torsdag 2 oktober 2014

Schack matt

Faller dollarn?
Som sagt, Kina har tagit över världen på bara 25 år! Det positiva med det är att det tydligt visar hur föränderlig världen är och hur fort man kan förändra villkoren om man vill och kan samla sig. Inatt läste jag på lite om vad som tros hända med de så kallade världsvalutorna framöver. Euron mår av självklara skäl dåligt eftersom Europa fortsätter att ha stora strukturella problem eftersom vi lever långt över den nivå vi har råd med för tillfället. USAs stormaktskostnader och politiska kaos kostar också enorma pengar. Seriöst tycks väldigt många amerikanska finansexperter tro att dollarn inom kort faller samman. Om det händer blir det inte så roligt. Inte minst de flesta av våra stora exportföretag är väldigt exponerade mot dollarn. Om det händer har kanske kineserna visat att de är betydligt bättre på schack än västvärldens multimiljardärer och politiska ledare. Vad händer om kineserna ställer västvärlden i schack matt? Oavsett vad som händer runt dollarns utveckling kommer det inte vara den nya svenska regeringens fel. Men de kommer tyvärr ha mycket svårare att hantera situationen än den tidigare regeringen. Spännande tider. Tur att mina barn inte ska ut på arbetsmarknaden än...... Vilken tur att jag har väldigt stor respekt för Kinas historia, en imponerande kultur, ett ambitiöst och företagsamt folk med en i grunden stor respekt för natur och fokus på hälsa. Påminner lite om den svenska om än i gigantiska mått. Istort endast deras enpartiupplägg jag absolut inte gillar. Och de demokratiska konsekvenserna av enpartiupplägget. Hur tror du att Kinas världsherravälde kommer att märkas? EU, om det håller ihop, är nog inte så dumt för att försöka balansera den ryska björnen och mittens rike! Ny tid! Nya möjligheter!
http://www.economist.com/blogs/freeexchange/2014/09/money-talks-september-29th-2014
http://www.washingtonpost.com/national/why-the-bond-market-is-more-fragile-than-you-think/2014/10/01/5facec26-4984-11e4-a4bf-794ab74e90f0_story.html

3 kommentarer:

 1. Välkommen till den vakna sidan :)

  Dollarn har varit dödsdömd sens Lehman Brothers. USA ligger mycket värre till än vad Europa gör. Landet är på riktigt bankrupt.

  http://usdebtclock.org/

  Ron Paul förklarar allt bra i Kongressen för några år sedan.
  https://www.youtube.com/watch?v=MHk-vvsDWnM

  Jag skulle vilja påstå att Ukrainakrisen egentligen handlar om att Ryssland vill sluta använda dollarn. Finns egentligen ingen anledning för något land att använda dollarn längre.

  Jag är inte heller orolig för någon Kina imperalism.

  SvaraRadera
 2. Att använda schackmetaforer när man skriver om Kina är ju helt fel, där borta är det det betydligt mer avancerade spelet Go som gäller:

  http://www.usabloggen.se/2013/03/24/lar-dig-sjalv-och-dina-barn-att-spela-go-spelet-manga-it-ingenjorers-favoritspel/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller särskilt orolig för konsekvenserna i Sverige av att Kina tar över världsherraväldet. Nytt läge. Nya möjligheter.

   Rolig kommentar om schack! Visst är Go större MEN än har Kinas herravälde inte inneburit att många svenskar vet vad Go är! : )

   Radera