torsdag 2 februari 2023

Mesar

Varför en konflikträdd kultur?

Att ha högljudda samtal och förhandlingar är inte samma sak som att man är i djup konflikt. Det finns gott om kulturer runt om i världen där energirika och högljudda ”debatter” är vardag. Hur kommer det sig att vi i Sverige är så lågmälda och ”konflikträdda” när vi bryter åsikter med varandra? I ett land som tillhör de individuellt friaste i världen och som undvikit krig i över 200 år. Att sätta gränser och upprätthålla dem skapar konflikter. De konflikterna är viktiga att ta. Särskilt i våra skolor. 

Anna Dahlberg, Expressen, bjuder på läsvärda skolperspektiv om hur mesigheten bidragit och bidrar till förfallet i skolan.

Problemskolor med pressad budget ska alltså ägna upp till ett år åt att införa en metod som saknar evidens. Man tar sig för pannan. Den mest rimliga förklaringen till att Hjulsta grundskola tappade kontrollen kom i stället från skolans eget skyddsombud: Hon kopplade det ökade våldet till att det inte längre fick några direkta konsekvenser om elever bröt mot en regel och inte lydde en tillsägelse.”

Det finns självfallet inget egenvärde i att trappa upp konflikter genom att skrika allt högre eller gripa in fysiskt om situationen inte kräver det. Det är väl känt inom psykologin att ”känslor smittar”. 

”Men att försöka hålla sig lugn i en uppjagad konfliktsituation är något helt annat än att acceptera ett normbrytande beteende eller rentav belöna det. Det är det som är det djupt problematiska i Bo Hejlskov Elvéns uttalanden.”

Men egentligen är problemet så mycket större än en enskild modelära. Det är ett samhällsproblem. Jag talade för ett tag sedan med en journalist med lång erfarenhet från Tyskland. Hon menade att de kulturella skillnaderna mellan länderna är stora. Ett barn som beter sig illa på en tysk lekplats blir genast tillrättavisat av andra föräldrar. Detsamma gäller barn som dristar sig att gå mot rött ljus eller stimma i en simhall. Det finns en hel armé av gränssättare i den tyska vardagen. ”Glöm att du kan gå in på ett tyskt bibliotek och störa och stöka. Ungdomar som avslöjas med att snatta trycks upp mot väggen av polis som vore de grovt kriminella. Att agera normbrytande har sitt pris”, konstaterar journalisten.”

Tänk om vi i stället bara skulle låta oss inspireras av Tyskland. Släpp fram en armé av gränssättare – föräldrar, skolpersonal, fastighetsvärdar, poliser med flera – som vågar göra det som är så meningslöst enligt den lågaffektiva läran, nämligen att säga ifrån.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hela-sverige-lider-av-konfliktradsla/

Konflikträdsla är inget positivt! Det innebär att man öppnar upp för psykopater och farliga maktmänniskor utan tidig kamp där de kan tvingas bekänna verklig färg. Det finns mycket skrivet om konflikträdsla och massor av kurser för att lära dig att hantera sådana situationer bättre. 

Med konflikträdsla menas här att man i största allmänhet tycker det är obehagligt med situationer där andra kan bli arga och/eller att man har har en överdriven ängslan för möjliga negativa konsekvenser av konflikter. Det är inte en fråga om konflikträdsla när man i en särskild situation väljer att undvika en konfrontation därför att man gjort en realistisk bedömning av situationen och kommit fram till att man tycker att priset för att konfrontera är för högt.”

https://www.gu.se/socav/du-ar-konfliktradd

https://www.ihm.se/i-fokus/blogg/konfliktradsla-banar-vag-for-psykopater-pa-jobbet/

https://www.wellness.se/mental-halsa/a/oWOLra/konfliktradd-psykologens-rad

Ann-Charlotte Martéus, Expressen, skriver läsvärt om ledarskapet inom Centerpartiet. Matchar väl beskrivningen som jag bjuder på i min bok ”En stund på jorden”. Partier ska inte vara ”religiösa” samlingar och de har lågt samhällsvärde om de kraftigt styrs av lobbyister och kompisars PR-byråer. 

Fast i så fall träder Demirok in i en tradition som Annie Lööf har vårdat ömt. Hon var en påtagligt ”jag”-stark partiledare.”

Ett annat, tandgnisslande arv som Lööf lämnar efter sig är den floskulösa retoriken. Den har alltid funnits, ända från talet hon höll som nyvald partiledare 2011, där hon deklarerade att Sverige behöver ”en visionär färdplan och genuina värderingar.””

Men man kan inte komma ifrån att Centerns sakpolitiska suddighet bara har tilltagit under hennes tid – delvis beroende på att Lööf attraherade progressiva storstadskvinnor och ville vara synnerligen o-tydlig med att C, ekonomiskt, står långt till höger. Men fluff kunde man fortsatt leverera.”

Förvandlingen från politiskt parti till frikyrka med terapeutiska doftljus framstod som fullbordad. Oavsett Muharrem Demiroks kvaliteter har han ett hästjobb framför sig. Opinionssiffrorna är rekordlåga och den politiska idélådan ter sig tom. Och det finns många doftljus att snubbla över.”

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/hur-ska-demirok-styra-annie-loofs-floskelkyrka-/

Varför inte provocera lite mot de överkänsliga identitetspolitiska människor som finns i Sverige. Det finns ett uttryck som lyder ”Are you a man or a mouse?” Vad är du? 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar