad integrationspolitik och kraftiga behov av fortsatt stöd till många fler flyktingar? Nu ska partiledarna träffas och prata. Låter intressant. Det känns inte som om de olika partierna ser på utmaningarna och önskade lösningar på ett liknande sätt. Den konferens jag länge efterlyst lyser ju med sin frånvaro så verklighetsuppfattningarna är oroande olika. Det enda många verkar eniga om är att det är väldigt många på flykt och vi som inte är det måste bättre hjälpa dem.

Alla tycks eniga om att det är en fruktansvärd situation för nästan 60 miljoner människor på flykt från krig, förföljelse och fattigdom. Men vad krävs för att Sverige bättre ska inkludera alla som redan får hjälp i landet och som tidigare kommit som flyktingar? Och vad krävs för att socialt och ekonomiskt hållbart klara att under några år framåt försöka hjälpa ytterligare 100-tusentals i Sverige? Tror du partiledningarna enas om ordentliga bostadsmarknadsreformer? Tror du de enas om ordentliga arbetsmarknadsreformer? Tror du de enas om en flyktinginvandringskompetenslyftsreform kopplad till vårt skolsystem? Visst var det ett kort reformnamn... Nej, idag går statsministern ut och säger att man ska ändra lagen och tvinga kommunerna att ta emot flyktingar! Det kommunala självstyret ska med andra ord kraftigt sättas ur spel samtidigt som staten inte genomför de reformer som krävs om vi i kommunerna ska ha någon chans att socialt och ekonomiskt hållbart klara av dessa stora utmaningar. Och förutom att vi bara kan förvänta oss krav och uteblivna reformer så får inte heller kommunerna nödvändig finansiering kopplade till statliga krav. Och varför så panikartade beteenden så att stora vägval görs utan vettiga förankringar inom partierna? Ur led är tiden. Om denna osammanhängande politik, och en allt mer centraliserad politik, fortsätter är Sveriges delar väldigt farligt ute. När blev en centralmakt bättre än lokalsamhället på att avgöra lokalsamhällets möjligheter? Om man nu får köra över det kommunala självstyret, vad blir nästa överkörning? Annars skjuter dom med tomhylsor och låtsas bara vara "fina" eftersom vi i verkligheten inte har nödvändiga verktyg för att hållbart klara utmaningarna. Rikspolitikerna leker med elden. Dom måste matcha mer krav med nödvändiga reformer och pengar! I kommuner har vi verkligheten att förhålla oss till! Tove Lifvendahls avslutning är ingen överdrift, "ja, här är en politisk utmaning av rang".http://www.svd.se/0900-lofven-haller-presskonferens/om/flyktingkrisen-i-europa
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/orkar-vi-oppna-vara-hjartan-pa-riktigt/
http://www.svd.se/vem-gar-till-val-mot-hyckleriet/om/flyktingkrisen-i-europa

2 kommentarer:

  1. http://detgodasamhallet.com/2015/09/06/mer-karlek-utanpa-an-inuti/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Vi måste bättre inkludera nysvenskar och aktivt jobba med att vinna alla invånares respekt för våra värdegrunder.

      Radera