fredag 4 augusti 2017

Bättre sömn

Viktigt med sömn
Det är viktigt att få sina timmars sömn. Kroppen och hjärnan behöver vila. Så är det för alla. Vissa behöver mer vila än andra. Personligen behöver jag minst fem timmars sömn per dygn för att må riktigt bra och klara av att leverera på topp. Som alla andra har jag problem att somna ibland. Det inträffar nästan enbart när jag inte kan släppa jobb och fokusera på "ingenting". Som liten minns jag att jag använde tekniken att räkna får som hoppade över stängsel. Men, men jämfört med många vänner ska jag vara ärlig och säga att jag har lätt för att somna, det är en gudagåva.

Allt fler av våra barn har problem med sömnen. Det är på grund av all ny ständigt uppkopplad teknik. Främst sociala medier där aktiviteten aldrig stannar av. Det är ett av skälen till varför allt fler elever presterar sämre i skolan är på grund av bristande sömn. Hur ska vi bäst förhålla oss till det som föräldrar? Jag är inte säker. Ska man beslagta alla terminaler varje kväll 20:00 och lämna tillbaka dem 07.30? Tills barnen fyller 18 år.... Har du några bra råd att ge? Helt säkert är att lite massage innan man går och lägger sig är aldrig fel.
http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/somn/mobiler-och-krav-ger-unga-somnproblem/
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ljuset-fran-skarmar-forsamrar-somnen-och-minnet
https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2016/12/23/this-man-is-on-a-mission-to-fix-the-way-we-sleep/?utm_term=.0e8bfdb17c07
http://www.folkhalsan.fi/startsida/Var-verksamhet/Ma-bra/Somn--avslappning/Somn/
http://sömn.se/vad-ar-somn/
Dagens kalkon
De som inte klarat av att "se längre än näsan räcker" fyllda av sina altruistiska medmänskliga känslor och noll förmåga att se variationer i helheter. Redan idag är många utanförskapsområden i Sverige farliga krutdurkar där också främst kvinnor och till exempel homosexuella dagligen kränks. Många, både i dessa områden och utanför, sover dåligt om nätterna av oro. Om inte Sveriges riksdag skyndsamt hanterar "återvändande" terrorister kommer väldigt många fler sova dåligt framöver. Och oskyldiga människor kommer att lemlästas och mördas i Sverige. Naivister kan vara värdefulla i samhällsdebatten men de ska aldrig ha ledande samhällspositioner. Den som känner vår mänskliga historia vet att ett litet antal människor kan skapa mardrömmar för ett stort antal.

Dagens stjärna
Kan bara bli brasilianaren Neymar, fotbollsspelaren. Zlatans förra klubb PSG har köpt honom för fantasisumman 222 miljoner Euro! Över 2 miljarder svenska kronor! Vissa har på tok för mycket pengar. Men de är väl lånade pengar till låg ränta.... Om han håller sig ifrån allt för mycket droger och hittar något meningsfullt att engagera sig i efter fotbollen kommer ändå han sannolikt sova gott om natten. Han har tveklöst råd med mat och husrum livet ut. Också livvakter och murar som kanske skyddar mot terrorister.
https://elpais.com/deportes/2017/08/03/actualidad/1501786436_325874.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar