fredag 10 februari 2023

Det räcker nu

Huvuduppdragen i fokus

En del av byråkratiproblemet är att för många utbildas på universiteten i ämnen och mot yrkesinriktningar som är stödresurser, inte huvuduppgifter. Vad händer om vi kraftigt avvecklar studieplatser i allt som inte handlar om lärande, sjukvård, hantverk och naturkunskap? Vad händer om vi säkerställer att de som arbetar inom kärnverksamheter får anständigare arbetsvillkor? Går det? Ja, det går! Ett första och jämfört med mycket annat enkelt reformarbete är att en majoritet av ansvariga politiker bestämmer sig för till exempel målsättningen att halvera mängden administrativa uppgifter under två år. Går det? JA! Om en majoritet politiker förstår varför det är viktigt och värdefullt. Och om de har modet att prioritera våra kärnverksamheter som idag har stora kvalitetsproblem.

Expressens ledare skriver nedan läsvärt om vansinnet med allt mer administration. Ökningen måste inte bara stoppas, vi måste kraftigt reducera mängden administration som belastar våra kärnverksamheter.

”Larmrapporterna har blivit vardagsmat vid det här laget. Det råder brist på alltifrån sjuksköterskor och undersköterskor till lärare, socialsekreterare och poliser. Och situationen kommer bara att bli värre under det närmaste decenniet.”


”Välfärdens hjältar knäar under allt tyngre arbetsförhållanden. Det har blivit vanligare med hot och våld samtidigt som samvetsstressen gör sig påmind när tiden inte räcker till för alla hjälpbehövande. Man skulle kunna tro att detta fick arbetsgivare att göra allt för att uppvärdera fotfolket och avlasta i möjligaste mån. Inget kan ju vara viktigare än att värna kärnverksamheten, eller hur? Men i stället har byråkratin fått svälla samtidigt som den administrativa bördan har tryckts nedåt i verksamheten.”


”I en krönika på ledarsidan nyligen skrev Linda Jerneck om en studie som visar att läkare och sjuksköterskor lägger omkring hälften av arbetstiden på administration i stället för att träffa patienter. Samtidigt har antalet vårdbyråkrater – ledningspersonal, handläggare och administratörer ökat med 50 procent (!) under det senaste decenniet. Alltfler sitter alltså bakom skrivbord och bestämmer hur arbetet ska utföras, medan allt färre vill göra själva jobbet.”

https://www.expressen.se/ledare/alla-vill-vara-strateger-ingen-vill-gora-jobbet/

Det är framförallt alla dessa "stöduppgifter" till kärnverksamheter som kommer att avvecklas när artificiell intelligens fortsätter den kraftiga omställningen av arbetsmarknaden. Ångmaskinen och "spinning-Jenny" var ingenting mot vad AI kommer att förändra. Fyra dagars arbetsvecka och annat nytt ligger närmare i tiden än vad vi tror. 

Naomi Abramowicz, GP, skriver läsvärt om hur vansinnigt byråkratin tillåts växa inom offentlig sektor.

Aldrig har väl Sverige haft så många strateger. Västra Götalandsregionen har exempelvis forsknings- och utvecklingsstrateger, HR-strateger, digitaliseringsstrateger, IT-strateger och kommunikationsstrateger. Det kryllar av dem inom all skattefinansierad verksamhet.”

Trots att den administrativa personalen ökar tvingas verksamhetsnära personal sköta den enkla administrationen i allt större utsträckning. Förutom sina övriga arbetsuppgifter behöver de sistnämnda även lägga allt mer tid på att fylla i blanketter och formulär. Det anses nämligen inte tillräckligt kvalificerat för den nya kadern av eleverade administratörer. De ägnar sig i stället åt avancerat pappersarbete som strategiska dokument, vars syfte är att stärka organisationens varumärke i ett led att härma storföretagens marknadsavdelningar.”

Förutom att de eleverade administatörerna tillför tveksamt värde till verksamheten dränerar de organisationerna på pengar. I Statskontorets antologi ”Statlig förvaltningspolitik för 2020-talet” tittar statsvetarprofessorn Patrik Hall närmare på hur löneutvecklingen har sett ut för vad han kallar ”managementbyråkraterna” under de senaste decennierna. Det lönar sig att skyffla papper. Exempelvis har kommunikationschefer inom Sveriges regioner fått en löneökning på 54 procent mellan 2005 och 2018, medan motsvarande för sjuksköterskor var 43 procent.”

Det behöver bli mer lönsamt för personal att stanna kvar inom kärnverksamheten i stället för att börja arbeta med administrativa uppgifter. Ett sätt att finansiera deras löneökningar är att kapa antalet eleverade administratörer. Det gäller hela den offentliga sektorn: stat, kommuner och regioner. En idé, som Alvehus och Kastberg Weichselberger förordar, är att upprätta en kvot mellan högre administratörer och personal inom kärnverksamheten. Det skulle säkerställa att det inte blir en orimlig balans, där strategerna blir fler på den övriga personalens bekostnad. För det om något är en synnerligen ostrategisk användning av skattemedel.”

Skär ner på strateger och kommunikatörer och anställ i stället läkarsekreterare, turlagssekreterare och andra som kan underlätta vardagen för kärnverksamhetens yrkesutövare.”

”Politikerna å sin sida måste rensa bland alla lagkrav som skapar berget av administration och ställa stenhårda krav på att gallra i byråkratin i regleringsbrev till myndigheterna. Denna samhällssjuka måste botas.”

https://www.gp.se/ledare/managementbyråkratin-äter-upp-våra-skattepengar-1.91707221

Sokrates får räknas som en av mänsklighetens främsta filosofer och tänkare. Han var på många sätt också strategisk i sitt tänkande. Jag killgissar om att Sokrates hade förfärats av hur vår tid har skapat ett mycket oklokt överadministrerat samhälle. Gör om! Gör rätt!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar