onsdag 1 mars 2023

Ge er

Nyansera mera men ta inte bort!

Jag kan inte släppa frustrationen över att döda författares verk skrivs om. Sannolikt inte bara för att det är PK utan också för att förläggarna hoppas kunna tjäna mer pengar genom att ”modernisera” berättelserna. Som historiskt mycket intresserad stör det mig. Om det är affärstänk bakom omskrivningarna är det bättre att förläggarna beställer en ny bok i ”samma anda” som en berättelse från förr men i ny förpackning. Det ger dessutom jobb till någon duktigt skrivkunnig. Skriv inte om originalet med den ursprungliga författarens namn på! Då är det inte längre vad författaren skrev! 

Alla människor har ett behov av att ha en bakgrund som man kan förhålla sig till. De som inte har det, t ex många adopterade, vittnar om att det besvärar dem. Även om den som är klok lever sitt liv framåt blir det sannolikt mer framgångsrikt om man också lär av människans historia. De historiska berättelserna är viktiga. De har berättats mest utifrån vinnarnas och mannens perspektiv. Så är det. I den mån vi kan få fram många fler sanningsenliga perspektiv från förr desto bättre. Det innebär dock inte att vi ska slänga ut de perspektiv vi tidigare hade tillgång till. Sanningen är alltid i betraktarens ögon som Skar uttrycker det i Lejonkungen. Och olika tiders perspektiv är värdefulla att föröka förstå när man försöker förstå vår nutid.

Adam Cwejman, GP, bjuder nedan läsvärt på fler exempel på hur PK krafter går fram i vår nutid. Och som ofta är ”den vite mannen” satan på jorden. ”Satan” på jorden finns förpackad i många mänskliga former. Och om vi studerar svensk historia kan man finna att det faktiskt i huvudsak är vita män som skapat det svenska ekonomiska undret. Och det är i stor omfattning män som immigrerat från länder i Sveriges närhet som bidragit i bygget av ett framgångsrikt land. Särskilt personer med ingenjörsbakgrund. Nu säger jag inte att män är bättre än kvinnor. Eller att vita män är bättre än andra män. Jag säger att vår historia ska beskrivas så korrekt som möjligt.

Statens centrum för arkitektur och design är ett svenskt centralmuseum. Det hör till en ett tiotal museer – däribland Livrustkammaren, Moderna museet, Nationalmuseum och Vasamuseet – som har ett särskilt nationellt ansvar för kulturarvet inom sina respektive ämnesområden. De är ytterst en garant för att svensk historia finns bevarad och tillgängliggjord för nuvarande och kommande generationer.”

Det låter väl som ett tydligt och behjärtansvärt uppdrag? Inte om man frågar Karin Nilsson, verksamhetschef och biträdande överintendent på ovan nämnda centrum för arkitektur och design. Enligt henne speglar våra centralmuseer ”vad tidigare generationer ansåg viktigt att samla på och bevara”. Därför har vi, menar Nilsson ”stora museer som hanterar frågor av mycket klassisk vit manlig karaktär" (Riksantikvarieämbetet 13/2).”

Den här kritiken handlar om något annat än att uppdatera våra nationalmuseer. Det är ett uttryck för en direkt nedlåtande attityd till den samtida svensken. Bara för att många svenskar i dag har rötter utanför Västeuropa skulle på något sätt tillgängliggörandet av Sveriges historia enligt denna märkliga logik bli irrelevant.”

Att Nilsson just pekar ut ”vita män” som basen i de ”hegemoniska principer” som styrt svenska museer säger mer om den billiga postkoloniala tradition som hennes eget skrå fostrats i på svenska universitet snarare än något väsentligt om Sverige och dess historia. Svenskar har inte identifierats av sin hudfärg, snarare av vilket stånd eller klass de hört till, om de kom från Norrbotten eller Skåne, hur de talade, hur de klädde sig eller vad de arbetade med.”

Att generöst erbjuda Sveriges historia är den största tjänst man kan göra som myndighetsrepresentant på ett centralmuseum. Men vad Karin Nilsson erbjuder är historisk fattigdom och att beröva nuvarande och kommande generationer av svenskar tillgång till det som vi i Sverige – oavsett härkomst, sexuell läggning, politisk åskådning och intressen – gemensamt äger.”

https://www.gp.se/ledare/ta-inte-ifr%C3%A5n-oss-v%C3%A5r-gemensamma-historia-1.92283071

Jag tillhör medmänniskorna som tycker att de som orkar mest och som är bäst inom ett yrke ska kunna tjäna mycket mer än andra. Det är en viktig del av en väl fungerande marknadsekonomi. Den behöver gälla även när vi landat i en Marknadsekonomi 2.0. Samtidigt tycker jag att de av oss som är sjuka och svaga ska stöttas av de starka. Sjukt att det finns så egoistiska personer som inte tycker så.

Svenska nyheter på SVT är ofta för vänster för min smak. Samtidigt tycker jag de som bygger upp programmet är duktiga på att adressera sjuka tillstånd i vårt samhälle. Programmet raljerar om att svensk ekonomi är dålig ”när vi har det så bra”. Att svensk BNP nu sjunker är extremt smärtsamt för ett samhälle. Frågan är hur nära en ny variant av 90-talskrisen vi nu är. Vad tror du?

https://www.svtplay.se/video/eXAW3BG/svenska-nyheter/ikvall-22-00?position=1497&id=eXAW3BG 

https://www.ekonomifakta.se/

Den som lever om 30 år, och är i god mental hälsa, kommer nog kunna ta del av historiska beskrivningar av idag som inte imponerar. Särskilt dåliga blir nog reflektionerna över hur illa västvärlden skötte sina ekonomier. Men länderna är väl inte längre intressanta. Miljardärerna lever i en global värld. Och i vår nutid finns både kvinnor och män i ledande befattningar. Oavsett kön och hudfärg går verksamheter bäst när de sköts av de mest kompetenta. De mest kompetenta brukar finnas bland dem med goda relevanta kunskaper, gott om erfarenheter och dokumenterade meriter. Svart, vit, kvinna eller man är av underordnad betydelse om framgång ska byggas. Det i kombination med mod och företagsamhet leder ofta mot succé. Att det är så kan man lära sig av människans historia. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar