fredag 25 augusti 2017

Personkult

Supersäljare
Det är ingen tvekan om att det idag krävs andra egenskaper än förr i uppdraget som ledande politiker. Idag är den mediala utsattheten enorm jämfört med för bara 15 år sedan. En lokal och nationell partiföreträdare ska vara den främste säljaren av ett partis politik. Och dess superförhandlare för att i kompromissförhandlingar med andra partier uppnå så mycket av den egna politiken som möjligt i verkligheten. Det är ett enormt krävande uppdrag. Både tidsmässigt och i sin komplexitet. Det är också ett uppdrag som är väldigt utsatt och stressigt.


Anna Kinberg-Batra avgick nyss och lämnar helt efter Ms extra stämma i höst. Hon höll ett starkt "tack för mig" tal. Om hon varit mer som i detta tal hela tiden hade hon sannolikt varit i en helt annan situation. Samtidigt är det inte enkelt att leda ett parti som inte tydligt vågar välja väg. Faktum kvarstår att Moderaterna tydligare måste våta välja politisk väg i ett scenario där Alliansen är blott ett historiskt minne. Utan att göra ett sådant tydligt vägval spelar det ingen roll vem som försöker leda M. Möjligen blev konflikten med Anders Borg Kinberg-Batras "dödskyss". Vissa kanske hoppas att Borg ska komma tillbaka som ny partiledare. Sannolikheten är nog väldigt liten i nuläget. Oavsett vem Ms nya partiledare, tänkta supersäljare, blir är den personkult som skapas runt nationella partiledare skadlig. Det är politiken som ska vara i fokus, medlemmarnas beslutade politik. Det är inte partiledare som bestämmer politiken inom ett parti. Det är politiska medlemsstämmor. Självklart påverkar lokala och nationella politiska ledare mycket men de är främst säljare av det som gemensamt beslutats om. Säljarna har avgörande betydelse inom all verksamhet. Den som säljer skräp har svårare än den som säljer något bra. De som ägnar sig åt personkult gör partiet en stor skada. Enskilda politiska ledare kommer och går. Det är den politiska rörelsen, dess förmåga att vara relevant och dess nutidsanpassade arbetssätt som ska stå i centrum. Samtidigt har valberedningar och stämmor idag ett stort t ansvar att välja företrädare som är både bra säljare och förhandlare. Vi får se vem som blir nästa moderat att försöka sig på detta mycket krävande partiledarskap. Tyvärr skadar denna röra möjligheterna att slippa vänsterpolitik i Sverige.
Socialdemokraterna lyckades inte baxa fram den första kvinnliga statsministern, Mona Sahlin. Moderaterna har nu offrat Anna Kinberg-Batra. Just nu är spelbolagens odds säkert sämst på Magdalena Andersson eller Annie Lööf. Ja, ja vi får se när det händer. Alldeles oavsett när så är Sverige det sista landet i Norden som då kan pricka av den erfarenheten.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/anna-kinberg-batra-avg%C3%A5r-som-partiledare-f%C3%B6r-moderaterna-1.4567602
http://www.di.se/nyheter/kinberg-batra-avgar-som-partiledare/
http://www.di.se/nyheter/ex-statsministern-om-moderatkrisen-aldrig-sett-nagot-liknande/
http://www.gp.se/nyheter/sverige/partiledarstrid-ofta-lika-med-opinionsras-1.4567422
http://www.expressen.se/ledare/moderaternas-problem-forsvinner-inte-med-akb/


Dagens kalkon
Östersunds herrfotbollslag! Imponerande insats! Om Sirius i Uppsala hette Uppsala skulle vårt lag nog både leda Allsvenskan och gå längre än vad Östersund nu gör ute i Europafotbollen. Sirius leder över Östersund i Allsvenskan idag så det är självklart möjligt. Jag lyfter på hatten för ytterligare en mycket, mycket imponerande laginsats.
http://www.expressen.se/sport/fotboll/allsvenskan/ghoddos-valdigt-sugen-pa-att-stanna/

Dagens stjärna
Anna Kinberg-Batra. Jag tycker hon gjorde ett mycket starkt framträdande i samband med att hon annonserade sin avgång och beskrev Moderaternas läge. Läget hade blivit ohållbart. Jag gillade också att hon, som Hillery Clinton, uttryckte en stark önskan om att hennes unga dotter snart får uppleva en kvinnlig statsminister i Sverige. Hon, precis som Sahlin blev för S, blev Moderaternas första kvinnliga partiledare. Det gav henne ett historiskt nedslag i den politiska världen.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar