tisdag 28 februari 2023

Hur mycket bättre

Evolutionsteorins grundläggande principer

Min ambition är att min son och dotter ska bli smartare än jag. Jag vill och kämpar också för att de ska bli bra medmänniskor. Och att de ska få leva i ett bättre samhälle än jag. Som politiker kämpar jag för att den utvecklingen ska bli verklighet för alla människor i våra unika samhällen runt om i Sverige. Med den ambitionen är det obegripligt att inte alla förstår hur central en väl fungerande skola och klokt användande av begränsade resurser är. Naiv godhet skapar mer problem än att bjuda på hållbara förbättringar. För mig är det också att våra barn så objektivt lär sig mycket om människans historia. Objektivt innebär att historiska berättelser ska vara i sin historiska form då det beskriver delar av människans historia. 

"Darwin observerade också att det föds fler individer än som överlever till vuxen ålder. Vissa individer dör för att de äts upp av rovdjur, får parasiter, blir sjuka eller för att det blir konkurrens om resurser, till exempel föda. De individer som är bäst anpassade till en viss livsmiljö överlever och kan fortplanta sig. Om de bra egenskaperna är ärftliga, förs de vidare till avkomman. Så småningom blir dessa egenskaper vanligast inom arten. Det kallas evolution."

"Evolutionen är en vetenskaplig en teori, som genomsyrar hela den biologiska vetenskapen. Darwins slutsatser som ledde fram till teorin om naturligt urval är fortfarande grundläggande för evolutionsteorin, men den har utvecklats med tiden och bygger idag på fler förklaringsmodeller som exempelvis arvsmassans funktion och genetisk drift. Evolutionens mekanismer förutsätter genetisk variation mellan individer. Alla organismgrupper som finns i dag har förändrats under en lång utvecklingshistoria där miljöns villkor varierat. Vi ser idag mönster och anpassningar som speglar de evolutionära processer som skett hittills. Evolution har inget mål eller syfte, men det är en process som ständigt pågår."

https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/evolution/darwinochevolutionsteorin.9932.html

https://bioresurs.uu.se/resurser/evolution/evolutionens-mekanismer/

I SVTs pratprogram "Svenska Nyheter" lyfter de bland annat att funktionshindrade personer som tidigare fått stöd från kommunerna inte längre får det. Hela LSS systemet har spårat ur och kostnaderna har skenat. Det är inte rimligt oavsett om det är kommunala eller nationella skattepengar som betalar. Särskilt illa är det att väldigt många miljarder av dessa skenande kostnader göder organiserad brottslighet i landet Sverige. Bra att de med faktakunskaper lyfter att den svenska ekonomin utvecklas sämst inom Europa. Att programledaren raljerar om att "vi är unikt usla i Sverige men vi har det ju inte så dåligt...” vittnar om låg systemförståelse. Tanken med Svenska nyheter är ändå att de kompetent ska göra humor av personer/partier som inte förstår hur det är, eller som ”bara” gjort bort sig. Problemet med en dålig tillväxt per invånare är att det innebär att våra barn och barnbarn får det sämre, inte bättre.

https://www.svtplay.se/video/eXAW3BG/svenska-nyheter/igar-22-00?id=eXAW3BG

LSS kostnadernas utveckling nedan beskriver en kostnadsutveckling som är ohållbar. Utan ordentliga utredningar drevs reformen politiskt igenom av dåvarande Folkpartiet. Den uppskattades då ”bara” öka kostnaderna med knappt tre miljarder kronor. Så blev det absolut inte. Precis som med ett eventuellt spårvägsprojekt i Uppsala sägs en sak för att försöka driva igenom ett beslut och sedan kommer den hårda verkligheten som blir mycket dyrare. Idag kostar det minst 60 miljarder kronor. 

https://kvartal.se/artiklar/assistansersattningen-ett-slukhal-i-statsbudgeten/

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/assistansen-har-blivit-ett-slukhal/

https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2019/01/sou-201888/

Istället för att även svenska staten, eller publicister, ska börja censurera en massa kan vi bjuda nya tiders människor på gamla tiders tänkanden. Det kan vara ett sätt att beskriva mental evolution på. Och den som ogillar det som står i gamla barnböcker kan låta bli att köpa dem. Jag undrar jag vad Charles Darwin skulle tycka om dagens klimat för samhällsdebatter… Jag har svårt att tro att han ur ett evolutionärt perspektiv skulle vara positiv. Charlotte Marteus, Expressen, beskriver dock väl hur korkat det är att censurera bort och bryta mot upphovsrätten i nya upplagor av författares verk. Låt det visa på eventuell positiv utveckling av människan.

En annan förändring doftar av den nyväckta feminism som flammar i den anglo-saxiska världen. Kommentaren ”Även om hon skulle jobba som kassörska eller maskinskriverska åt en affärsman” har förvandlats till: ”Även om hon skulle jobba som ledande vetenskapskvinna eller driva ett företag”.”

Men värst av allt, bland de stycken som jag har sett, är en passus där Dahl berättar om en karaktär som var ute och seglade med Joseph Conrad, Ernest Hemingway och Rudyard Kipling. I den nya versionen åker hon i stället och tittar på hus med Jane Austen! Hon får fortfarande segla med Hemingway – men Conrad och Kipling har strukits. Dessa två 1800-talsförfattare anses i dag, säkert på goda grunder, vara rasistiska och/eller kolonialistiska.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/roald-dahl-klar-inte-som-moraltant/






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar