söndag 5 februari 2023

slutlekt med dåliga insatser

Gå i fängelse, gå direkt i fängelse utan att passera gå!

Ingvar Nilsson är en beundransvärd ekonom engagerad i vad vi kan kalla social ekonomi. Enkelt uttryck går hans resonemang ut på att mycket mer måste göras mycket tidigare för att hjälpa barn som föds in i dysfunktionella familjer eller/och som har olika sannolika diagnoser som leder dem fel om de inte får professionell hjälp. Nilssons exempel på samhällskostnaderna för varje individ som gått snett har i ljuset av alla bombningar, dödsskjutningar, skadeskjutningar, narkotikamissbrukets effekter med mera visat sig vara underskattade. Och då var kostnaden per urspårad individ redan tidigare enorm. 

I Uppsala lyssnade politiken i vart fall ett tag på Nilssons idéer. Under protester från t ex mig infördes en ”sociala investeringsfond” som rätt fort avvecklades. Varje krona som kan satsas på att förebygga sociala problem ska självklart direkt aktiveras i nyttiga insatser, inte fonderas. I samma veva lyckades jag få Uppsala att växla upp socialtjänstens arbete i fält. Det behöver tyvärr stärkas ytterligare. 

https://www.ideerforlivet.se/globalassets/pdf/rapporter/130301-soc_inv_1301.pdf

Ingvar Nilssons fråga: ”Är du lönsam lilla vän?” är härligt övertydlig om vad det kostar samhällen som det svenska när människor går allvarligt snett. Och då talar vi ”bara” om de ekonomiska kostnaderna. Du har också allt lidande för enskilda människor. Inte minst mammor, kanske även pappor, som sörjer sina dödade barn. Och all otrygghet för oss alla när de sociala problemen växer. 

http://www.socioekonomi.se/Texter/UngaGymn/ungagymansium2011juni30.pdf

Expressens ledare skriver läsvärt nedan om hur vi bättre måste hjälpa de unga som gått allvarligt snett. Hur kan vi sköta så viktiga frågor så dåligt år efter år? 

”Reglerna är därefter. Personal får inte genomsöka rum eller ägodelar utan samtycke, inte ens om de misstänker att det göms knark eller vapen. De unga har även rätt att använda mobil och dator och personalen får inte genomsöka dem, med hänsyn till yttrandefriheten och rätten till privatliv. Det går alltså utmärkt för barn med enorma problem att fortsätta med det liv som ledde till att de omhändertogs. Det är fritt fram för kriminella nätverk att kontakta dem, manipulera och erbjuda exempelvis morduppdrag.”


”Flickor som har levt destruktivt kan på samma sätt fortsätta att utnyttjas och sälja sexuella tjänster på nätet. Och egentligen kan man inte rymma från ett HVB-hem. Det finns inga lås. Det är bara att knalla ut genom dörren.”


”Unga som redan har dragits in i gängkriminalitet, som är gränslösa och våldsamma, bör vara på institutioner där vuxenvärlden faktiskt använder sitt maktövertag. Det vill säga, låsta ungdomshem (Sis-hem) eller ungdomsfängelser. Det som behövs är platser där de unga kan klippas av från sitt kriminella sammanhang och sin gängidentitet. Både för deras egen skull och för att förhindra att de lockas tillbaka till gänget och, i värsta fall, ger sig av för att skjuta ihjäl ett annat, helt främmande barn med automatvapen.”

https://www.expressen.se/ledare/glom-hvb-hem-unga-kriminella-ska-lasas-in/

Sakta, sakta korrigeras dumheter som hindrar effektiv brottsbekämpning i Sverige. Efter lång tid av påtryckningar fick Polis, Tull och Kronofogden börja arbeta ihop för att på allvar börja bryta sönder den organiserade brottsligheten. Det är frustrerande att det självklara tar så lång tid att bli verklighet.

Den 1 augusti trädde en lagändring i kraft som möjliggör för polisen att bistå Kronofogden i att göra utmätningar på distans, att ta egendom av skuldsatta. Tidigare var det mycket som Kronofogden inte kunde utmäta för att de inte kunde vara på plats.”

https://sverigesradio.se/artikel/efter-lagandring-rejal-okning-av-kronofogdens-utmatningar

Det extrema grova våldet i Sverige påverkar vår nationella trygghet mycket negativt. Rysslands beteenden eldar på otrygghetskänslan för många. På toppen av det ökar de negativa spänningarna mellan USA och Kina. Dessa spänningar, mellan jordens två superkrafter, ökar dagligen. Nu har vi inte ”bara” stor oro på hemmaplan. Hettan i geopolitiken växlas upp. 

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-64519356

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kina-protesterar-mot-usa-s-ballongatgard



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar