torsdag 16 oktober 2014

Hederskultur

Brobyggande mellan kulturer


Integrationen och inkluderingen av dem som bosätter sig i vårt land måste kraftigt förbättras. Framförallt kopplat till flyktinginvandrare. En bra start på detta nödvändiga förbättringsarbete är att tydligt börja skilja mellan olika invandrarkategorier. Varför inte följande kategorier: 
1) Hemvändande svenskar 
2) högutbildade eller mycket professionella arbetskraftsinvandrare 
3) lågutbildade och ingen särskild kompetensbakgrund 
4) utbildningsinvandrade 
5) högutbildade eller mycket professionella flyktinginvandrade och deras barn 
6) lågutbildade och utan särskild kompetensbakgrund som kommit som flyktingar. 

Både den nödvändiga förbättringsdebatten och det konkreta förbättringsarbetet skulle kraftigt förbättras om vi inte talar om hela fruktkorgen samtidigt utan blir mer specifika eftersom varje fruktslag förtjänar och kräver ett eget fokus även om fruktsalladen kan bli den absolut godaste smakuppfyllelsen om varje frukts egenskaper uppskattas, är väl förberedd och vårdad.

I dagens lokala tidning kan vi ta del av att en man, som mördat sin ex fru inför deras tre år gamla dotter, dömts till livstids fängelse och att han (efter sin livstid....) ska utvisas ur Sverige om det går.... I samma tidning kan man läsa om en man som blev ihjälskjuten av en polis i samband med att han besökt sitt ex och varit mycket hotfull (mannens pappa sitter på livstid i fängelse efter att han dömts för att ha mördad en av sina döttrar i ett så kallat hedersmord). Polisen anklagades självklart för övervåld. Enligt åklagaren sköts mannen (knivbeväpnad) först i benet. När några poliser närmade sig mannen reser han sig ändå upp och anfaller, med kniven i högsta hugg, en av poliserna påväg fram. Då skjuter övriga poliser för att skyndsamt rädda sin kollega. Mannen var förvisso drogpåverkad men uppenbarligen räddade sannolikt poliskollegorna livet på en i patrullen. Dessa mäns kvinnovåld är tydliga exempel på den oacceptabelt dåliga inkluderings och integrationspolitik vi för i Sverige. Inget våld är accepterat i Sverige och hedersrelaterat våld ifrån en enormt patriarkal kultur är särskilt ovälkommen i Sverige. Där den finns utsätts familjemedlemmar ständigt för mänskliga kränkningar. Här hos oss är människor lika mycket värda och har lika stor frihet oavsett kön, hudfärg, religion och sexuell läggning! Det måste bättre försvaras och utvecklas! Inte minst för att skydda alla dessa 
kvinnor som annars lever i "fängelser".

När får vi se en politik som mycket bättre bygger broar mellan mycket olika kulturer? Mantrat jobb, jobb, jobb är långt ifrån tillräckligt när många med flyktingbakgrund är och förblir arbetslösa. Och då många flyktinginvandrade har väldigt annorlunda bakgrund än den som de som vuxit upp i Uppsala har. Är det svårt att fatta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar