tisdag 7 februari 2023

Balans

Vissa blir allt fattigare

Idag blir även medelklassen allt fattigare och tappar snabbt köpkraft. Vet du att en Euro nu snart kräver tolv svenska kronor för att växlas. Det om något bidrar nu till att inflationen stiger eftersom vi mest importerar från övriga Europeiska länder. Med tanke på Riksbankens dåliga prestationer under lång tid borde allt fler inse att Sverige gör klokt i att följa Finlands exempel och ge upp den ständiga möjligheten att devalvera kronan. Det är dags att tvinga fram nödvändiga reformer fortare för att säkerställa global konkurrenskraft.  

Karin Pihl, GP, skriver lite läsvärt om hur viktigt det är att det finns ordentlig konkurrens på en marknad. Inte minst på lånemarknaden. Samtidigt är det viktigt att vi konsumenter är beredda att byta leverantörer för att prispressen ska göra konsumentnytta.

"Sällan har ett systemfel illustrerats med sådan tydlighet. För det är faktiskt stötande. Inte att företag gör vinst i sig – det är själva syftet med ett företag – utan att de gör groteska övervinster på bekostnad av löntagare."

"Banker är speciella för att deras enda egentliga produkt är att låna ut och in pengar. Därmed är utrymmet för kvalitetsförbättring av produkten knappt. Jämför det med tillverkare av mobiltelefoner eller städtjänster, som kan konkurrera med en bättre produkt eller tjänst. Den enda "förbättringen" banken kan göra är sådant som tillför värde på marginalen för kunden, som en smidigare hemsida eller ett trevligare bemötande i telefon. Det enda som driver konkurrensen är därmed priset för "varan"."

"Men inte ens prissättningen behöver de egentligen konkurrera om, eftersom det inte råder någon vidare konkurrens. De fyra stora bankerna har cirka 80 procent av bolånekunderna. Det är det som gör att de kan tjäna gott på bolån men samtidigt slipper erbjuda sina kunder någon vidare ränta tillbaka på sparkontona. De gör det för att de kan."

"Konkurrensen måste öka. Lagstiftaren bör stå på kundens sida. Som Andreas Cervenka skriver i Aftonbladet (30/1) borde politiken tvinga fram bättre konkurrens, bland annat genom att göra det billigare att byta bank och säga upp sina lån i förtid."

https://www.gp.se/ledare/miljardregnet-%C3%B6ver-bankerna-har-passerat-anst%C3%A4ndighetens-gr%C3%A4ns-1.91238082

Andreas Cervenka skriver läsvärt om ”balans” i nedan artikel. Var det Strindberg som blev känd för citatet: ”Det är synd om människorna”. Ett tips är att det upprepades ofta i teaterpjäsen ”Ett drömspel”. 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/76maGo/goran-perssons-swedbank-slar-rekord-i-frackhet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar