söndag 6 september 2015

Anfall

Framåt eller förlora
Ända sedan tiden då jag bodde i Dallas har jag gillat amerikansk fotboll. Dallas Cowboys var då världens bästa lag. Och VM-matchen i amerikansk fotboll kallas Super Bowl. Amerikansk fotboll är som andra lagsporter full av strategiska och taktiska övervägningar. Och beroende av spelfördelarens förmåga, quarterbacken, avgörs slagen när jämlika lag möts. Om ett lag inte lyckas anfalla och avancera framgångsrikt mot möjliga 7 poäng så går anfallsmöjligheten över till det andra laget. Vissa spelare är duktiga anfallare, andra duktiga försvarare. Det lag som både har duktiga anfallare och försvarare har en chans att bli t ex svenska mästare.
http://www.nfl.com/superbowl/49

Idag var jag på SM-finalen mellan Karlstad och Örebro. Karlstad hade det bästa laget och blev idag, på Studenternas i Uppsala, svenska mästare 2015! Grattis Karlstad!
http://www.amerikanskfotboll.com/herrar/sm-finalen-2015/

Ännu mer ekonomiska stimulanser
Världsekonomin har problem. Hur kan det vara så när efterfrågan aldrig varit större då allt fler människor bland drygt 7 miljarder lever materiellt väl? Och vad är det som är fel i ekonomin när ekonomierna har stora efterfrågebekymmer samtidigt som de rikaste ländernas sedelpressar kraftigt stimulerat världsekonomierna sedan 2008? Och nu manar IMF-chefen Christine Lagarde världens länder att stimulera ekonomierna ännu mer....

Det finns gott om ekonomer som försöker sia om framtiden. Mina ekonomiska studier och mina livserfarenheter säger att det måste komma en ekonomisk lågkonjunktur snart. Åtta år med sedelpressar på högtryck, allt för lite reformer som ställer om till informations- och tjänstesamhället och väldigt högt belånade enskilda människor och samhällen måste landa i en jobbig lågkonjunktur. Samtidigt är det sannolikt så att nödvändiga reformer (stora förändringar i våra samhällssystem) kräver kristider för att politiskt kunna genomföras. Att göra nödvändiga förändringar i tid tycks inte vara politiskt möjligt. Det politiska systemet tycks vara för fegt för det. Eller oförmöget att tillräckligt bra se behoven av nödvändiga förändringar.

I Sverige krävs kraftiga förändringar inom bostadspolitiken, arbetsmarknadspolitiken, socialpolitiken och sjukvårdspolitiken. Mycket av regleringarna inom bostadspolitiken måste tas bort, inklusive minimikraven på standard. Lägstalöner måste bli betydligt lägre än idag. Det måste bli lättare och fördelaktigare för experter att immigrera till Sverige. Alla arbetsföra med försörjningsstöd måste också bidra med arbetsinsatser i närsamhället. Och sjukvården måste organiseras smartare för att bättre sätta människan i centrum och mer kostnadseffektivt klara att bota och vårda alla med behov. En ordentlig lågkonjuktur skapar förutsättningarna för att framgångsrikt anfalla gamla lösningar som inte fungerar tillräckligt bra längre.
http://www.di.se/artiklar/2015/9/6/imf-chef-ser-storre-risker-i-varldsekonomin/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar