Alla skattefinansierade verksamheter ska utföras med full insyn
Oavsett vem leverantören av skattefinansierade tjänster är ska det offentliga ha full insyn i verksamheterna. Det är helt sjukt att inte det är en självklarhet. Hur kan dagens regering tycka annat? Hur kan man rösta på partier som inte tycker att det är självklart? Av vilket skäl ska en skola eller en sjukvårdsverksamhet få verka under sekretess om den till stor del eller helt är skattefinansierad? Jag förstår inte det! Varför tycker en majoritet i riksdagen det? Det luktar inte alls gott!
Tugget som vissa använder, kopplat till företag som verkar inom skattefinansierade tjänsteområden, om att affärshemligheter kan röjas är skitsnack! Ett av huvudskälen till varför konkurrensutsättning av kommuner som huvudmän är bra är att alla på en marknad ska kunna lära av varandra, helst av dem som lyckas bäst att utbilda våra barn konkurrenskraftigt. Eftersom skolan är så central för enskilda människors framtid och hela det svenska samhällets framtid kommer jag aldrig mer rösta på partier som inte sköter skolfrågorna bättre än de senaste 25 åren. Misshandeln av vår skolan är en tragedi och ett stort misslyckande. Och än en gång påminns vi av det svenska idiotiska systemet att ledande politiker kan gå in och ut ur uppdrag där det luktar jäv och korruption lång väg. Varför regleras inte detta i Sverige? Det har statliga utredningar föreslagit!
"Regeringen håller på att ändra direktiven till en nästan färdig utredning, som bland annat har utforskat för- och nackdelar med ett införande av offentlighetsprincipen för friskolor. Nu ska slutsatserna kastas i papperskorgen. I stället ska utredaren utforska hur en ”tillsynsprincip” för friskolor kan se ut. Regeringen spelar ner betydelsen av sitt ingrepp. Tillsynsprincipen ska ”i praktiken” fungera som offentlighetsprincipen, försäkrade Fredrik Malm (L) i P1 Morgon nyligen. Han ryckte in i stället för skolminister Lotta Edholm. Den före detta friskolekoncernlierade ministern ville inte ställa upp."
"Det är i själva verket de vinstdrivande skolkoncernerna som har bekämpat offentlighetsprincipen. Så klart. De vill inte granskas av journalister. Det händer ju att missförhållanden uppdagas när granskningar görs."
"Det är också märkligt att regeringen inte väntade på Skolinformationsutredningen och såg vad den kommit fram till. Den skulle ha varit klar den 31 mars. Varför detta tvärstopp? Det ville Fredrik Malm inte svara på. I stället började han tala om att det vore illa om skolors mejlkonversationer, där ”enskilda barns namn nämns”, kan begäras ut. Men kommunala skolor lyder ju redan under offentlighetsprincipen – och några sådana problem har väl aldrig varit på tapeten?"
"Det är inte bara skolkoncernerna – och regeringen – som ser problem med offentlighetsprincipen. Lagrådet har flaggat för att det kan finnas en konflikt mellan insyn och reglerna för aktiebolag. Det kan säkert stämma. Men det visar bara att aktiebolag inte har i svensk skolvärld att göra. Om regeringen brinner för Sveriges bästa, kan de inte gå i friskolebranschens ledband. Liberalerna har lovat att ta itu med avigsidorna på den svenska skolmarknaden. Det är upp till bevis."
https://www.expressen.se/ledare/gar-regeringen-i-friskolornas-ledband/
Om man tänker på barnens och ungdomarnas bästa ska inte skolor drivas i aktiebolagsform. Om man tänker på Sveriges bästa ska inte skolor drivas i aktiebolagsform. Att det ska finnas alternativa huvudmän för skolor tycker Utvecklingspartiet demokraterna är bra men att de ska drivas i stiftelseform om de inte är kommunala. Då är inte syftet med verksamheten att tjäna pengar och leverera utdelningar till ägarna. Pinsamt att regeringen agerat som de gör i denna fråga. Var det inte Liberalerna som tidigare upplevdes som dem som bäst drev bra skolpolitik.....
Det är dags att sluta misshandla skolan och med en stor portion sunt förnuft få ordning på den igen. Det brådskar. Många elevers konkurrenskraft och svenskt välbefinnande står på spel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar