Uppdrag ska utföras väl
Alla ska alltid försöka göra sitt bästa, oavsett vad man arbetar med. Bäst blir alltid de som tränar flest timmar med ambitionen att bli bäst och som tar sina kunskaper till nya nivåer genom att tänka i nya banor. Och är oftast avgörande för dem som lyckas. Lata blir aldrig bäst i något. Det gäller enskilda och lag av människor.
Entreprenören Dan Olofsson skräder inte orden om att vi ekonomiskt är påväg i fel riktning. Att allt färre förväntas försörja allt fler är inte hållbart. Om den utvecklingen inte bryts kommer vi få allt mer riktig fattigdom i Sverige. Glöm inte att de attraktiva på arbetsmarknaden och de rikaste när de vill kan sticka från Sverige.
Det gläder mig att en framgångsrik inom näringslivet besvärar sig med att bry sig om landets utveckling. Det hedrar honom. De flesta av hans sort tycks ha gett upp och låter bara tjänstemän på företagsorganisationer försöka sprida ljuset om hur sakernas tillstånd är. Det är en helt annan tyngd när entreprenörer, företagare och anställda företagsledare personligen engagerar sig i viktiga frågor. Svensk konkurrenskraft berör oss alla.
"– Den låga självförsörjningsgraden i Sverige är en stor tragik för de drabbade och en tragisk situation för Sverige ur ett välståndsperspektiv, säger Dan Olofsson.
Bara fyra miljoner av Sveriges tio miljoner invånare är idag helt självförsörjande. Över 1,3 miljoner personer i arbetsför ålder behöver bidrag för att klara sin försörjning. Dan Olofsson beskriver utvecklingen som en tickande bomb och menar att fler i näringslivet borde engagera sig i den här frågan."
"Han menar att problemen borde ha fått större uppmärksamhet tidigare och att vi är mitt inne i ett bryskt uppvaknande.
– Länge var utanförskapet och gängkriminaliteten ett förortsproblem. Folk innanför tullarna i Stockholm var förskonade och hade en mindre utvecklad insikt om problemets nationella perspektiv än vad många ute i landet hade. Nu förstår alla implikationerna för hela samhället. Men det tog längre tid för vissa att vakna än för andra."
"– Vi har här att göra med en situation som skadar tillväxten i två olika dimensioner. Dels är det förstås tillväxthämmande att så många av våra medborgare inte bidrar till den. Men utanförskapet är ju också en grogrund för gängkriminalitet. Vi får näringsidkare som inte törs upprätta verksamhet i vissa delar av landet, många utsätts för olika typer av hot. Det håller naturligtvis också tillbaka lusten att driva och expandera företag."
Malin Siwe, Expressen, skriver nedan läsvärt om arbetsmarknaden i Frankrike. Den är på många sätt ett skämt. Alla som haft arbetsrelaterade erfarenheter av Frankrike vet att det är så. Jag tror inte någon som rest i Frankrike har kunnat undvika ständigt återkommande strejker.... Fransk ekonomi har varit på dekis länge. Macron har misslyckats med många försök till reformer men att höja pensionsåldern till 64 hoppas jag han orkar driva igenom. Och inflationen av studieplatser på våra universitet måste stoppas och mer resurser satsas på spetskompetensen inom kunskaper där vår globala konkurrenskraft avgörs. Siwe missar dock en viktig del av framtiden, förändringskraften från Artificiell Intelligens. Om inte 90 procent ska jobba inom servicenäringar i framtiden kommer många jobb att försvinna samtidigt som vi bara blir allt fler människor. Det kommer nog pareras med en ledig dag till per vecka.
"I tisdags var hundratusentals fransmän och fransyskor ute och protesterade mot den föreslagna höjningen av lägsta pensionsålder från 62 till 64 år. Igen."
"Hon ser redan massa folk som tagit examen och ändå inte får jobb. Shaïma pekar på ett problem, överutbildning eller felstudier om man så vill, som blir vanligare i hela Europa. Unga skaffar universitetsexamina som få arbetsgivare efterfrågar. Men det dilemmat har mycket lite samband med pensionsåldern nu att göra. Att butiksbiträdet jobbar två år längre gör det inte lättare för magistern i internationella relationer att få arbetsuppgifter hen studerat för. På sikt kommer däremot den missanpassningen mellan behov och utbildningsutbud att påverka pensionerna. Ju fler studieår som inte ger avkastning, desto hårdare tryck uppåt på åldern och nedåt på kontosumman."
"Politiken vad det gäller pensioner bör framöver handla om hur fler kan arbeta längre, att hitta smarta former för att locka lärare, sjuksköterskor, lagerarbetare, säljare och alla andra att fortsätta arbeta också efter att de nått riktåldrarna. Det ska vara attraktivt att fortsätta göra nytta för det egna och allmännas bästa, om så på kortare deltider och inhopp."
"Rätten till lättja har ett pris. Ytterligare fritid kostar - antingen i form av sänkt levnadsstandard eller i sämre offentligt service. För Jonna Sima, liksom alla oss andra."
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/--huvudlost-att-appladera-de-franska-gnallspikarna/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar