tisdag 23 juni 2015

Bärare av välmående

Tondöva
Musiken skänker de flesta av oss människor mycket glädje och stunder av välbefinnande. "Musik ska byggas utav glädje, av glädje bygger man musik..." vem sjöng så? Lill Lindfors så klart!
https://www.youtube.com/watch?v=QiEbV_9guA0
Självklart har textförfattaren fel. Musik byggs av alla jordens olika känslor och musikens värld är ett underbart smörgåsbord av olika takter, budskap, sångröster och instrument. Musikens värld kan gott ses som metafor för alla våra fantastiska mänskliga olikheter runt om i världen. Du och jag är så naturvetenskapligt lika och ändå så olika. Du har din uppväxt, dina kunskaper, dina erfarenheter, din musiksmak, dina ambitioner och jag har mina. Så lika men ändå kan vi vara väldigt olika. Och lite då och då möter vi människor (bland oss 7 miljarder) som gillar lika som oss själva. Då uppstår lätt positiv energi.
Musik förenar och stärker
En rolig sak med musikens värld är att den förenar människor från hela världen som gillar en musiker och hens musik. Michael Jacksson var en sådan förenande kraft. Bruce Springsteen är en sådan förenande kraft. Och de kraftfulla operorna sjungna av Jussi Björling och Luciano Pavarotti får inte bara mig att ibland gråta av musikens skönhet utan t ex Jussibjörlingssällskapet förenar fortfarande människor från jordens alla hörn. Musik är viktigt. Inte minst för att det är roligare att dansa till musik än att bara själv nynna i takt med att man försöker föra en partner runt i dansens fantastiska värld. Och för att t ex stärka din känsla för något som du gillar. Sverige till exempel och dess fina grundvärderingar!
http://jussibjorlingsallskapet.com/index.html?category_id=48
https://www.youtube.com/watch?v=7YGrIvYAsOA
Grundvärderingar och frihet
Lyssna gärna på Jussi Björling när han sjunger "Sverige". När jag höll mitt egotal som ny medlem inom freds, välgörenhets- och yrkesnätverksorganisationen Rotary spelade jag upp den låten som en del för att beskriva vem jag är. För mig står Sverige för väldigt fina grundvärderingar och för frihet. Det är frihet och de grundvärderingarna som svenska flaggan representerar för mig. Och det är för friheten och för våra grundvärderingar som jag gärna sjunger in i vår nationalsång. Och i min värld är alla svenskar som ställer sig bakom dessa grundvärderingar, som vill vara med och försvara vår frihet och som är beredda att kämpa för att vi själva och våra barn ska ha och få det bra med basen i någon del av det vi kallar Sverige. Det är våra grundvärderingar som ska förena oss. Och flaggan är värderingarnas bärare.
Politisk walk-over
När Sveriges i särklass mest respekterade politiska kommentator, K-G Bergström, tycker att det är politiskt "tomt i ladorna" då har vi ännu mer problem än tidigare. Och det han beskriver är ett land som inte klarar av att brett politiskt lösa våra stora samhällsutmaningar. Med tanke på att en svensk paradgren länge ansetts vara samarbetsförmåga är det mycket oroväckande. Och när Aftonbladet nu påstår att de ska komma med den sanna bilden av flyktingsituationen och komma med lösningarna, då känns det allt mer som att Sveriges generella välfärdstid närmar sig sitt slut. Helt klart är att en totalt misslyckad integrationspolitik måste vändas till något positivt. Att fortsätta att kalla det "anpassning till SD" för att man anpassar sig till en ständigt föränderlig verklighet visar direkt att de tänker inskränkt. Det är dock bra att Aftonbladets ledarskribent inser att flyktingutmaningarna representerar vår tids största utmaningar och då måste man komma med breda politiskt förankrade lösningar. "Marknaden" kommer inte att hjälpa oss..... Och varför har vi politiker om de inte öppet och respektfullt vågar debattera de stora utmaningarna? Och varför har vi politiker om de inte klarar av att problemformulera och därefter komma med förbättringsförslag?
http://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/slutbetyg-pa-partiledarna/
http://story.aftonbladet.se/flyktingarna#section-1
http://story.aftonbladet.se/flyktingarna#section-2
Samtala, förhandla, kompromissa och samarbeta!
Det brådskar att förbättra integrationen/inkluderingen men det är möjligt. Men då krävs att Decemberöverenskommelsen upphör och att de partier som vill ta ansvar också gör det och kompromissar fram en mer hållbar väg framåt. Det är dags att visa på ledarförmåga! Varför inte inkludera ett nystarts-kit till alla befintliga svenskar och dem som invandrar hit där vi är mycket tydliga med vilka våra grundvärderingar är, att flaggan symboliserar de värderingarna och avslutar med "Sverige" sjungen av Jussi Björling? Och vi kanske ska inkludera ett slutprojekt i "nystartsutbildningen" som går ut på att multikulturellt skapa ett musikstycke om vilket Sverige man vill leva i. Vi kan, och några av oss vill, lämna ett starkare samhälle till våra barn! Vill du det?
http://www.lararnasnyheter.se/specialpedagogik/2014/02/17/svart-hitta-vagen-inkluderingInga kommentarer:

Skicka en kommentar