onsdag 17 juni 2015

Mer än sig själv

Egoismens gränser
Var går våra personliga gränser för acceptans av våld och förnedring? Var går gränsen för när var och en av oss inte längre tycker att vi ska hjälpa andra för att risken att själv falla blir för stor? Liknande gränser är självklart helt individuella men de finns där, hos alla. Om det handlar om ditt liv eller någon annans liv, vem väljer du? Om man endast kan rädda en har västerlänningar i olika undersökningar valt att rädda ett av sina barn medans asiater väljer mamma eller pappa. Återigen ett uttryck för hur dom värderar äldre mer än oss i väst. Och om du går tillbaka och lyssnar till de enskilda berättelserna i samband med Estonias förlisning får du höra överlevande berätta om hur dom valde bort chansen att rädda andra under kampen för att rädda sig själva. Det är mänskligt och naturligt att agera så. De som försöker ta hjälterollen är få.

Rotary gör positiv skillnad
Igår var det sommarfest och presidentskifte i min Rotaryklubb. Festen blev väldigt trevlig och maten var jättegod. Medlemmarna själva fyllde underhållningen med sång, musik, spex och tal. Jag blev väldigt rörd över alla fina tal jag fick som tack för mitt presidentår. Det var osvenska hyllningar till mig och övriga styrelsen. Det är inte dåligt att få höra att vi tagit klubbens glädje och engagemang till en helt ny nivå. Det har vi och vi fortsätter att bygga vidare för att stärka samhällsnyttan såväl lokalt som globalt. Särskilt framgångsrika är våra två nystartade integrationsprojekt. Rotary har bestämt att nationellt satsa kraftigt på att aktivt bidra till att den misslyckade integrationen av nyinvandrade kan bli lyckad. Det är helt nödvändigt. Utöver nätverksträffar med föredragningar i världsklass driver vi välgörenhetsprojekt och skänker pengar och saker till t ex poliobekämpningen, Burmas jordbävningsoffer, vattenprojekt i Afrika, hemlösa, ungdomsverksamheter och mycket mer. Ledord inom Rotary är "Beyond self" som säger en hel del om oss rotarianer och vad vi gör tillsammans. Men även de allra flesta av oss kommer att välja oss själva om vi måste välja mellan eget eller någon annans liv. Så naturligt fungerar vår överlevnadsinstinkt. Tack Rotarysystrar och bröder i min avgående styrelse. Vi gjorde stor positiv skillnad i Uppsala och även lite runt om på jorden.
https://www.rotary.org
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rotary_International

EU-projektets sönderfall
Kan det vara så illa att hela EU-projektet kan haverera på grund av migrationsutmaningarna från Afrika och Mellanöstern? Det tycks UNTs ledare vara rädda för. Låt oss verkligen hoppas att det Europeiska totala sönderfallet uteblir. Om det händer kommer de flesta av Europas länder kraftigt och fort försvagas och de bruna krafterna växa ännu mer. Bruna krafter har aldrig erbjudit ett generellt välstånd. Precis som med kommunisterna representerar dom system som erbjuder allt till dem som finns runt den upplyste despoten och smulor åt folket. Vår mänskliga historia bjuder på gott av de brunas och kommunisternas misslyckanden. Lite konstigt att ledaren tycks tro att Europa idag är mäktigare än Asiens makter! Asien har redan tagit över! Och USA fokuserar allt mer på Asien efter sin inrikespolitik. Europa är på ordentlig dekis. Det är dags att inse det. Kanske tvingas vi åter in i storkrig för att sedan bygga nytt igen. Ska det behöva gå så långt? Det hoppas jag verkligen inte! Det finns gränser för vilket pris en person eller ett helt samhälle är berett att ta för att hjälpa andra. Börjar vi närma oss den gränsen med raketfart?
http://www.unt.se/asikt/ledare/cynism-styr-i-europa-3775746.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar