torsdag 9 oktober 2014

Räddningen från Uppsala

Frankrike ett varnande exempel
Jag är i Paris. Jag älskar Paris. Av många skäl. Inte minst att det är en härlig blandning av människor från jordens alla hörn, de älskar estetik och design samt bjuder på många kreativa mötesplatser. Utan tvekan är blandningen av människor med helt olika bakgrunder ett av skälen till den höga kreativitetsnivån.

Paris bjuder också på berättelser och nyckeltal som förskräcker. Staden och landet, Frankrike, mår ekonomiskt mycket dåligt. De visar tydligt att det är omöjligt att ge alla invånare bättre och bättre samhällsservice utan att också skapa fler lokala jobb och ekonomisk tillväxt. En tillväxt, som om den finns, måste kunna skapa lokal nytta i en ny värld där t ex nya IT/nät miljardärer snabbt flyttar om staten försöker lägga på dem skatter de anser orimliga. Finansdepartementet i Frankrike har det jobbigt, mycket jobbigt. Frankrike står inför många jobbiga stålbad. Med företag som tappar konkurrenskraft, en militant facktradition, stora komplexa invandringsutmaningar och rika som lämnar landet går Frankrike sannolikt en jobbig framtid till mötes.

Uppsalas finansiella krafter
Hur kommer det att gå för svensk ekonomi framöver? En högre och högre skuldbörda bland invånarna, kommunerna, landstingen och staten. En mycket låg inflation bl a pga den strukturellt höga inflationen. En allt för låg ekonomisk tillväxt. Förhoppningar om att den globala tillväxten (Kina, USA, Indien, Ryssland, Brasilien etc) ska dra igång t ex Sveriges och Frankrikes ekonomier. Förhoppningar som inte är så sannolika då hela världen tyngs av gigantiska skuldbördor samtidigt som Mellanöstern står i lågor, Ebola härjar i Afrika, Kinas demokratiutmaningar och osäkra obligationsfordringar, handelskriget mot Ryssland pga deras aggression mot Ukraina, de flesta EU länders mycket mörka ekonomiska situation, stora flyktingströmmar och nu en mycket svag samt utgifts och bidragsdrivande regering i Sverige. Kommer vi kortsiktigt klara detta utan ett dramatiskt och negativt slut? Möjligen. I så fall tack vare Uppsala.

Uppsala måste definieras som en ekonomisk stormakt i Sverige. Nu styrs Finansdepartementet av Magdalena Andersson och Karolina Ekholm, båda med stark anknytning till Uppsala. De stöttas också av Joakim Skoog. Sveriges utan jämförelse bästa fondförvaltare är Uppsalakrafterna Didner och Gerge. Dessutom leds Sveriges mäktigaste bank, SEB, av Annika Falkengren med mycket starka band till Uppsala. Jag tror att Uppsala och Sverige kommer att komma ur den stora kris som stundar rätt bra då dessa Uppsalakrafter bevisligen är skickliga och nu krävs minst lika mycket klokskap och skicklighet som efter de ekonomiska härdsmältorna efter Lehmann Brothers konkurs 2008. Håll i hatten! Det blir några mycket skakiga år framöver. Ur detta är jag säker på att reformer som matchar vår nya informations och tjänsteproduktionstid leder mot positiva tider igen. Vem drar Monopolets kort "dåliga tider"? Frankrike eller Italien?

1 kommentar: