fredag 18 augusti 2017

krig som metafor

Orolig värld
Först vill jag kraftigt fördöma de senaste terrorattentaten i Europa. De är fruktansvärda och utförda av omänskliga massmördare. Att attackera oskyldig civilbefolkning på det sätt dessa avskyvärda människor gör är ett djuriskt beteende. På nyheterna i morse nämnde terrorexperten Hans Brun att det sannolikt är ett krig mellan ideologier som pågår och att det är viktigt för västs politiska ledare att på allvar fatta det. Trygghets och säkerhetsfrågorna blir ännu viktigare än förr. Jihadisterna krigar nu mot civilbefolkningen i huvudsak i västvärlden och i Afrika. Så sorgligt. All kärlek till de skadade och till alla nära och kära till de mördade.
http://www.expressen.se/tv/nyheter/expressens-matilda-nybergs-rapport-om-terrordaden-i-cnn/

Det ideologiska kriget lär tyvärr fortsätta. Det krig som kallas "kriget mot terror". Paradoxernas tid fortsätter ett tag till. Så länge vi inte hamnar i nästa lågkonjunktur lever vi i en tid där många svenskar tycker att deras egna livssituation är rätt ok samtidigt som många andra upplevs ha det allt sämre. Geopolitiska konflikter växer i styrka. Konflikter mellan olika extrema grupper ökar. Extrema grupper som bärs fram av olika ideologiska trosuppfattningar. Konflikter mellan de som inte har och de som har ökar. Konflikterna mellan de som i en föränderlig värld ser sig som förlorare och de som ser sig som möjliga vinnare ökar också. Miljö- och klimatutmaningarna ska också tas på största allvar. Samtidigt är det massor som blir bättre varje dag. Onekligen är det komplexa, oroliga och spännande tider just nu. Spännande för jag är övertygad om att vi närmar oss klimax in i den nya globala digitala tiden för mänskligheten. De stora brytpunkterma har alltid varit smärtsamma genom vår mänskliga historia.

I denna oroliga värld bidrar Steve Bannon med glädje till att göra världen mer orolig. Det är väldigt odiplomatiskt och ytterligare ett exempel på hans "farlighet" när han använder ord som krig när han beskriver välståndskampen mellan USA och Kina. Den retoriken ska tas på största allvar. Det är garanterat så Vita husets chefsstrateg ser på läget. Personligen hade jag varit gladare om USAs ledning istället hade fokus på att bryta utvecklingen att allt större delar av deras befolkning får det allt sämre samtidigt som några ytterst få blir oskäligt allt rikare. De borde fokusera på att fortsätta att leda den vetenskapliga utvecklingen inom många områden, även det nu hotat. Det är smartare med en offensiv välståndsmatch än en defensiv. Den defensiva vägen framåt använder analogier som "krig". Och mitt i denna oroliga tid tycks EU helt paralyserat, eller bara på dekis. Det allt oroligare säkerhetsläget i Europa kommer tyvärr göra integrationsarbetet ännu viktigare och riskerna med dess misslyckande ännu större. Jag har sagt det förr, jag säger det igen, jag hoppas Macron kan nytända EU på något mirakulöst sätt. En sak är säker, Sverige ställer inte om med nödvändiga reformer under Socialdemokratisk ledning heller. Straffet för det blir onödigt högt i kommande lågkonjunktur. Tro mig, när den slår in får vi hoppas att vi har kompetenta politiska ledare i förarsätet.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/bannon-extremhogern-ar-en-samling-clowner/

Episk krasch
Om vi antar att nedan kända finansman får rätt, vad händer då? En sak kan vi väl vara överens om, historiska fakta är inte alternativa fakta. Hans koppling till ekonomisk historia är korrekt. Goda och dåliga tider har alltid avlöst varandra med jämna mellanrum. Sedelpressandet under många år har sannolikt inte gjort bubblorna mindre denna gång..... Herr Bannon kanske hoppas att han får sitta i Vita huset när tidernas största krasch slår in, inte osannolikt tyvärr. Krishantering under ledning av Trump och Bannon blir nog nackskottet för den västkultur vi känner idag.
https://www.va.se/nyheter/2017/08/17/legendariske-investeraren-nu-kommer-den-storsta-kraschen-i-var-livstid/?utm_campaign=va-aug17-eft-SPANING&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=b2eb8d3fe0a944fd86c09f8509a4c390&elq=e7f1f3d8d22a4a35985cee46a138e21b&elqaid=9688&elqat=1&elqCampaignId=6815
Dagens kalkon
Självklart alla fegisar som mördar oskyldiga civila invånare, terrorister.

Också de som ser enkla svar på komplexa problem. Utan tvekan kan droger få människor att känna mindre smärta. Det är bland annat därför som väldigt många "dränker sina sorger" genom konstanta och stora intag av alkohol. Jag är kluven om hur vi bäst förhåller oss till att lätt narkotika legaliseras. Det ena perspektivet är att det kan ta bort stora illegala intäkter från organiserad brottslighet. Samtidigt skulle en legalisering av "lättare" narkotika innebära att många fler än idag börjar använda tyngre narkotika. Ska då till exempel staten börja sälja även det för att därigenom bekämpa organiserad brottslighet? Svåra frågor men jag tycker det är oklokt att förespråka fri tillgång till alla droger.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stor-osakerhet-kring-cannabis-till-smartpatienter/

Dagens stjärna
Forskare som gör banbrytande upptäckter och som helt förändrar vårt sätt att se på vår tillvaro i universum. Albert Einstein var en sådan person. Det finns fler liknande sådana personer idag. Många av de mest kreativa har kinesisk härkomst. Glöm inte att det finns över 1,3 miljarder kineser på vår jord.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/einstein-fick-ratt-om-stjarnors-banor/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar