tisdag 30 juni 2015

Hopp och förtvivlan

Vad är det som händer?
Igår talade statsminister Stefan Löfven i Almedalen. Kul att han särskilt lyfte fram Uppsala och Uppsalas innovations och företagsutveckling i sitt tal. Bland annat Maria Strömmes Disruptive Mareials och produkten Upsalite lyftes fram. Ett produktnamn som inkluderar kopplingen till Uppsala. En produkt som var omöjlig att uppfinna men som i Uppsala blev möjlig. I dagens allt oroligare tider är det viktigt att minnas att det finns gott om hopp och gott om positiva saker att glädjas över. Inte minst våra svenska U-21 framgångar i fotboll.

Statsministern var tydlig om sin avsky mot det ISIS representerar. Det var bra. Samtidigt inger han inte förtroende om att ha en plan för hur svenskarna ska försvaras mot allt farligare jihadister och ett allt aggressivare Ryssland.

Behöver vi ett starkt försvar?
Självklart gör vi det! Att tro något annat är naivt och regeringen består av ett naivistparti, Miljöpartiet.

Idag har jag bl a varit på en paneldebatt om säkerhetsläget runt Östersjön. Bl a ÖB deltog. Läget blir mer och mer allvarligt.
ÖB läste delar av Bröderna Leijonhjärta för att exemplifiera vilken värld vi befinner oss i. Om allvaret med ett allt aggressivare Ryssland och Körsbärsdalen är hotad! Tro inget annat. Många svenskar har en mycket verklighetsfrämmande bild av Försvarets verksamhet och förmåga och om den politiska situationen i världen, inte minst i vår absoluta närhet. Svenskar är generellt för naiva och det blir särskilt kostsamt när Tengil och Katla anfaller. Och anfallen sker på många sätt! Sverker Göranson, Överbefälhavare, var tydlig med att MP naivister är förödande för svenskarna (mina tolkningar). P. M Nilsson (ledarskribent på Di) tycker det är farligt att vi försöker vara neutrala... Alla demokrater ska hjälpas åt att försvara demokrati, öppenhet, tolerans och marknadsekonomin.

Hur sker nutidens krigföring? "Vad är sanning idag"? Kan stora delar av flyktingströmmarna vara anfallstrupper? Och då inte främst jihadister utan ryssvänner? Nej, så hemskt kan det väl ändå inte vara? Tyvärr bygger idag Putin sin maktbas på att väst och västs dekadens som det som ska bekämpas. Putin behöver konflikten med väst för att försvara sin maktplattform. Och banden till Kina är känsliga och bygger både på samarbete och rivalitet. Sverige lägger endast 1,15% av BNP på Försvaret. Minst 2% behövs om vi vill klara det uppdrag Försvaret har. Sverige är på många sätt hotat när MP ingår i regeringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar