måndag 6 februari 2023

Människan som tillgång

Intäktsfokus

Ett sätt att inse varför det är viktigt att förebygga social urspårning är att se på människor som tillgångar och intäktsskapare istället för belastningar och kostnadsdrivare. Om man gör det inser man fort till exempel våra förfäder som drev slagorden "Gör din plikt, kräv din rätt" är väldigt kloka. Jag tar mig friheten att översätta slagorden med "Utan tillräckliga intäkter finns inte utrymme för önskade kostnader".

I den verkliga verkligheten är det så att en person som går ur skolan med färdigheter som leder till självförsörjning innebär bingo för den enskilde och för samhället i stort. I den verkliga verkligheten är det så att en människa som går från bidragsberoende till självförsörjning blir jack-pot för samhället och är mycket bra för de flesta individer. Varför "jack-pot" och inte enbart "bingo"? Därför att samhällsekonomiskt försvinner inte bara bidragskostnaderna utan skatteintäkterna ökar. Intäkterna går upp och kostnaderna går ner, det gillar vi som är ekonomiskt skolade. Inte minst om du studerar Utvecklingspartiet demokraternas budget så kan du se effekterna av en klok arbetsmarknadspolitik. Och en klok arbetsmarknadspolitik fördelar inte bara om kostnader mellan olika bidrags eller försäkringssysem. 

Anna Dahlberg, Expressen, är ofta mycket klok. Därför omnämns hon också i min bok ”En stund på jorden”. Det social arbetet i Sverige behöver en nystart. När den omstarten sker är det viktigt att inse att personer verksamma inom organiserad brottslighet inte har något intresse av att Sverige åter blir ett generellt välfärdsland där få ser ett tillräckligt värde av att lockas in i deras klor. Kriminella affärspersoner har fokus på intäkterna.

"2016 bestämde sig Örebro kommun för att pröva något nytt. Man öppnade ett lokalt socialkontor i den särskilt utsatta stadsdelen Vivalla. Målet var att komma närmare invånarna och öka tilliten till socialtjänsten. Välkomnandet var allt annat än varmt. Socialkontoret utsattes för två försök till mordbrand, det kastades sten på fönstren och glåpord riktades mot personalen när de rörde sig i området. Skräcken för socialtjänsten satt djupt hos Vivallaborna, betydligt djupare än rädslan för polisen." 


"Så kom den hätska påverkanskampanjen med falska påståenden om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. I slutet av förra året rapporterades om massflykt från socialkontoret i Vivalla. Av 13 anställda valde tio att sluta, inklusive enhetschefen."


"Till Nerikes Allehanda säger verksamhetschefen att läget har blivit mer spänt och att vissa krafter i Vivalla har blivit starkare. Hot är en del av vardagen sedan länge. Socialtjänsten ska nu förbättra skalskyddet och flytta handläggningen av LVU-ärenden (tvångsomhändertagande) till en central enhet. Vad är då poängen med att grotta ner sig i vad som händer i Vivalla? Jo, socialkontoret i detta utanförskapsområde är ett exempel på den förändringsresa som hela Sveriges socialtjänst behöver göra. Alla efterlyser med rätta mer av tidiga insatser, fysisk närvaro, tillit och samverkan."


"Nästan 70 procent av fackförbundet SSR:s medlemmar som arbetar i utsatta områden uppger att de har utsatts för hot. Det läggs upp filmklipp på socialsekreterare med deras personuppgifter synliga för alla. Hotfulla personer följer efter dem till hemmet med kommentarer om att de vet var deras barn går i förskola." 


"I debatten om gängvåldet ropas det efter fler förebyggande åtgärder och en stärkt socialtjänst. Vad som menas konkret är ofta höljt i dunkel, men det låter ju bra. Inte minst Socialdemokraterna kräver gång på gång att socialtjänsten måste stärkas."


"Socialsekreterarna måste lämna sina skrivbord och arbeta mer ute på fältet. Det bör bli regel snarare än undantag att socialsekreterare har sin arbetsplats på en polisstation, en skola eller ett familjehus.

Det behövs en första linjens socialtjänst som arbetar uppsökande med tidiga insatser för att stötta barn och föräldrar, även på kvällstid. Det ska inte krävas behovsprövning för att ge insatser. Tvärtom bör det vara lätt att få hjälp innan problemen har vuxit bortom kontroll."


"Nu är det upp till bevis för den nya högerregeringen att visa att den kan genomföra det som de rödgröna misslyckades med. Skynda på arbetet med att förverkliga den nya socialtjänstlagen, skicka med extrapengar till det förebyggande arbetet, avlasta socialtjänsten som har blivit dumpningsstation för alltifrån gängkriminella till en växande grupp strukturellt hemlösa och freda socialsekreterarna från hot och våld (fredagens presskonferens om LVU-kampanjen var ett bra första steg). Massflykten från Vivalla visar hur bråttom det är att vända utvecklingen. Och tyvärr också hur svårt det kommer att vara."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/massflykten-fran-vivalla-ar-en-varningsklocka--/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar