fredag 4 september 2015

"Bara tekniken"

Bara tekniken ny under himlen
Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av vår mänskliga historia. En sak man tydligt lär sig av vår historia är att det är tekniska framsteg som ständigt förändrar människors tillvaro på olika sätt. Man lär sig också att vi återkommande hamnar i mänskliga tragedier på grund av vår kollektiva oförmåga att över generationer lära av tidigare misstag. Kortsiktiga särintressen, makthunger och hunger efter stor egen rikedom har ofta fört oss mot krig och hårda tider. Samtidigt som professor Rosling enkelt beskriver att vi aldrig haft en värld som idag, där stora delar av befolkningen har det materiellt bra, så finns givetvis ändå konflikter. Blodiga konflikter mellan olika grupper både i t ex Syrien och i Sverige. Bara ny teknik och dess möjligheter är nytt under himlen.

I alla tider har vi haft områden som kraftigt drabbats av krig, svält, jordbävningar etc. Barn har i alla tider dött på grund av att dom hamnat i fruktansvärda sammanhang. Det är fruktansvärt och ögonen fylls av tårar och hjärnan av förbannelser över människor som av egenintressen tvingar stora antal människor att fly hemifrån av rädsla för sina liv eller för att ingen infrastruktur längre fungerar. Det är svårt att leva utan t ex vattenförsörjning och matförsörjning. Och de flesta av oss vill att våra barn ska gå i skolan. Hur får vi stopp på eländet i Syrien, Irak, Libyen, Somalia osv? Krävs det 10.000 västerländska soldater som stupar för att försöka få stopp på de krafter som inte kan förhandla fram en ok kompromiss? Varför inte? Stora trupper sattes ju in för att störta Saddam Hussein i Irak och Ghadaffi i Libyen.

När det Libanesiska inbördeskriget rasade såg det omöjligt ut att alla fraktioner skulle kunna sluta fred och istället fokusera på att bygga landet till en plattform för hopp för sina invånare. Dom lyckades nå kompromisser och fred. Hur gjorde dom? Det brådskar! Många, många människor far illa och de politiska slitningarna mellan människor ökar. Och var är reformerna som gör att Sveriges kommuner socialt och ekonomiskt kan klara av att hjälpa allt fler flyktingar och ensamkommande barn i Sverige? Var är reformerna som minskar regleringarna på bostadsmarknaden? Var är reformerna som öppnar upp för betydligt lägre lägstalöner? Var är reformerna som gör det mer möjligt att villkora försörjningsstöd mot motprestationer? Var är nödvändiga reformer? Omval!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar