tisdag 2 juni 2015

Brytpunkter mot en ny tid

Kriser förlöser
Det tycks vara nödvändigt med kriser för att stora och nödvändiga reformer ska kunna genomföras. Svensk utveckling är inget undantag. Krisen i början av 90-talet var omfattande i Sverige och Socialdemokraterna och Centerpartiet tog ett stort ansvar för att genom tuffa reformer rädda svensk ekonomi och lägga förutsättningarna för att vi efter det klarat vårt välstånd relativt väl. Nu befinner sig stora delar av Europa i kris. Lånebördorna för stater, regioner och kommuner är omfattande. Även låneskulderna hos enskilda invånare är enorma. Nästan alla delar av Europa överkonsumerar välfärd i förhållande till det värde som respektive lands folk lyckas skapa. Det är självklart en ohållbar ekvation och precis som Sverige tvingades till omfattande reformer under 90-talets början måste väldigt många länder gå igenom liknande stålbad. Det inkluderar återigen Sverige. I synnerhet med den politik som den nuvarande regeringen försöker driva.
http://www.naomiklein.org/shock-doctrine
http://sv.wikipedia.org/wiki/Chockdoktrinen
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3912020.ece
http://www.svd.se/dr-doom-snart-kommer-jag-att-fa-ratt
http://www.di.se/artiklar/2015/6/2/grekland-kompromisser-ar-inte-aktuellt/


Sparande eller allt mer belånad konsumtion?
Fastighetsvärdena har ökat helt otroligt under många år. Hur hållbart är det? Så länge värdet på bostäder ökar har det varit ett mycket värdefullt sparande för dem som köpt sitt boende. Japan bjuder dock på ett exempel på hur det kan gå när fastighetsvärdena stiger orimligt högt och när luften gick ur deras fastighetsmarknad kraschade deras ekonomi och vissa anser att de efter många många år fortfarande inte har återhämtat sig från den kraschen. En krasch som till stora delar inneburit att de under väldigt många år levt med i princip en noll-ränta.

Den som belånar sig högt idag och som tror att den historiska värdetillväxten ska fortsätta tar utan tvekan en stor personlig risk. Med det ränteläge som nu gäller så är tyvärr risken stor att väldigt många människor belånar sig mer för att konsumera på en nivå som de inte har råd med. Och många kommuner och landsting är kraftigt belånade för att upprätthålla en servicenivå till sina invånare som är för hög i förhållande till sin förmåga att skapa intäkter. De som tror att det är en klok väg att höja redan höga skatter för att lösa problemen kommer att bli besvikna då jag är övertygad om att det kommer att försämra återhämtningsmöjligheterna ännu mer. Det finns bara en väg mot framgång och det är att vi blir mer företagsamma och att vi kan omsätta den företagsamheten i konkurrenskraftig företagsverksamhet.
http://www.di.se/artiklar/2015/6/2/svenskarna-tappar-tron-pa-sparandet/

Nya krafter kan öka våra chanser till återhämtning
Om Sverige snabbt får en migrations- och integrationspolitik som är hållbar kan det i framtiden visa sig att det krafttillskott som alla nya invånare representerar blir något positivt. Självklart representerar dessa nya invånare mer kreativitet, språkkunskaper och kontakter runt om i världen som kan tjäna svenskt välståndsbygge väl. Många av dessa nya krafter är dessutom företagsamma och bidrar redan idag i stor utsträckning till att vi stärker en allt för svag företagsamhet i dagens Sverige. Om det blir så avgör vi själva. Det kräver ett hårt och målmedvetet arbete. Och vi kan inte ducka för att integrationen i huvudsak måste ske där jobben finns. Då måste vi också ha tillräckligt med bostäder, gode män, fungerande skolsystem etc som klarar av mängden människor som på ett värdigt och hållbart sätt ska inkluderas i vårt samhälle. Så är det inte nu.
http://www.unt.se/omvarld/motsagelsefull-svensk-flyktingpolitik-3754663.aspx

Framtiden är ljus! Jag är helt övertygad om att vi kommer att lämna något bättre till våra barn. Men för att göra det krävs mer företagsamhet, många reformer som stärker företagsamheten, som sänker trösklarna till arbetsmarknaden, som inkluderar nyinvandrade bättre och som betydligt bättre kan hantera att vi lever allt längre. Vi kommer att lyckas. Men precis som när man vill lära sig något nytt eller bygger ett företag kommer det att kräva en massa slit för att vi ska nå en bättre framtid. Jag tänker fortsätta att göra vad jag kan för att vi ska lyckas. Kommer du att hjälpa till?


2 kommentarer:

 1. Situationen är absurd. Våra rikspolitiker måste IDAG införa gigantiska nedskärningar i budgeten. Höja räntan minst några % för att börja trycka ned skulderna. Stora skattesänkningar över hela fältet.

  Vem vågar säga sanningen till folket? Varför är de så fega?! En sanningssägare har säkert mycket att vinna politiskt om den bara vågar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja. Sanningsägare är ju inte uppskattade i Sverige. Jo bara SD representanter upplevs som det av allt fler. Det som stör mig mest är bristen på öppna och konstruktiva debatter och konferenser för att försöka hitta breda politiska lösningar på våra största utmaningar.

   Jag delar helt att ännu högre skatter fullständigt sänker Sverige. Och ja, det finns gott om verksamheter i offentlig sektor att skära bort och mycket effektivisering att få till om viljan finns. Då skulle arbetslösheten kraftigt kunna sänkas! Nyval!

   Radera