lördag 14 juni 2014

Död och sönderfall

Ansvarsfullt agerande
FN manade George Busch jr till försiktighet. George Busch jr och hans kompisar struntade i råden om att inte göra något dumt eftersom man inte kan tänka kortsiktigt om man ska störta en regim och försöka få igång något nytt fungerande ledarskap. Utrikesminister Powell höll med FN men låtsades vara lojal men insåg att USAs ensidiga attack mot Saddam Hussein skulle bli förödande, ur många perspektiv. Så han avgick och ersattes av Condoleezza Rice.

Den största påhejaren av att anfalla Irak var Dick Cheney, dåvarande vicepresident och försvarsminister Donald Rumsfeld. De fick som de ville och Cheney har också tjänat massor av egna pengar på privata krigskonsulter som han är stor delägare i. Vill minnas att ett av dessa krigskonsultbolag heter BlackWater. Jag undrar om dessa herrar och damen förstod vilken långsiktigt dum väg de tvingade in världen i? Inte minst sitt egna lands skattebetalare och alla egna liv som gått förlorade. Till en bråkdel av pengarna, och för många färre människoliv och lemlästade, borde de istället ha kunnat eliminera de enskilda personer som symboliserade det onda. Men de ville väl bl a tömma gamla bomblager. När Dwight D. Eisenhower avgick som president i USA 1961 varnade han redan då för att det militärindustriella komplexet fått allt för mycket makt och den har sannerligen inte minskat. Men ville de verkligen att dagens kaos, dödande och risken för ännu fler radikala religiösa staters bildande skulle bli en verklighet? Vem vinner på det? Det kanske "bara" är dem Eisenhower varnade för som vinner på en liknande utveckling.

Just nu är Libyen, Egypten, Tunisien, Syrien, Irak, Sudan och Afghanistan bedrövliga platser för sitt folk och långt ifrån fungerande demokratier. Fundamentalister med islamistiska inriktningar terroriserar övrig befolkning och kvinnors rättigheter förpassas åter till den mörka medeltiden. Kvinnor och barn är de stora förlorarna i det fruktansvärda kaos som Busch Jr's ensidiga krigsförklaring inledde. Det var dumt!
http://www.dn.se/nyheter/varlden/klappjakt-pa-isis-mytomspunne-ledare/

Sverige är ett av de länder som mest av alla betalar massor för att stötta många av de förtvivlade människor som drabbats. Saddam Hussein, Ghadaffi och Assad var och är inga trevliga personer, och de var och är diktatorer. Men om länder lägger sig i andra länders inrikespolitik måste de ha en hållbar alternativplan. Annars kan jag inte förstå varför man utsätter så många människor för så mycket död och elände. Tragiskt. Och vad blir konsekvenserna i Sverige av att vi idag enligt SÄPO har allt fler farliga individer i landet som stridit och som strider i ett mycket vidrigt krig i Syrien och Irak?
http://www.dn.se/nyheter/varlden/en-islamistisk-rorelse-som-satter-skrack-i-folk/

George Busch Jr borde bli av med sin presidentpension. Jag lägger inte en stor skuld på USA för den fruktansvärda tragedi vi under lång tid bevittnat i Mellanöstern. En tragedi som tycks bli allt värre. Jag lägger skulden väldigt mycket på Busch Jr, Cheney och Rumsfeld! Den amerikanske presidenten har väldigt mycket enskild makt kopplad till USAs utrikespolitik. När Busch Jr trotsade ett enigt FN om att det var oklokt att anfalla Irak visade det på brister i den amerikanska ordningen. Sorgligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar