fredag 10 oktober 2014

Mer kreativitet tack!

Hur kan Europa och Sverige klara den massiva ekonomiska konkurrensen från Kina? Är

konkurrensen ett problem eller bara en stor möjlighet? På många sätt innebär Kina, Indiens, Brasiliens mfl länders välståndsökning stora välståndsmöjligheter i hela världen. Samtidigt är våra naturresurser ändliga och om tillväxten enbart sker i nya ekonomiska makter innebär det att övriga länders stora delar av befolkningen får det sämre.

Kreativitet, kreativitet, kreativitet, skapandet av västregler för hur värdevinsterna i det nya informationssamhället fördelas mer rättvist och ordentliga paradigmskiftesreformer mot ett 80/20 samhälle där ekonomin till runt 80% står och faller med lokalt producerade tjänster. De 20% tjänste"enablers" (produkter) fortsätter självklart att ha mycket högra värden för vårt välstånd. Jordbruket stod för inte så länge sedan för runt 80% av människors jobb. Vet du hur många som jobbar med jordbruk som andel av den svenska befolkningen idag?

Igår besökte jag en Salvador Dali utställning och försäljning av några av hans verk. Fantastiskt. Jag är en stor beundrare av hans konstverk. Vilken kreativ hjärna han hade och i kombination med företagsamhet blev den mycket framgångsrik. Europa måste åter bli mycket kreativare. Lära mer av Leonardo Davinci och Salvador Dali. Så tror jag Europa har en chans att framgångsrikt konkurrera med Kina och Indien. Den kreativa vägen framåt där vi bygger vidare på Europas härliga olikheter, mångfalden, i kombination med en lagstyrd omställning av vårt energiförsörjningssystem kan vara ljuset i ett nu mörkt Europeiskt läge. Att återigen falla in i ett förödande stort krig mellan stora Europeiska länder gynnar långsiktigt bara t ex Kina som då skulle ta ett ännu starkare grepp om Europas ekonomier. Glöm aldrig orden uttalade av Sveriges finansminister i början av 90-talet: "den som är satt i skuld är icke fri". Vilken verklighet ser Europas ledande politiker? Vågar de försöka leda oss fortare mot ett mer kreativt tjänstesamhälle? Vad krävs för att vi fortare ska ställa om vårt energiförsörjningssystem och bli mer självförsörjande snabbare? Sverige och Europa kan resa sig igen men nu krävs ordentliga reformer! Annars lämnar vi bara ett enormt skuldtyngt, ännu sårbarare och svagt samhälle till våra barn. Det vill inte jag göra! Vill du?

5 kommentarer:

  1. Bra Stefan! Skuldkrisen är det största hotet mot samhället just nu. Viktig fråga som måste lyftas! Handlar om så mycket mer om amortering på bolån.

    Frihetspolitik och skulder går inte ihop.

    /En Väljare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det. Samhällssystemet är komplext MEN grundreglerna är enkla.

      Radera
  2. en amortering på bolån* Ska det stå!

    SvaraRadera
  3. http://www.unt.se/uppland/uppsala/pub-doms-for-dans-3409408.aspx

    Sånnahär Mafiametoder kanske ska bort?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regler är regler och de är ju bl a till för att göra konkurrens rimligt rättvis. Samtidigt tycker jag sunt förnuft måste få råda och en tillfällig danskväll ska aldrig behöva gå så långt att det kostar oss skattebetalare en massa rättegångskostnader! Dans är nyttigt!

      Radera