måndag 28 september 2015

Männens fel

Är allt ont männens fel?
Det är väl inte bara män som brukar våld och övergrepp mot sina medmänniskor? Nej, det finns även kvinnor som beter sig oacceptabelt mot sina medmänniskor, men de är få. Män är onekligen extremt representerade bland dem som gör ont mot andra och bland dem som tar stora risker inom till exempel idrotten och affärer. Vikingakvinnor begravdes ofta med vapen. Är det ett uttryck för att kvinnor i vår del av världen förr också var redo att kriga för att uppnå egna önskemål eller i vart fall för att försvara sig? Vi kanske får veta mer om det i framtiden.


Vad är det som gör att männen är så överrepresenterade kopplat till dumheter? Hur ofta är det kvinnor i bakgrunden som eldar på männen? Visst har det funnits gott om kvinnliga intrigmakare genom vår historia men de som är beredda att göra fysiska dumheter är nästan alltid män. Är detta perspektiv viktigt i debatten om jämställdhet?


Jag tror framför allt det beror på våra olika hormonuppsättningar men även vilken kultur (inklusive värdegrund) man fostras och lever i. Om man har mer eller mindre testosteron i kroppen påverkar mycket vårt beteende. Anna Mannheimers reflektioner nedan är läsvärda, kopplat till ämnet. Har Åsa Romson rätt, är allt ont vita medelålders mäns fel? Kan det vara så? I takt med att män blir äldre minskar deras testosteron. Så visst kan vi vara överens om att Romson inte kan vara helt rätt ute?


http://www.kvinnligakrigare.se/vikingatida-kvinnor-begravda-med-vapen/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Testosteron#Testosteronets_effekter_p.C3.A5_m.C3.A4n
http://m.gp.se/nyheter/kronika/1.2844515-anna-mannheimer-det-ar-man-det-ar-alltid-alltid-man?utm_source=google.se&utm_medium=organic&utm_campaign=redirect

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar