måndag 27 februari 2023

Ur led är tiden

Bara tragiskt och sätter ljuset på det stora systemfelet

Hur kan Polisen skötas så dåligt? Hur kan så mycket av det som politiker är satta att ansvara för skötas så dåligt? Svaret är tyvärr enkelt. Allt för många av dem som har ledande politiska uppdrag saknar nödvändiga erfarenheter, utbildningar, meriter och förmåga till systemtänkande. Särskilt i ett samhällssystem där man kraftigt begränsat tjänstemannaansvaret får kvalitetsproblemen kopplade till ledande politiska företrädare stora negativa konsekvenser. Det är bara logiskt tänkande och inget ”populistiskt” i den analysen. Och det konstaterandet innebär inte att dessa personer är generellt dåliga, absolut inte. ”Bara” okvalificerade för svåra, komplexa, viktiga och mycket ansvarsfulla uppdrag.

Vad kommer nu att hända? Får både Thornberg och Strömmer gå? Så borde det bli. De klarar sig säkerligen bättre än de flesta svenskar ändå, om de har några kompisar. Kompisar som gillar dem för att de är dem de är, inte för de titlar och/eller pengar de har.

Under flera år har Leif GW Persson varit mycket kritisk mot polisledningen och hur polisverksamheten organiseras. Allt färre tvivlar på att han har fel.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/polisforskaren-stefan-holgersson-om-mats-lofving-och-anders-thornberg

https://www.expressen.se/nyheter/polisforskaren-stefan-holgersson-slog-larm-sagar-utredningen/

https://www.expressen.se/nyheter/regeringens-press-pa-polisen-drev-pa-utredningen-om-lofving/

https://www.expressen.se/nyheter/krim/kerstin-dejemyr-rikspolischefen-kan-inte-sitta-kvar/

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/efter-lofvings-dod-leif-gw-person-och-runar-viksten-i-kvallen-agenda

https://www.expressen.se/nyheter/gw-polisledningen-har-helt-forlorat-fotfastet-/

Självklart var de fortsatta kvalitetsbristerna inom Polisen huvudinnehållet i gårdagens Agenda på SVT. Och Leif GW Persson har rätt, det är en oklok idé att Polisen är så centraliserad som den är. Vilka bär ansvar för det?

https://www.svtplay.se/video/eD9Ebo9/agenda/igar-21-15?info=visa

Kanske är bland andra H&Ms persontester något generellt som borde krävas för att få ledande politiska förtroendeuppdrag? ”Typ” ett körkort för ledande politiska uppdrag. Varför inte om man vill att våra svenska samhällen ska utvecklas socialt-, ekologiskt- och ekonomiskt hållbart? Så kan man väl inte tänka!… Det skulle ju omkullkasta hela det yrkespolitiska ”förtroendesystem” som byggts upp. Exakt.

https://omni.se/tester-avgor-vilka-som-far-stanna-pa-handm-folk-grater/a/AP03Qx



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar