söndag 6 augusti 2017

Fattig men glad ändå

Den som spar han har
Vem tänker på pensionen när man är ung och fullt fokuserad på skola, relationer, jobb, barn och fritidsintressen? Väldigt få. Det brukar ju lösa sig... För de allra flesta som har förmånen att leva till en ålder runt 70 år visar det sig väldigt bra att ha varit klok att köpa sitt boende och att ha sparat lite mer under de år man jobbat. De som inte har arbetat många år och som inte köpt en bostad, utan hyrt den, är ofta "fattigpensionärer". Oavsett om man är en priviligierad pensionär eller en garantipensionär (fattigpensionär) har alla våra 70 åringar fått den mest priviligierade livsresan av alla tidigare generationer. Det är viktigt att komma ihåg när generationskampen i nästa lågkonjunktur kommer att hårdna om begränsade resurser. Aldrig tidigare har "vanligt" folk haft sådana chanser att bygga upp en egen liten förmögenhet. Aldrig tidigare har "vanligt" folk haft så mycket tillgång till bra skola, sjukvård, omsorg, infrastruktur och en arbetsmarknad där de flesta fått plats. Men, men, hur mycket pension kommer du att få? Många vet väldigt lite om det trots de oranga kuverten. Läs gärna Alice Teodorescus ledare nedan om pensioner. Jag sammanfattar, den som spar hen har och övriga får hitta billiga nöjen som pensionär. Det går att leva helt ok i dagens värld utan en massa tillgångar. Allt handlar om vilka förväntningar och krav man har, och om man upplever det rättvist i förhållande till andra. Vi får se vad framtiden bär på.
http://www.gp.se/ledare/teodorescu-blir-du-snuvad-p%C3%A5-pensionen-1.4433746

Hur ärliga vågar våra rikspolitiker vara om läget i pensionssystemet? Reinfeldt försökte ta i frågan, men inget hände. Vem vågar sälja försämringar? Churchill gav löfte om blod, svett och tårar, men det var andra tider då. Helt klart är pensionssystemet i desperat behov av reform. Det är kraftigt underfinansierat. Och att göra redan höga arbetsgivaravgifter ännu högre är en dum idé. Det personliga ansvaret kanske bör få en större roll. Krönikören nedan konstaterar som Teodorescu, "den som spar hen har". Vissa väljer att leva mamixalt nu, andra sparar lite till en eventuell ålderdom, eller en krissituation. Ska den som tar ett långsiktigt ansvar straffas för att andra maxar nu? Mycket att tänka på. Framförallt måste dagens barn också ha något att leva av när de blir gamla.
http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/pensionssystemet-ar-raketforskning/
https://www.svd.se/politiker-sluta-ignorera-ingves

Dagens kalkon
Oseriösa och kriminella finansrådgivare och finansiella förvaltare som bara blåser sina kunder. Tyvärr dyker de upp med jämna mellanrum då lockelsen efter stora personliga förmögenheter är stor bland dem som förvaltar pengar. Om de gör det framgångsrikt för sina kunder är de värda en stor ersättning för sin skicklighet, annars inte. Kriminella förvaltare ska buras in. Madoff är ett extremt exempel. Allras ägare och dess oansvariga styrelse ett svenskt dåligt exempel.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bernard_Madoff
http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/j5zWo/alexander-har-plundrat-svenska-pensionarerna-pa-hundratals-miljoner

Tar med Lucifer oxå! Jag kan intyga att det är mycket obekvämt varmt! Men jag är inte lika "klimatpessimistisk" som vissa andra. Visst finns problem, och visst ska olje och gaskonsumtionen minska med över 90%. Men man måste se nu i större perspektiv. Jag har utvecklat min ståndpunkt lite i den bok jag skriver.
http://www.gp.se/nyheter/världen/värmeböljan-lucifer-tar-järngrepp-om-europa-1.4505654

Dagens stjärna
Svenska Försvarsmakten! En lysande frihetskampanj som tydligt lyfter fram varför vi behöver ha ett starkt försvar. Vi måste, och vi vill, kunna försvara vår värdgrund. Den innebär att vi respekterar alla människors fria rätt att vara den de vill vara, så länge man följer lagen!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=6220064

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar