lördag 11 februari 2023

Hur många behövs?

AI förändrar allt allt fortare

Behövs människan? I så fall till vad? Och om vår art behövs, hur fördelar vi välståndet rimligt i en värld där få äger immaterialrätterna till allt som gör det mesta vi behöver få gjort? Extremt mycket av det som görs idag kan inom kort göras med hjälp av robotik och artificiell intelligens. Så är det. Det är oklokt att inte inse det. Som vanligt ligger politiken långt efter den verkliga verkligheten. Det är djupt beklagligt att det är så. Ett av skälen till varför Utvecklingspartiet demokraterna startats är att det partiet har insett att utveckling ständigt sker och att det därför är klokt att bejaka den. Med tanke på de kraftiga förändringar som utvecklingen inom robotiken, 3D-printing, biotekniken, elektrifieringsteknologin och artificiell intelligens representerar måste politiken skärpa sig. Om partierna representerade i Europaparlamentet, och i Sveriges riksdag, inte snart fattar att formerna för Marknadsekonomi 2.0 måste tas fram nu är det illa. Formerna för Marknadsekonomi 2.0 måste bidra till en rättvis och hållbar fördelning av värdet som skapas i den nya mycket modernare världen som stundar. 

En sak har de flesta ideologier gemensamt, de förhåller sig till rättvisebegreppet. Det förhållningssättet är olika. Vissa tycker att de som har drivkraften och förmågan att berika sig ska få behålla så mycket av det skapade värdet som möjligt själva. Andra tycker att det skapade värdet alltid också är skapat i ett sammanhang som också ska få stora delar av det skapade. Att det alltid kommer att finnas olika ideologier är jag helt övertygad om. Jag är också övertygad om att många av dem som tjänar mycket pengar ogärna vill dela med sig av dem. Parallellt med den övertygelsen är jag övertygad om att det finns på tok för många människor i Sverige som gärna lever på bidrag, det vill säga på andras slit. Vare sig det första eller det andra är bra.  

Du som vill få en bättre känsla för var utvecklingen inom Artificiellt Intelligens leder oss, se nedan SVT-program.

https://www.svtplay.se/video/KA2myrW/din-hjarna/hjarnan-i-framtiden

En sak är helt säker, det är hög tid att kraftigt stärka våra kärnverksamheter. Det gör vi bäst genom att kraftigt minska det byråkratiska trycket och utbilda fler till kärnverksamheternas yrken. Och tro mig, väldigt mycket av dagens administration kan med fördel avvecklas och det som krävs kan automatiseras med hjälp av AI. Kompetenta och ansvarsfulla politiska ledare inser detta och gör det som krävs för att nödvändiga reformer genomförs.

https://portal.research.lu.se/en/projects/the-automated-administration-governance-of-adm-in-the-public-sect

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1586727/FULLTEXT01.pdf



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar