tisdag 1 september 2015

NATO

Plus och minus
Det råder ingen tvekan om att det svenska försvaret behöver stärkas. Ett av statens viktigaste uppdrag är att kunna svara för en god försvarsförmåga om någon främmande makt försöker våldta vårt territorium. Är då en anslutning till NATO rätt väg att gå? Kanske. Efter att noga ha övervägt för och nackdelar med olika vägval kan man fatta kloka beslut. Jag ser fram mot att ta del av de för och nackdelar som ligger till grund för att Cs partistyrelse nu föreslår den kommande partistämman att Sverige ska gå med i NATO. Uppenbarligen vill partiledningen skrota den neutralitetspolitik som länge tjänat Sverige väl. Jag är skeptisk. Inte minst ur ett parlamentariskt perspektiv. De kraftiga förändringar som äger rum inom svensk politik ritar nödvändigtvis om den politiska kartan och nya framtida samarbetsformer kommer att behöva byggas. Hur klokt är det då att C verkar för en NATO anslutning? Personligen skulle jag vilja se en kraftfull förstärkning av Hemvärnet. I krig efter krig där stormakter invaderat länder har dom förlorat genom att folkarméer genom bl a gerillakrigföring gjort det väldigt jobbigt för en ockuperande makt. Ett kraftigt förstärkt Hemvärn skulle också kunna bidra kraftigt till en bättre integration av nysvenskar. Om ett förhandlingsvillkor är att NATO tar över drifts och utvecklingskostnaderna för JAS så blir jag genast mer positivt till ett NATO medlemskapsscenario. Tror du att JAS kortet kommer med?... Vi får se vad Centerpartiets partistämma tycker.
http://www.svd.se/c-darfor-bor-vi-ga-med-i-nato-nu/i/senaste/om/debatt

4 kommentarer:

 1. Nej till NATO! Nato är till för nationer som inte har ett adekvat försvar, som tex Sverige, Alliansen var med och rustade ned försvaret i 8 år. Nu vill M och övriga satsa igen på försvaret för att få gå med i NATO. Det verkar finnas hur mkt pengar som helst. Folket som gör rätt för sig får aldrig se några pengar. Dom får betala priset.

  /F

  SvaraRadera
 2. Redan uppvaktats av många som säger att det är bedrövligt om det inte kommer att finnas ett borgerligt alternativ som står för neutralitet och som tydligt tar avstånd från kärnvapen.

  SvaraRadera
 3. Stefan H, det är otroligt tråkigt, men jag tror att Sverige skulle må bäst av att ha ett eget försvar. Det sorgliga är att det kommer in personer som förstör och det är tyvärr politiken. Jag tycker vissa saker ska man inte som politiker få röra som tex försvaret det är folkets rätt att bestämma om det ska vara levande eller ej. Det är Sveriges försvar inte en politiskt sekt. :-)

  /F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett kraftigt förstärkt Hemvärn tror jag skulle göra stor positiv skillnad för Sverige.

   Radera