lördag 11 oktober 2014

Nya SverigeAlan Greenspan
En mycket skärpt föredetta riksbankschef i USA, Alan Greenspan, blev nyligen intervjuad av BBC om hur han ser på läget i världsekonomin. Han är mycket bekymrad. USA och England tycker han verkar gå i rätt riktning men övriga världen, inklusive Kina, ser mycket bekymmersamt ut. Det är strukturella problem som måste lösas för att hitta en ny ekonomisk ordning som gör att invånarna får det bättre, inte bara mer till de få som redan har enorma förmögenheter. Greenspan förklarade också att han inte tror att Eurosamarbetet kommer att fungera i nuvarande form. T ex Italiensk kultur och ekonomi skiljer sig för mycket mot tysk. Tidigare kunde de Europeiska länderna enskilt devalvera sin valuta för att klara tuffare internationell konkurrens. Det har Sverige gjort många gånger. Det fungerar inte längre för dem som är kopplade till Euron utan för dem krävs stora systemförändringar, reformer, som gör länderna mer konkurrenskraftiga igen. Reformer som inte uppskattas av många invånare och därför inte heller attraherar politiker. Nu tyder allt på att även Tysk ekonomi dyker. Om det inte enbart är tillfälligt kommer Europa nu möta en tuff tid med nödvändiga reformer. Och det parallellt med att främlingsfientliga krafter redan fått starka fästen runt om i hela Europa. Den som ställer om först får stora fördelar jämfört med andra. Tror du en Socialdemokratisk/MP regering leder denna nödvändiga omställning? Jag tror inte det men hoppas de tar sitt ansvar.

Sverige kan försvara sitt generella välstånd och vi kan reformera oss till ett samhälle som klarar av att ge äldre och allt heterogenare människor i norr ett rikt liv fyllt av möjligheter. Det vi behöver göra är att omsätta vår innovationsförmåga i fler växande lokala företag, stärka det sociala kontraktet så att rättigheter bättre matchas mot skyldigheter, en flyktingpolitik som gör att vi rimligt klarar att inkludera dem vi hjälper in i vårt samhälle, bättre skatteregleringar kopplade till E-tjänster och förändrade arbetslagar och regler som bättre stöttar omställningen till tjänstesamhället. Sverige kan klara denna stora utmaning! Jag vill att Sverige ska klara den och jag tänker fortsätta att bidra till att vi lyckas. Då krävs bl a en öppen och fördomsfri debatt om de stora utmaningarna. Kommer du hjälpa till?

4 kommentarer:

 1. Tyvärr har jag svårt att ta Greenspan seriöst efter hans erkännande i Kongressen att Federal Reserve inte kan definiera vad pengar är.

  https://www.youtube.com/watch?v=8KrdN5XVL-A

  Dock, Är det viktiga poänger att Europa behöver reformer. Sverige i min mening behöver stora Skatte och bankreformer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delar din syn att det behövs stora skatte och banksystemsreformer MEN lilla Sverige är ointressant om det ska hända. Minst EU måste bestämma sig för något bättre om det ska bli verklighet och motståndet är gigantiskt från de få väldigt rika.

   Vad är pengar för dig? Menar du att han bara borde ha svarat att det är ett ting som satts ett värde i förhållande till andra ting och som regleras genom X, Y och Z?

   Radera
  2. Ledsen för sent svar.

   Pengar för mig är ett sätt att mäta värde. Problemet som Ron tar upp är att vi har givit uppdraget att definiera, kontrollera och skapa pengar till en liten grupp människor. Som vanligt när det gäller människor går det inte att ge en liten grupp extrem makt utan insyn.

   Samt att det viktiga för mig är att den fria marknaden definierar vad pengar är. Inte lagar och regler som funkar bra för bankerna och politikerna men inte resten av oss.

   Glöm aldrig vad de 10 punkternaMarx skrev upp i det kommunistiska manifestet. Speciellt punkt nummer 5.

   "5. Centralisation of credit in the hands of the State, by means of a national bank with State capital and an exclusive monopoly."

   Allt handlar om kontroll över medborgarna.....

   Radera
  3. Nja. Vi behöver trots allt ramverk och spelregler för att mindre ofta slita halsen av varandra. Jag ser inte regler, lagar och ramverk som något ont. Samtidigt ser jag dem som ständigt i behov av förändring eller t o m att då och då skrota dem. Vår föränderliga värld kräver nya spelregler. Återigen för att minska riskerna för våldsamma konflikter och för att konkurrensen ska vara mer jämlik.

   Och hur tror du att den fria marknaden kan klara av att definiera vad pengar är? Och vad får dig att tro att det är något annat än ett verktyg för att definiera tillgångar som lätt kan överföras mellan människor och organisationer?

   Radera